ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ώρα του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου για τους πελάτες της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ Κύριο

06:39 - 24 Αυγ 2018 | Επιχειρήσεις
Η ώρα του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου για τους πελάτες της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ
Ο ειδικός εκκαθαριστής που έχει αναλάβει τον έλεγχο για το άνοιγμα του 1 εκατ. ευρώ στην Guardian Trust αχεπευ η οποία έβαλε λουκέτο στις 17 Ιανουαρίου 2018, ολοκληρώνει την άλλη εβδομάδα τη συγκέντρωση των απαιτήσεων από τους χιλιάδες επενδυτές που δικαιούνται αποζημίωση.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του reporter τον Σεπτέμβριο αναμένεται να επιληφθεί του θέματος το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της αποζημίωσης των επενδυτών μετά το λουκέτο στη χρηματιστηριακή εταιρία που φέτος έκλεινε τα 20 χρόνια και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Χρηματιστηρίου βρισκόταν στην 33η θέση βάσει μηνιαίου τζίρου, με μερίδιο αγοράς 0,13%.

Σε ό,τι αφορά τα ποσά που έχουν λαμβάνειν οι πελάτες της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ–με το οικονομικό άνοιγμα να έχει προσδιορισθεί στο ύψος του 1 εκατ. ευρώ–, το ανώτερο ποσό που το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο «δικαιολογεί» ανά πελάτη να καλύψει ανέρχεται σε 30.000 ευρώ. Η μερίδα της εν λόγω χρηματιστηριακής εταιρείας στο Συνεγγυητικό Κεφάλαιο λένε οι πληροφορίες ανερχόταν στις 250.000 ευρώ.

Αυτό που θα πρέπει να διευκρινιστεί είναι ότι το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο, που είναι το αποθεματικό ασφαλείας των χρηματιστών, καλύπτει απώλειες επενδυτών, έως 30.000 ευρώ ανά πελάτη, όταν μία AXE κλείνει, αφού όμως πρώτα ο επενδυτής μπορεί να αποδείξει ότι τα στοιχεία που έδωσε αποτυπώνονται στα στοιχεία της εταιρείας, με την προϋπόθεση ότι η συναλλαγή του με τη χρηματιστηριακή εταιρεία αφορούσε κάποια από τις υπηρεσίες: Λήψη και διαβίβαση εντολών, διαχείριση χαρτοφυλακίου, αναδοχή έκδοσης, συναλλαγές χρηματιστηριακών πραγμάτων.

Γιατί έκλεισε η Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Αυτό που διαπιστώθηκε λένε οι πληροφορίες ότι υπήρχε "έλλειμμα" στα κεφάλαια που έπρεπε να υπάρχουν στο ταμείο της εταιρίας και σε αυτά που πραγματικά υπήρχαν για τους πελάτες. Αυτό το ταμειακό έλλειμμα, το οποίο εντόπισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αποτέλεσε το λόγο αναστολής της λειτουργίας και αφαίρεσης της άδειας λειτουργίας , αν και όπως διαρρέεται υπήρξαν κάποιες κινήσεις από τον διοικητικό κύκλο της χρηματιστηριακής για μείωση του οικονομικού ανοίγματος.

Aνέστης Ντόκας 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.