ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιες εισηγμένες επέστρεψαν σε κέρδη, από τις ζημιές της κρίσης Κύριο

06:57 - 03 Ιουλ 2018 | Επιχειρήσεις
Ποιες εισηγμένες επέστρεψαν σε κέρδη, από τις ζημιές της κρίσης
Μόνο 5 εισηγμένες εταιρίες στη διάρκεια της 8χρονης κρίσης των 3 μνημονίων κατόρθωσαν από πολύχρονες ζημιές να επιστρέψουν σε κερδοφόρο πορεία τη τελευταία διετία 2016-2017 και οι προοπτικές ανάκαμψης να συνεχίζονται με ακόμη υψηλότερο ρυθμό και το α’ εξάμηνο του 2018. Οι διοικήσεις αυτών των 5 εισηγμένων -όπως θα αποκαλύψουμε στη συνέχεια- στην 8ετία των τριών μνημονίων, έλαβαν σκληρές αποφάσεις προκειμένου να διασωθούν οι επιχειρήσεις καθώς εμφάνιζαν για πολλά χρόνια ζημιές και υπήρχε κίνδυνος οι περισσότερες εξ αυτών να αντιμετωπίσουν το φάσμα της χρεοκοπίας.

Με μεγάλο κόστος σε ανθρώπινο δυναμικό, υπομονή και επιμονή κατόρθωσαν να αφήσουν πίσω τις ζημιογόνες χρήσεις και να επανέλθουν από το 2016 σε κερδοφόρο πορεία. Αυτή η επαναφορά των εταιρειών σε υγιή ανάπτυξη στηρίχθηκε σε προγράμματα με ισχυρές περικοπές δαπανών που εφαρμόστηκαν απαρέγκλιτα από τις διοικήσεις, με πρώτο και βασικό στόχο τη μείωση της έκθεσης προς τον τραπεζικό τομέα. Ταυτόχρονα όμως οι διοικήσεις επικεντρώθηκαν στα προϊόντα των εταιρειών που συνέχισαν να είναι ανταγωνιστικά στα χρόνια της ύφεσης και βέβαια αποχωρίστηκαν ζημιογόνες θυγατρικές και αφερέγγυους πελάτες.

Ποια ήταν η all star πεντάδα των εισηγμένων που διακρίθηκε

Πρόκειται για μία μικρή ομάδα εισηγμένων της μεσαίας κεφαλαιοποίησης και ειδικότερα τη Χαλκόρ η οποία σήμερα είναι συγχωνευμένη με την ΕΛΒΑΛ και αποτελεί έναν από τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς ομίλους, την Ελτράκ, την Πετρόπουλος,  την Ελαστρον και την Παπουτσάνης. Το κορυφαίο ίσως παράδειγμα εισηγμένης που απέφυγε τη χρεοκοπία στα μνημονιακά χρόνια και μέσα σε μια εξαετία (2010-2015) ακολούθησε τον δρόμο της ανάπτυξης και της κερδοφορίας είναι η εισηγμένη εταιρεία Παπουτσάνης. Ολα οφείλονται στην αλλαγή του μάνατζμεντ της εταιρείας από τους κ. Γεώργιο Γκάτζαρο και Μενέλαο Τασσόπουλο. 

Αργά αλλά σταθερά, το μάνατζμεντ επικεντρώθηκε στη μείωση των λειτουργικών εξόδων, στον περιορισμό του κόστους μέσα από αναζήτηση νέων προμηθευτών, στην ενίσχυση των εξαγωγών και στις πωλήσεις προϊόντων φασόν και ιδιωτικής ετικέτας, καθώς και στην ανάπτυξη της αγοράς των ξενοδοχειακών προϊόντων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Μία άλλη χαρακτηριστική περίπτωση εταιρείας που σταδιακά επανέκαμψε από έναν κλάδο που η ζήτηση έχει επιστρέψει στη δεκαετία του ’60, είναι η Ελαστρον (πρώην Καλπίνης Σίμος). Η εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο των προϊόντων σιδήρου-χάλυβα, έχει επιστρέψει σε κερδοφορία την τελευταία διετία και μάλιστα συνεχίζει μια επιτυχημένη συνεργασία με τον όμιλο των Πλαστικών Θράκης, επενδύοντας στον κλάδο παραγωγής, διανομής και χονδρικής πώλησης φρέσκων λαχανικών, και συγκεκριμένα ντομάτας και αγγουριού θερμοκηπίου. Η Ελαστρον επέστρεψε σε κέρδη, καθώς αποτυπώθηκε η άνοδος του ποσοστού των εξαγωγών και ο περιορισμός του λειτουργικού κόστους. Η άγονη διετία 2015-2016 λόγω της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) και η οικονομική ανασφάλεια στη χώρα δεν επέτρεψαν στην εισηγμένη Ελτράκ να διανέμει μέρισμα, παρά τα κερδοφόρα αποτελέσματα αυτής της διετίας. Η διοίκηση όμως αποφάσισε το 2017 να επιβραβεύσει τους μετόχους της, που έδειξαν υπομονή.

Ιδιαίτερη επιτυχία είχε το εγχείρημα της αναδιοργάνωσης της Χαλκόρ, που υλοποιείται κατά τα τελευταία χρόνια, με στόχο την αύξηση των μεριδίων στην ευρωπαϊκή αγορά και τη μείωση του κόστους παραγωγής. Η εταιρεία Πετρόπουλος κατάφερε να βγει από την περιδίνηση που έπληξε την ελληνική οικονομία και σήμερα είναι βασικός παίκτης στην κατασκευή και εμπορία αυτοκινήτων, φορτηγών, λεωφορείων, στις γεννήτριες, τις μπαταρίες οχημάτων, τις εξωλέμβιες μηχανές, στα χωματουργικά και βιομηχανικά μηχανήματα.

Ανέστης Ντόκας

Τελευταία τροποποίηση στις 12:44 - 03 Ιουλ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.