ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πλαστικά Κρήτης: Επενδύσεις σε Κωνσταντινούπολη, Κίνα και Πολωνία-Μείωση κερδοφορίας Κύριο

06:18 - 05 Οκτ 2018 | Επιχειρήσεις
Πλαστικά Κρήτης: Επενδύσεις σε Κωνσταντινούπολη, Κίνα και Πολωνία-Μείωση κερδοφορίας
Η εισηγμένη εταιρία Πλαστικά Κρήτης παραμένει από τους μεγαλύτερους επενδυτές της ελληνικής βιομηχανίας με ισχυρό δείκτη εξωστρέφειας. Για το τελευταίο τρίμηνο του 2018 η διοίκηση των <Πλαστικών Κρήτης> προχωρά στην εγκατάσταση νέας γραμμής παραγωγής masterbatch στο εργοστάσιο στην Κωνσταντινούπολη. Ταυτόχρονα κατασκευάζονται μεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι στα εργοστάσια του ομίλου στην Κίνα, που θα ολοκληρωθούν εντός του 2018 ενώ και στην Πολωνία ξεκινά άμεσα ανάλογη επένδυση για αποθηκευτικούς χώρους.

Οι επενδύσεις στα εργοστάσια της Γαλλίας και της Ρωσίας

Παράλληλα, παραγγέλθηκαν: α) νέα γραμμή παραγωγής αγροτικών φύλλων για το εργοστάσιο του ομίλου στη Γαλλία, β) νέες γραμμές παραγωγής masterbatch για την επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου στην Πολωνία. Σε φάση μελετών και αδειοδότησης βρίσκονται νέος χώρος παραγωγής μεταποίησης στο εργοστάσιο  στην Κίνα, νέο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στο εργοστάσιό στην Πολωνία και νέος αποθηκευτικός χώρος στο εργοστάσιό  στην Ρωσία.

Οι αμυντικές κινήσεις των Πλαστικών Κρήτης στο συναλλαγματικό κίνδυνο

Ο εισηγμένος όμιλος των Πλαστικών Κρήτης είναι εκτεθειμένος σε συναλλαγματικό κίνδυνο, αφού σημαντικό μέρος των ενοποιημένων πωλήσεων είναι σε δολάρια ΗΠΑ, λέϊ Ρουμανίας, ζλότι Πολωνίας, λίρα Τουρκίας, ρενμινμπί Κίνας και ρούβλι Ρωσίας, των οποίων οι ισοτιμίες με το ευρώ μεταβάλλονται. Όταν αυτό κρίνεται συμφέρον, η  διοίκηση της εταιρίας  προβαίνει σε χρήση αντισταθμιστικών μέσων όπως η σύναψη δανείων στο αντίστοιχο νόμισμα ή η προαγορά / προπώληση συναλλάγματος.

Η πορεία του Ομίλου και της Εταιρείας κατά το A΄ εξάμηνο του έτους 2018

Ο κύκλος εργασιών της μητρικής εταιρείας μειώθηκε κατά 2,13% (από 72,1 σε 70,5 εκ. €) ενώ του Ομίλου κατά 3,15% (από 145,7 σε 141,1 εκ. €). Τα κέρδη της μητρικής εταιρείας προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) μειώθηκαν κατά 8,4% (από 13,4 σε 12,3 εκατ. €) ενώ τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων του Ομίλου μειώθηκαν κατά 7,6% (από 25 σε 23 εκατ. €) συνεισφέροντας ισχυρές ταμιακές ροές. Τα κέρδη προ φόρων της μητρικής μειώθηκαν κατά 19,45% ( από 10,8 σε 8,7 εκ. €) ενώ του Ομίλου μειώθηκαν κατά 1,8% (από 18,9 σε 18,5 εκ. €). Όσον αφορά τα κέρδη μετά τους φόρους, για την εταιρεία μειώθηκαν κατά 28,74% (από 7,4 εκ. € σε 5,3 εκ. €) ενώ του Ομίλου μειώθηκαν κατά 2,18% (από 13,7 σε 13,5 εκ. €).

Ανέστης Ντόκας

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.