ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δέσμη προτάσεων ΚΕΕ για την χωροθέτηση και αδειοδότηση επιχειρήσεων

13:42 - 21 Σεπ 2018 | Επιχειρήσεις
Δέσμη προτάσεων ΚΕΕ για την χωροθέτηση και αδειοδότηση επιχειρήσεων
Προτάσεις και μέτρα για τη διευκόλυνση αδειοδότησης των επιχειρήσεων της βιομηχανίας και της εφοδιαστικής, καθώς και για τη χωροθέτηση των περιοχών που αυτές θα λειτουργούν, απέστειλε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος με τη μορφή επιστολής, στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιο Πιτσιόρλα.

Ο κ. Μίχαλος γνωστοποιεί την αισιόδοξη στάση του επιχειρηματικού κόσμου απέναντι στις πρώτες κυβερνητικές ενέργειες για το επιχειρηματικό περιβάλλον στην βιομηχανία, την εφοδιαστική και γενικότερα στις επενδύσεις.

Αναφέρεται επίσης στις πρωτοβουλίες της ΚΕΕ για τη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για την απρόσκοπτη και νόμιμη χωροθέτηση και εγκατάσταση των επιχειρήσεων, ιδίως των μεταποιητικών καθώς και των επιχειρήσεων εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) που θα επιτρέψουν την ταχύτερη ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας τους, παράλληλα με την περιβαλλοντική απορρύπανση και την περιβαλλοντική προστασία. «Οι πρωτοβουλίες αυτές, συνδέονται με σημαντικές αναδιατάξεις στις χρήσεις γης, καθώς και στους βαθμούς όχλησης, οι οποίοι πρέπει να καταργηθούν, προκειμένου η κατάταξη της όχλησης των επιχειρήσεων να προκύπτει ως αποτέλεσμα της περιβαλλοντικής αξιολόγησης της υποδομής τους και μόνον αυτής», τονίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, «κύριος πυλώνας της πολιτικής μας στον τομέα αυτό υπήρξε η προσπάθεια και συμβολή μας προς την πολιτεία, για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων δηλαδή, Οργανωμένων Υποδοχέων Επιχειρηματικότητας που θα επιτρέψουν υπό προϋποθέσεις, την ακώλυτη ανάπτυξη των επιχειρήσεων σε συνθήκες περιβαλλοντικά αποδεκτού καθεστώτος και με αξίες γης σε πλαίσια «λογικά» και ανεκτά για την ελληνική επιχειρηματικότητα. Προτεραιότητα μας στον τομέα αυτό είναι η οργάνωση και πολεοδόμηση των Άτυπων Συγκεντρώσεων Βιομηχανιών και Εφοδιαστικής που υπάρχουν σε εκατοντάδες διάσπαρτες πυκνώσεις στη χώρα και συνιστούν μόνιμη απειλή σε καταστάσεις φυσικών καταστροφών και περιβαλλοντικών ατυχημάτων (Μάνδρα, Μάτι κ.λπ.). Παράλληλη επιδίωξη μας είναι και η ανάπτυξη ΕΠ, σε αδόμητες εκτάσεις σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας που διαπιστώνονται συνθήκες βιώσιμων επενδύσεων».

«Κατά την ίδια έννοια, οι προσπάθειες μας για την απλούστευση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων αποσκοπούσε και αποσκοπεί στην κατάργηση κάθε δυσμενούς γραφειοκρατικής εμπλοκής και στη μείωση των φαινομένων πελατειακής διαχείρισης», συμπληρώνει.

Απευθυνόμενος στον κ. Πιτσιόρλα, ο πρόεδρος της ΚΕΕ αναφέρει ότι «με αφετηρία το πλαίσιο των νέων αρμοδιοτήτων σας, απευθυνόμαστε σε εσάς και ζητάμε τη συνδρομή σας για την επίτευξη του μέγιστου δυνατού συντονισμού στην ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών και το περιεχόμενο τους, καθώς και στην επίσπευση, υποβοήθηση και υποστήριξη της υλοποίησης επενδύσεων Επιχειρηματικών Πάρκων, η ανάπτυξη των οποίων προϋποθέτει μία ορατή, δυναμική και αποφασιστική στάση προώθησης εκ μέρους της Κυβέρνησης. Τα θέματα που θα θέλαμε να θέσουμε σε μία γόνιμη και επί της ουσίας δημιουργικής συζήτησης έχουν ως κάτωθι:

Α) Προτάσεις βελτίωσης επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χωροθέτηση και εγκατάσταση των επιχειρήσεων, Επιχειρηματικά Πάρκα, διατάξεις για τη βιομηχανία και την εφοδιαστική (Ν.3982/2011, Ν.3325/2005 κ.λπ.)

Β) Νομοθετικό πλαίσιο αδειοδότησης επιχειρήσεων βιομηχανίας και εφοδιαστικής

Γ) Νομοθετική ρύθμιση για τον καθορισμό του Μετοχικού Κεφαλαίου Φορέων Υλοποίησης Επιχειρηματικών Πάρκων (ΕΑΝΕΠ) πριν την ΚΥΑ

Δ) Επιχειρησιακό Σχέδιο για την Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων στην ελληνική επικράτεια

Ε) Χρηματοδοτικά Εργαλεία ανάπτυξης ΕΠ και χρηματοδότησης της μετεγκατάστασης επιχειρήσεων

ΣΤ) Επιχειρηματικό Πάρκο Ασπροπύργου/ Νότιος Τομέας»

Δείτε ολόκληρη την επιστολή στο Συνοδευτικό Υλικό.

Συνημμένα αρχεία:
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.