ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φθηνότερα από το Δημόσιο δανείζονται πλέον οι μεγάλες ελληνικές βιομηχανίες Κύριο

07:50 - 27 Αυγ 2018 | Επιχειρήσεις
Φθηνότερα από το Δημόσιο δανείζονται πλέον οι μεγάλες ελληνικές βιομηχανίες
Οι υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις όπως κατάφεραν να εξέλθουν αλώβητες της μεγαλύτερης μεταπολεμικής ύφεσης που γνώρισε η Ελλάδα, αντίστοιχα έχουν καταφέρει από την αρχή της χρονιάς και σε επίπεδο 8μηνου 2018 να δανείζονται αισθητά χαμηλότερα σε σύγκριση με το Ελληνικό Δημόσιο. Η βασική αιτία αυτής της εξέλιξης όπως θα την περιγράψουμε στη συνέχεια είναι ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις στηρίζονται σε δύο βασικούς πυλώνες: α) δεν εξαρτώνται από την εγχώρια αγορά αφού παρουσιάζουν ισχυρό δείκτη εξωστρέφειας και β) προφύλαξαν ως κόρη οφθαλμού τις ταμειακές τους ροές διατηρώντας παράλληλα πολύ χαμηλά το δανεισμό τους.

Ποιες είναι οι εισηγμένες που δανείζονται χαμηλότερα από το Ελληνικό κράτος

Σύμφωνα με τα αποκλειστικά στοιχεία που συγκέντρωσε ο reporter για τις εισηγμένες που έχουν εκδώσει είτε εγχώρια εταιρικά ομόλογα είτε διεθνή εταιρικά ομόλογα το ποσοστό του δανεισμού τους τη περίοδο του οκταμήνου (2/1/2018 έως 24/8/2018) διαμορφώνεται ως εξής:

Α) ο όμιλος Μυτιληναίου το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής μέσω του εταιρικού του ομολόγου που λήγει το 2022 εμφάνιζε επιτόκιο δανεισμού 2,89% ενώ αντίστοιχα το Ελληνικό δημόσιο δανείζεται με επιτόκιο δανεισμού 3,11%. Στο ξεκίνημα της χρονιάς στη συνεδρίαση της 2ας Ιανουαρίου 2018 ο ελληνικός όμιλος είχε επιτόκιο δανεισμού 3,04%  ενώ αντίστοιχα το Ελληνικό δημόσιο δανείζονταν με ποσοστό 3,47%.

Β) ο όμιλος του ΟΠΑΠ  με ημερομηνία λήξης του ομολόγου το 2022 εμφάνισε τη περασμένη Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018  επιτόκιο δανεισμού 2,69% έναντι 3,11% του επιτοκίου δανεισμού στο αντίστοιχο κρατικό ελληνικό ομόλογο, ενώ στο ξεκίνημα της χρονιάς ο ΟΠΑΠ εμφάνιζε επιτόκιο δανεισμού στο 2,28% από 3,47% του κρατικού δανεισμού,

Γ) ο όμιλος της Τέρνα Ενεργειακή με το ομόλογο λήξης το 2022, παρουσίασε στις 24 Αυγούστου  επιτόκιο δανεισμού 3,51% από 3,68% στην αρχή της χρονιάς ενώ τα αντίστοιχα κρατικά ομόλογα είχαν επιτόκιο διανεισμού 3,11% στις 24 Αυγούστου 2018 και 3,47% στη πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς στις 2 Ιανουαρίου 2018.

Δ) ο όμιλος του Τιτάνα με το διεθνές εταιρικό ομόλογο να λήγει το 2021, έχει επιτόκιο δανεισμού 1,93% στις 24 Αυγούστου έναντι 1,80% στο ξεκίνημα της χρονιάς.

Ε) ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων με την λήξη του ομολόγου του το 2019, δανείζεται αυτή τη περίοδο με επιτόκιο 2,58%(24 Αυγούστου 2018) έναντι 3,34% στην αρχή του 2018,

Ζ) ο όμιλος της Motor Oil με το διεθνές εταιρικό ομόλογο να λήγει το 2022  έχει σήμερα επιτόκιο δανεισμού 2,49% από 2,33% στην αρχή της χρονιάς και ασφαλώς πολύ χαμηλότερα από το επιτόκιο δανεισμού του Δημοσίου που ξεπερνά το 3% το αντίστοιχο ομόλογο.

Η) ο όμιλος της ΔΕΗ με το ομόλογό του να λήγει το 2019 εμφανίζει σήμερα α επιτόκιο δανεισμού 6,02% εμφανώς βελτιωμένο σε σύγκριση με το δανεισμό του 8,68% στο ξεκίνημα της χρονιάς,

Θ) ο όμιλος της Intralot με τη λήξη του ομολόγου το 2021 εμφανίζει το υψηλότερο επιτόκιο δανεισμού σε σύγκριση με τα άλλα 8 ελληνικά κρατικά ομόλογα που παρουσιάζουμε στην έρευνα. Ειδικότερα τη περασμένη Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018 το επιτόκιο δανεισμού της εταιρίας έφθασε το 14,55% από 1,69% στην αρχή της χρονιάς. Η εταιρία ως γνωστόν αντιμετωπίζει υψηλό δανεισμό και η διοίκηση καταβάλλει προσπάθειες για να ρυθμίσει τις τραπεζικές της υποχρεώσεις

Ι) Ο όμιλος του ΟΤΕ παρουσιάζει το χαμηλότερο επιτόκιο δανεισμού με ποσοστό 1,09%  έναντι 1,35% που ήταν το ποσοστό που δανείζονταν η επιχείρηση στην αρχή της τρέχουσας οικονομικής χρήσης.

Ποιο κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις

Οι μόνες εισηγμένες επιχειρήσεις που θεωρητικά μπορούν να επιτύχουν καλύτερα επιτόκια δανεισμού είναι όσες έχουν υψηλό δείκτη εξωστρέφειας.

Οι ξένοι διαχειριστές ομολόγων αποτιμούν τις συγκεκριμένες εισηγμένες με υψηλότερες τιμές και αντίστροφα χαμηλότερες αποδόσεις, καθώς παρουσιάζουν υγιή ανάπτυξη με χαμηλό δανεισμό και κυρίως δεν ενσωματώνουν το υψηλό επενδυτικό και πολιτικό ρίσκο της Ελλάδας (country risk), αφού πάνω από το 70% της δραστηριότητάς τους παράγεται ή κατευθύνεται στο εξωτερικό.

Ο κίνδυνος για τις επιχειρήσεις που αναφέραμε είναι να επιδεινωθεί το επενδυτικό ρίσκου (country risk) της Ελλάδας, σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και η χώρα εγκλωβιστεί για περίπου 12 μήνες στην προεκλογική περίοδο που ανοίγει και επίσημα με την ομιλία του πρωθυπουργού το απόγευμα του Σαββάτου 8 Σεπτεμβρίου 2018.

Επενδυτική διέξοδος οι εκδόσεις ομολόγων για τις υγιείς επιχειρήσεις

Η  εικόνα πάντως συνολικά από την αρχή του έτους είναι ότι οι εισηγμένες επιχειρήσεις που έχουν εκδώσει διεθνή εταιρικά ομόλογα συνεχίζουν να απολαμβάνουν χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού. Είναι ξεκάθαρο ότι τα ομολογιακά δάνεια αποτελούν σήμερα την πιο αξιόπιστη πηγή χρηματοδότησης των εισηγμένων στα χρόνια της ύφεσης, προκειμένου να μετατρέψουν τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό τους σε μακροπρόθεσμο, να υποστηρίξουν τα επενδυτικά τους σχέδια, αλλά και να αποπληρώσουν παλαιότερα ομολογιακά δάνεια που λήγουν τα επόμενα χρόνια.

Τέλος να αναφέρουμε ότι μέχρι και τον Ιούλιο του 2020 επτά εισηγμένες πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν ομόλογα ονομαστικής αξίας 4,075 δισ. ευρώ.

Ανέστης Ντόκας

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.