ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Oι επαναφορτιζόμενες κάρτες(ATH.ENA Card) ενίσχυσαν τις πωλήσεις της Inform

13:56 - 01 Οκτ 2018 | Επιχειρήσεις
Oι επαναφορτιζόμενες κάρτες(ATH.ENA Card) ενίσχυσαν τις πωλήσεις της Inform
Η κατασκευή των ηλεκτρονικών επαναφορτιζόμενων καρτών(ATH.ENA Card) και εισιτηρίων(ATH.ENA Ticket) προϋπολογισμού 3,8 εκατ. ευρώ ήταν από τις βασικές αιτίες που εμφανίστηκαν ενισχυμένες οι εξαμηνιαίες πωλήσεις του εισηγμένου ομίλου Inform. Το έργο αυτό αντιστάθμισε τη μείωση της λειτουργικής κερδοφορίας στα υφιστάμενα προϊόντα προερχόμενη από το ανταγωνιστικό περιβάλλον που οδηγεί σε συμπίεση τιμών και έτσι η λειτουργική κερδοφορία διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα με το Α’ εξάμηνο του 2017.

Παρά τις πιέσεις που δέχονται οι τιμές, ο όγκος πωλήσεων του Ομίλου συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα λόγω των μακροχρόνιων συμβάσεων και σταθερών πελατειακών σχέσεων, δημιουργώντας ένα σημαντικό μερίδιο επαναλαμβανόμενων εσόδων. Οι πωλήσεις του Ομίλου κατά το Α’ εξάμηνο του 2018, παρουσίασαν αύξηση κατά € 2,9 εκατ. ή 9,2% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2017 και ανήλθαν σε € 34,9 εκατ. έναντι € 31,9 εκατ., χάριν στο έργο του ΟΑΣΑ και την αύξηση των υπηρεσιών αποστολής λογαριασμών σε Ελλάδα και Ρουμανία. Η παραπάνω αύξηση πωλήσεων αντισταθμίζει το μειωμένο όγκο έκδοσης τραπεζικών καρτών στην Ελλάδα το Α’ εξάμηνο του 2018 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017, καθώς το 2018 δεν είναι χρονιά ανανεώσεων των καρτών στους υφιστάμενους πελάτες όπως ήταν το 2017. 

 

Ποιός είναι ο συναλλαγματικός κίνδυνος για την Inform

To μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών συναλλαγών των εταιριών του Ομίλου (Ελλάδα, Ρουμανία, Αλβανία) γίνεται με το νόμισμα του κύριου οικονομικού περιβάλλοντος στο οποίο δραστηριοποιείται η κάθε εταιρεία (νόμισμα λειτουργίας). Στη Ρουμανία, μέρος των υποχρεώσεων της εταιρείας είναι σε RON, καθώς και στην Αλβανία σε ALL. Έκθεση σε συναλλαγματικές διακυμάνσεις υφίσταται κυρίως στην αξία των επενδύσεων του Ομίλου στη Ρουμανία κατά την ενσωμάτωση των οικονομικών καταστάσεων και τη μετατροπή τους από το λειτουργικό νόμισμα RON στο νόμισμα παρουσίασης ευρώ.

 

Πως αντιμετωπίζει το κίνδυνο ρευστότητας

Ο Όμιλος διαχειρίζεται τις ανάγκες ρευστότητάς του με προσεκτική παρακολούθηση των μακροπρόθεσμων χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων, καθώς επίσης και των πληρωμών. Οι ανάγκες ρευστότητας παρακολουθούνται σε καθημερινή βάση και ο προγραμματισμός πληρωμών σε εβδομαδιαία και μηνιαία βάση. Δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στη σωστή διαχείριση των αποθεμάτων, απαιτήσεων και υποχρεώσεων ώστε να παρέχεται το μέγιστο της ταμειακής ρευστότητας στον Όμιλο. Η διαχείριση κινδύνων διεκπεραιώνεται από την κεντρική οικονομική υπηρεσία της εταιρείας, η οποία λειτουργεί με συγκεκριμένους κανόνες που έχουν εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο. Το Διοικητικό Συμβούλιο μέσω εντεταλμένων στελεχών: (α) θεσπίζει και εφαρμόζει διαδικασίες και ρυθμίσεις που επιτρέπουν τον εντοπισμό των κινδύνων, οι οποίοι συνδέονται με τις δραστηριότητες, τις διαδικασίες και τα συστήματα λειτουργίας της Εταιρείας (ιδίως τον πιστωτικό κίνδυνο, τον κίνδυνο αγοράς και τον λειτουργικό κίνδυνο), (β) καθορίζει το ανεκτό επίπεδο κινδύνου, (γ) μεριμνά ώστε ο Όμιλος να διαθέτει την απαιτούμενη κεφαλαιακή επάρκεια και την εν γένει διαχείριση των κινδύνων που απορρέουν από τη λειτουργία της. (δ) Εκτιμήσεις για την εξέλιξη των δραστηριοτήτων κατά το δεύτερο εξάμηνο της χρήσης 2018.

Τέλος η Inform θα συνεχίσει να διερευνά ενδεχόμενες ευκαιρίες στρατηγικών συνεργασιών, με απώτερο στόχο του την περαιτέρω ενδυνάμωση της θέσης του στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

 

Ανέστης Ντόκας 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.