ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς οι «νάρκισσοι» CEO υπονομεύουν την ίδια τους την εταιρεία

09:00 - 07 Νοε 2018 | Επιχειρήσεις
Πώς οι «νάρκισσοι» CEO υπονομεύουν την ίδια τους την εταιρεία
Αλαζόνες, εγωκεντρικοί και εχθρικοί όταν αμφισβητούνται είναι μόνο λίγα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν κάποιον που λέμε ναρκισσιστή. Το μίγμα όλων αυτών των αρνητικών χαρακτηριστικών μπορεί να γίνει ιδιαίτερα κουραστικό, πολλώ μάλλον όταν ο άνθρωπος με αυτά τα χαρακτηριστικά βρίσκεται σε μια θέση ευθύνης.

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Stanford University και του University of California στο Berkeley, ένας ναρκισσιστής διευθύνων σύμβουλος μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες αρνητικές συνέπειες στην ίδια του την εταιρεία. Ειδικότερα, οι αναλυτές εκτιμούν πως οι επιχειρήσεις εγωκεντρικών CEOs είναι πιο πιθανό να βρεθούν εν μέσω δικαστικών περιπετειών, καθώς τείνουν να μην προχωράνε σε διακανονισμούς ενδεχόμενων αγωγών ακόμα και όταν γνωρίζουν πως δεν μπορούν να τις κερδίσουν.

Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα της επικαιρότητας, με ποιο πρόσφατο αυτό του Elon Musk, ο οποίος ανέκαθεν είχε τη φήμη του εκκεντρικού και αυθόρμητου, ωστόσο τώρα μετά από το φιάσκο με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης (SEC) αναγκάζεται να αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου  της εταιρείας για τα επόμενα τρία χρόνια και να πληρώσει 20 εκατομμύρια δολάρια στις οικονομικές ρυθμιστικές αρχές.

«Οι άνθρωποι με υψηλό ναρκισσισμό είναι λιγότερο ευαίσθητοι στον κίνδυνο», δηλώνει η Jennifer Chatman, καθηγήτρια του University of California και συνεχίζει λέγοντας πως «έχουν επίσης την τάση να μειώνουν αρνητικά το feedback και έχουν υπερβολική αυτοπεποίθηση στην κρίση τους».

 

 

Σύμφωνα με την έρευνα ένας νάρκισσος CEO μπορεί και να υπονομεύσει τόσο την εμβέλεια όσο και το περιεχόμενο της στρατηγικής της εταιρείας, επειδή το πιθανότερο είναι, οι αποφάσεις που λαμβάνονται, να προσομοιάζουν με την όποια δική του προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία, παρά με τον πλούτο των εμπειριών που έχουν εξασφαλίσει με τις διασυνδέσεις τους και παρουσιάζουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

213zds3q123dfxzc

123asdasd

Γιατί όμως κάποιος να προσλάβει ένα ναρκισσιστή;

Συνήθως πρόκειται για άτομα που εκφράζονται με πάθος και ο ναρκισσισμός τους εκλαμβάνεται ως μια διάσταση της προσωπικότητάς τους κατά τη διαδικασία της λήψης σημαντικών αποφάσεων. Παράλληλα είναι συχνά πολύ σίγουροι και έχουν όραμα, δηλαδή μπορούν να φτιάξουν μια πολύ ελκυστική εικόνα για το μέλλον της επιχείρησης, γνώρισα που ωθεί τις ομάδες στην επιτυχία. Σημαντικό κρίνεται και το γεγονός ότι συνήθως πάνε καλά στις συνεντεύξεις και η υπερβολική αυτοπεποίθησή τους μπορεί να επηρεάσει τους recruiters.

Πλέον ο είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς έναν νάρκισσο από έναν πραγματικό ηγέτη.

Τι μέτρα λαμβάνουν οι επιχειρήσεις

Μεταξύ των μέτρων που εισηγούνται οι επιχειρήσεις για να περιοριστεί το φαινόμενο των νάρκισσων σε θέσεις ευθύνης είναι η ενδυνάμωση της επιρροής των μελών μέσα από τη δημιουργία επιτροπών. Αυτό ξεκινάει να γίνεται με τον ορισμό ενός επικεφαλής ο οποίος θα συντονίζει τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου μιας επιχείρησης ως ένα ενιαίο μέτωπο.

Παναγιώτης Ζαΐμης

 

Τελευταία τροποποίηση στις 09:39 - 07 Νοε 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.