ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνεταιριστικές Τράπεζες: 2 δισ. ευρώ δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις Κύριο

08:54 - 23 Απρ 2018 | Επιχειρήσεις
Συνεταιριστικές Τράπεζες: 2 δισ. ευρώ δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Διευρυμένο ρόλο στο τοπίο της Ελληνικής οικονομίας διεκδικούν οι συνεταιριστικές τράπεζες σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Τράπεζας κ. Νίκος Μυρτάκης μιλώντας στο 4o Συνέδριο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας το Σάββατο το μεσημέρι σε ξενοδοχείο της λεωφόρου Συγγρού.

Ο κ. Μυρτάκης τόνισε ότι Συνεταιριστικές  Τράπεζες έχουν βάλει στο επίκεντρο της δραστηριότητάς του τις ΜμΕ με το χαρτοφυλάκιο των δανείων να ανέρχεται στο 86,7%  με βάση  τα στοιχεία του Δεκεμβρίου του 20017. Συνολικά έχουν δοθεί  περισσότερα  από 2 δισ. ευρώ δάνεια σε μικρομεσαίες  επιχειρήσεις οι οποίες, όπως τόνισε, είχαν αδυναμία πρόσβασης  στο τραπεζικό  σύστημα.

Μάλιστα οι χορηγήσεις είχαν θετικό πρόσημο την  χρονιά  που πέρασε ενώ  ο μέσος  όρος των συστημικών τραπεζών ήταν αρνητικός. Ο κ. Νίκος  Μυρτάκης είπε  ότι τα μεγέθη  των συνεταιριστικών τραπεζών δεν είναι αμελητέα και συνεχώς διευρύνουν  την παρουσία τους  στην  τραπεζική αγορά προσελκύοντας καταθέσεις οι οποίες να σημειωθεί αυξήθηκαν κατά 7% στο σύνολο και η κερδοφορία τους ενισχύθηκε  κατά 17%.

Παράλληλα ο κ. Μυρτάκης επισήμανε τις προσπάθειες των  Συνεταιριστικών Τραπεζών να βελτιώσουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και να κατοχυρώσουν μια ισχυρή θέση στην αγορά. Όπως είπε η Παγκρήτια  Τράπεζα είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που αποπλήρωσε  τον ELA και πλέον σχεδιάζει  το δικό της μέλλον χωρίς περιορισμούς.

Παράλληλα οι τέσσερις  συνεταιριστικές  τράπεζες της Βόρειας  Ελλάδος είναι στο στάδιο  της συγχώνευσης έτσι ώστε να αποκτήσουν πιο ισχυρή τραπεζική οντότητα.  Συνολικά διαθέτουν 345.000  μέλη  και χρηματοδοτούν  επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 άτομα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δίκτυο των  Συνεταιριστικών Τραπεζών  ανέρχεται σε 110  καταστήματα. Το  2017  το ενεργητικό  τους αυξήθηκε  κατά 4,45%  σε σχέση  με το 2016.

Ειδικά η Παγκρήτια  Τράπεζα  εμφάνισε αύξηση  των καταθέσεων κατά 70 εκατ. ευρώ  τη χρονιά  που πέρασε. Το ενεργητικό της διαμορφώνεται στο 55% του συνόλου των Συνεταιριστικών Τραπεζών, (το 18%  προέρχεται από την Τράπεζα  Χανιών ενώ οι υπόλοιπες  7 Συνεταιριστικές τράπεζας συμμετέχουν  με ποσοστά κάτω του 10%). Διαθέτει περισσότερους από 84.000  συνέταιρους και 52 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα εκ των οποίων τα 45 είναι στην Κρήτη. Το ύψος των χορηγήσεων έχει ανέλθει στο 1,6 δισ.  ευρώ και  καταθέσεις ανέρχονται στο 1,1 δισ.  ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 09:13 - 23 Απρ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.