ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ελληνογερμανική εταιρική σχέση μοχλός ανάπτυξης του επιχειρείν

15:36 - 28 Οκτ 2018 | Επιχειρήσεις
Η Ελληνογερμανική εταιρική σχέση μοχλός ανάπτυξης του επιχειρείν
Άρθρο Αθανάσιου Κελέμη, Γενικού Διευθυντή Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Η Ελλάδα επιστρέφει στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά από 9 χρόνια ύφεσης, αντιμετωπίζοντας μια από τις πλέον ιστορικές προκλήσεις στην ιστορία της. Nα κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης με όρους βιωσιμότητας και διάρκειας, ώστε να αυξήσει τις ποιοτικές θέσεις εργασίας για τη νέα γενιά, που είναι εκείνη, η οποία περισσότερο από όλους, πλήρωσε την ύφεση με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και το νέο κύμα μετανάστευσης.

Σε αυτήν την προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα, η απόφαση μεγάλων Ελληνικών εταιριών να αλλάξουν έδρα, ώστε να διασφαλίσουν όρους καλύτερης χρηματοδότησης, λειτουργεί ως καμπανάκι, ότι η κρίση δεν τέλειωσε, αλλά απαιτείται ακόμη σκληρή δουλειά. Άλλωστε τα προβλήματα παραμένουν, καθώς οι τράπεζες είναι φορτωμένες με πολύ μεγάλα χαρτοφυλάκια «κόκκινων» δανείων, τα προβλήματα ρευστότητας δεν έχουν εξαφανιστεί από τις επιχειρήσεις, το ελληνικό δημόσιο χρέος εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, περίπου στο 180% του ΑΕΠ, ενώ αρκετές μεταρρυθμίσεις μένουν ακόμη με εκκρεμότητες.

Σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι λειτουργεί ως σηματωρός ανάπτυξης η Ελληνογερμανική εταιρική σχέση και το πλέγμα των διμερών οικονομικών συνεργειών. Με άλλα λόγια σε μια περίοδο που πολλές εταιρίες Ελληνικές αναζητούν διεξόδους χρηματοδότησης με μεταφορές εδρών στο εξωτερικό, η πορεία των Γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, αλλά και συνολικά η διμερής οικονομική σχέση, λειτουργούν ως θετικά αντίβαρά. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελληνογερμανικές επιχειρηματικές δραστηριότητες παρά τις δυσκολίες των τελευταίων χρόνων δεν έφυγαν από την Ελλάδα.

Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα, οι γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα ανέρχονται στα 3,5 δισ. ευρώ. Βάσει και των τελευταίων επίσημων στοιχείων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, συνολικά στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περίπου 120 γερμανικές επιχειρήσεις, που απασχολούν 27.000 συνεργάτες και πραγματοποιούν ετήσιο τζίρο περίπου της τάξεως των 7,7 δισ. ευρώ.

Πέρα από τις επενδύσεις ο ρόλος της Γερμανίας ως σημείο αναφοράς των ελληνικών εξαγωγών, αλλά και αφετηρία τουριστών είναι ιδιαίτερα σημαντικός, ιδιαίτερα για την ελληνική περιφέρεια. Έτσι και το 2017 η Γερμανία παραμένει ο κύριος οικονομικός εταίρος της χώρας. Το μερίδιο της Γερμανίας στο συνολικό ελληνικό εμπορικό ισοζύγιο είναι σε σταθερή τροχιά αύξησης και το 2017 έφτασε στο 9,3%.  Επίσης ο αριθμός των Γερμανών που θα επισκεφθούν τη χώρα μας για τουρισμό μέχρι και το τέλος του 2018, θα σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ και θα ξεπεράσει σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, τα 4 εκατομμύρια.

Στο πλαίσιο αυτό το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο ενεργεί καθημερινά για να στηρίξει την ελληνική οικονομία και τα 830 μέλη του. Άλλωστε οι εξαγωγές και οι παραγωγικές επενδύσεις είναι η μόνη διέξοδος για να αλλάξει σελίδα η χώρα και είναι ένας από τους σταθερούς στρατηγικούς στόχους του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Με εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, όπου μόνο πέρυσι συμμετείχαν περίπου 4.500 ενδιαφερόμενοι, με το καθιερωμένο πλέον Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων, με τις επιχειρηματικές αποστολές από και προς Γερμανία, και για πρώτη φορά, σε τέσσερις μεγαλουπόλεις της Ασίας και συγκεκριμένα στο Τόκυο, στο Πεκίνο, στη Σαγκάη και στην Ταϊπέι, με εκατοντάδες επιχειρηματικές συναντήσεις στους κλάδους των τροφίμων, των logistics, του τουρισμού, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της τεχνολογίας και της αγροτικής οικονομίας, προσπαθούμε να δώσουμε οξυγόνο στην Ελληνική επιχειρηματικότητα. Σε αυτόν τον ρυθμό συνεχίζουμε θεωρώντας ότι μόνο με την αξιοποίηση των ευκαιριών που υπάρχουν θα αλλάξει η ρότα της οικονομίας και θα μπει σε γερές βάσεις ανάκαμψης.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:49 - 28 Οκτ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.