ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έλληνες επιχειρηματίες: Χαμηλή αυτοπεποίθηση για την καινοτομία των προϊόντων τους

09:00 - 29 Νοε 2018 | Επιχειρήσεις
Έλληνες επιχειρηματίες: Χαμηλή αυτοπεποίθηση για την καινοτομία των προϊόντων τους
Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στα κράτη με επίδοση καινοτομίας αρκετά υψηλότερη από το μέσο όρο, δύο στους τρεις επιχειρηματίες ισχυρίζονται ότι τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες τους δεν μπορούν να θεωρηθούν νέα και πρωτοποριακά.

Ειδικότερα, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών καινοτομίας με μόλις το 3,9% (έναντι 18,3%  σε άλλες χώρες καινοτομίας)  των επιχειρηματιών να δηλώνει πως οι πελάτες θα θεωρήσουν τα προϊόντα τους ως καινοτομικά.

12312sdfsdfsdf

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το ΙΟΒΕ στην τελευταία του έρευνα για την επιχειρηματικότητα το ποσοστό των επιχειρηματιών αρχικών σταδίων που δηλώνει πως μερικοί ή όλοι οι πελάτες θεωρούν το προϊόν/υπηρεσία της επιχείρησης νέο και πρωτοποριακό κινείται οριακά χαμηλότερα από τα περυσινά επίπεδα, στο 35,5%, έναντι 38,6% το 2016.

H χαμηλή καινοτομικότητα των νέων εγχειρημάτων σίγουρα συνδέεται και με το γεγονός ότι οι νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες εντοπίζονται πρωτίστως στους τομείς υπηρεσιών προς τον καταναλωτή, όπου η καινοτομία προϊόντος ή διεργασιών είναι εκ φύσεως αρκετά πιο περιορισμένη.

qweqwe231

Το τεχνολογικό επίπεδο των επιχειρηματικών εγχειρημάτων στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η διαχρονική εξέλιξη του τεχνολογικού επιπέδου των νέων επιχειρηματικών εγχειρημάτων παρουσιάζει σημαντικές διακυμάνσεις.

Ειδικότερα αν και διαχρονικά φαίνεται πως οι παλαιότερες τεχνολογίες πλειοψηφούν στην αγορά, υπάρχουν χρονιές που καταγράφεται μία έντονη τάση «εκσυγχρονισμού» από τις επιχειρήσεις. Το 2017 το ποσοστό των επιχειρηματιών αρχικών σταδίων στην Ελλάδα που αξιοποιεί γνωστές τεχνολογίες/διεργασίες φαίνεται να εξασθενεί ελαφρά σε 53,9% από 56,1,% το 2016. Στον αντίποδα, το 16% των επιχειρηματιών αρχικών σταδίων δηλώνει ότι χρησιμοποιεί εντελώς νέες τεχνολογίες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το 2016 άγγιζε το 20%.

12312sdreyyy

Καθώς ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός των νέων εγχειρημάτων αποτελεί τη βάση για μια βιώσιμη και με προοπτικές ανάπτυξης επιχειρηματικότητα, το αποτέλεσμα  στη Ελλάδα δεν είναι ικανοποιητικό. Ωστόσο, το γεγονός ότι παραμένει υψηλό το ποσοστό των γνωστών τεχνολογιών, αν και μειώνεται, συνδέεται με παράγοντες που έχουν να κάνουν με την κρίση, καθώς κατά κανόνα οι εντελώς νέες τεχνολογίες είναι και ακριβότερες.

Πάντως είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο το γεγονός ότι η Ελλάδα το 2017 ταξινομείται μεταξύ των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά νέων επιχειρηματικών εγχειρημάτων που στηρίζονται σε εντελώς νέες ή απλά έστω νέες τεχνολογίες βάθους πενταετίας δηλαδή.

Παναγιώτης Ζαΐμης

 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:58 - 28 Νοε 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.