ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θετικά σχόλια και σήμα αγορών από θεσμικούς για την Μυτιληναίος Κύριο

15:07 - 24 Οκτ 2018 | Επιχειρήσεις
Θετικά σχόλια και σήμα αγορών από θεσμικούς για την Μυτιληναίος
Η νέα εξαγορά που ανακοινώθηκε πρίν 48 ώρες από τον όμιλο Μυτιληναίου κρίνεται θετική από τις εγχώριες τραπεζικές χρηματιστηριακές αλλά και ιδιωτικές χρηματιστηριακές αφού σε αναλύσεις τους αναφέρονται στην οικονομία κλίματος που πετυχαίνει ο μεγαλύτερος βιομηχανικός όμιλος της χώρας που αναδεικνύεται και στο μεγαλύτερο επενδυτή με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η Alpha Bank τονίζει στην ανάλυσή της για την εξαγορά της ΕΠΑΛΜΕ ΑΕ ότι θα γίνει επέκταση της παραγωγής που θα οδηγήσουν σε οικονομίες κλίμακας και λειτουργική κερδοφορία για την επόμενη διετία. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Alpha Bank παραμένουν αγοραστές για τη μετοχή της Μυτιληναίος.
Η τράπεζα Πειραιώς στη δική της ανάλυση αναφέρεται στην εξαγορασθείσα εταιρία και προσθέτει ότι είναι σήμερα ο μεγαλύτερος αναξέρτητος ανακυκλωτής αλουμινίου στην Ελλάδα. Οπως αποκαλύπτει η έκθεση της τράπεζας Πειραιώς ο όμιλος Μυτιληναίου, μ

έσω εκτεταμένων και στοχευμένων επενδύσεων, η  εισηγμένη  σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα, ενώ η παραγωγή αναμένεται να φτάσει τους 50.000 τόνους τα επόμενα δύο χρόνια. Σύμφωνα με την εταιρεία, η εξαγορά αυτή θα ενισχύσει σημαντικά την επιχειρησιακή της μονάδα μεταλλουργίας, αυξάνει άμεσα την παραγωγή τεμαχίων αλουμινίου από 120.000 σε 155.000 μετρικούς τόνους και αυξάνει τη συνολική παραγωγική της ικανότητα, με προοπτικές να φτάσει συνολική χωρητικότητα 250.000 μετρικών τόνων εντός δύο ετών, κερδίζοντας επίσης εμπειρία σε εργασίες ανακύκλωσης απορριμμάτων αλουμινίου.

 ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Η έκθεση της Εθνικής τράπεζας για την εξαγορά αναφέρει ότι τα  οφέλη για τη Μυτιληναίος είναι ότι θα ενισχύσει σημαντικά την επιχειρηματική της μονάδα μεταλλουργίας, καθώς θα αυξήσει άμεσα την παραγωγική της ικανότητα, βοηθώντας παράλληλα στην επέκταση της παρουσίας της στις εγχώριες και ξένες αγορές, παρέχοντας στους πελάτες ολοκληρωμένες λύσεις. Επιπλέον, θα αποκτήσει εμπειρογνωμοσύνη σε εργασίες ανακύκλωσης απορριμμάτων αλουμινίου, ενώ ταυτόχρονα θα μειώσει την απαιτούμενη ενέργεια σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, μέσω της ανακύκλωσης προϊόντων αλουμινίου (παλιοσίδερα) καθώς η ανακύκλωση απορριμμάτων αλουμινίου απαιτεί μόνο το 5% της ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή πρωτογενούς αλουμινίου, παράγοντας συγχρόνως 95% λιγότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.  

Wood

Ο διεθνής οίκος Wood αποτιμά θετικά την νέα εξαγορά του ομίλου Μυτιληναίου και υπογραμμίζει ότι η  απόκτηση αυτή είναι συμπληρωματική του υφιστάμενου τμήματος μετάλλων και μεταλλουργίας και θα πρέπει να ενισχύσει το αποτύπωμα της εταιρείας στην επεξεργασία απορριμμάτων αλουμινίου. Ωστόσο διευκρινίζει ότι , η επιχείρηση είναι απίθανο να έχει μεγάλη επίδραση στις προβλέψεις μας.  Από την πλευρά της η Beta χρηματιστηριακή αναφέρεται στην εξαγορά της ανεξάρτητης αλουμινένιας κατασκευής αλουμινίου EPALME που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Αθήνας και χρησιμοποιεί καθαρές αλουμινένιες ράβδους και ανακυκλώσιμα απορρίμματα αλουμινίου στην παραγωγική της διαδικασία. Σύκφωνα με την χρηματιστηριακή ο  Μυτιληναίος μέσω αυτής της εξαγοράς στοχεύει στην αύξηση του αποτυπώματος στην επεξεργασία παλιοσίδερων αλουμινίου (η Aluminium of Greece επεξεργάζεται ήδη παλιοσίδερα) και ενισχύει την παραγωγή των μεταλλουργικών δραστηριοτήτων της (η αλουμίνιο της Ελλάδας έχει ετήσια παραγωγή περίπου 180kMT). Επίσης, η MYTIL στοχεύει στη σταδιακή αύξηση της παραγωγής του εργοστασίου ELPAME για να φτάσει τα 50kMT, ενώ παράλληλα στοχεύει στη βελτίωση των περιθωρίων κερδοφορίας μέσω λειτουργικής αποτελεσματικότητας και εξορθολογισμού.

Η χρηματιστηριακή καταλήγει στην έκθεσή της σημειώνοντας ότι ο όμιλος Μυτιληναίου αποκτά  μια συμπληρωματική επιχειρηματική γραμμή στις δραστηριότητές της, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της ακρίβειας και την αύξηση της κερδοφορίας καθώς και την επέκταση στην αγορά επεξεργασίας παλιοσίδερων.

Ανέστης Ντόκας 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.