ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιες εξαγορές υλοποίησαν οι εισηγμένες το 2ο εξάμηνο του 2018 Κύριο

08:50 - 04 Δεκ 2018 | Επιχειρήσεις
Ποιες εξαγορές υλοποίησαν οι εισηγμένες το 2ο εξάμηνο του 2018
Πενιχρή ήταν η επίδοση των εισηγμένων το β΄ εξάμηνο του 2018 σε ότι αφορά την απόκτηση άλλων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την έρευνα του reporter, από την 1η Ιουλίου 2018 μέχρι και τη χθεσινή μέρα είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 9 εξαγορές επιχειρήσεων από 8 εισηγμένες. Η πολύχρονη κρίση σάρωσε τις δομές της ελληνικής οικονομίας και όσες επιχειρήσεις δεν κατόρθωσαν να αποφύγουν τον υπερδανεισμό, στρέφοντας το μέλλον τους στο εξωτερικό, αργά ή γρήγορα θα υποκύψουν στις τελικές αποφάσεις των πιστωτών τους και θα αλλάξουν ιδιοκτησία. Ταυτόχρονα όμως και εταιρείες-διαμάντια που ξεχώρισαν για τη συνετή διαχείριση των οικονομικών τους και τον χαμηλό δανεισμό στα οκτώ μνημονιακά χρόνια.

Οι τράπεζες θα επισπεύσουν τις πωλήσεις υγιών εταιριών

Εξάλλου τώρα οι τράπεζες διαθέτουν τα θεσμικά εργαλεία για να ξεκινήσουν την εκκαθάριση των προβληματικών επιχειρήσεων, αλλά και να διασώσουν όσες επιχειρήσεις έχουν προοπτικές ανάπτυξης μεταβιβάζοντας το management σε διεθνείς και εγχώριους επενδυτικούς ομίλους. Έτσι αναμένεται μέσα στο νέο οικονομικό έτος να ανοίξει η βεντάλια των εξαγορών και όσες εταιρίες έχουν προοπτική και μέλλον να εξαγορασθούν από τους ανταγωνιστές τους ή από εταιρίες που ενδιαφέρονται να εισέλθουν σε νέους κλάδους.

Ποιες είναι οι εξαγορές του β’ εξαμήνου του 2018 από εισηγμένες

Η πιο πρόσφατη εξαγορά αφορά την εταιρία Sixt από την εισηγμένη Μοτοδυναμική, η οποία ανακοινώθηκε και επισήμως χθες, Δευτέρα. Ειδικότερα, η Μοτοδυναμική συμμετείχε σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Lion Rental Α.Ε. (αντιπροσώπου της γερμανικής εταιρείας ενοικιάσεως οχημάτων Sixt στην Ελλάδα) με 15 εκ. ευρώ αποκτώντας το 80,5% της εταιρείας, με το υπόλοιπο 19,5% να παραμένει στην οικογένεια Θεοχαράκη.

Στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας, οι πιστώτριες τράπεζες συμφώνησαν στην μείωση των οφειλόμενων δανείων (μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων) της Lion Rental σε 18 εκ. ευρώ, την αναχρηματοδότηση τους για 10 χρόνια, αλλά και στην χορήγηση επιπλέον χρηματοδότησης ύψους έως 10 εκ ευρώ επίσης για 10 χρόνια.

Η Sixt στην Ελλάδα είναι η τρίτη σε μέγεθος εταιρεία ενοικιάσεως οχημάτων κατέχοντας μερίδιο αγοράς 8-9% και επιτυγχάνοντας κύκλο εργασιών της τάξης των 25 εκατ. ευρώ. Στόχος της Μοτοδυναμικής είναι η δυναμική ανάπτυξη της εταιρείας μέσα και από την κεφαλαιακή της ενίσχυση. Για την χρηματοδότηση του deal η Μοτοδυναμική, βασικός μέτοχος της οποίας είναι η οικογένεια Κυριακόπουλου, συγκάλεσε έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της με θέμα την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Πρίν από μερικές εβδομάδες είχε προηγηθεί το δίδυμο μπαράζ εξαγορών από την Motor Oil της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου του τηλεοπτικού σταθμού Alpha και της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος. Ο τραπεζικός όμιλος της Eurobank απέκτησε την Piraeus Bank Bulgaria.  Ο όμιλος Μυτιληναίου εξαγόρασε το β΄εξάμηνο του 2018 την εταιρία αλουμινίου ΕΠ.ΑΛ.ΜΕ Α.Ε. αλλά και την απόλυτη πλειοψηφία(100%) της εταιρίας φυσικού αερίου Μ&μ ΑΕ. Επίσης η Briq Properties απέκτησε την ξενοδοχειακή μονάδα Mr&Mrs White Paros στο νησί της Πάρου και ο ΟΠΑΠ εξαγόρασε την εταιρίαStoiximan.

Aκόμη η Grivalia Properties εξαγόρασε ακίνητο που αφορούσε τμήμα των πρώην εγκαταστάσεων της Παπαστράτος στο Πειραιά, το οποίο μετασκευάστηκε και αναβαθμίστηκε από αποθηκευτικό χώρο σε σύγχρονο κτίριο γραφείων υψηλών προδιαγραφών σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα βιωσιμότητας.

Η ανακατασκευή του κτιρίου ολοκληρώθηκε πρόσφατα και το κτίριο πλέον διαθέτει εκμισθώσιμη επιφάνεια που αποτελείται από περίπου 9.700 τ.μ. ανωδομής και περίπου 4.470 τ.μ. υπόγειων βοηθητικών και αποθηκευτικών χώρων. Το κτίριο είναι ήδη πλήρως εκμισθωμένο σε πολυεθνική εταιρεία παροχής υπηρεσιών με ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα.

Λαμβάνοντας υπόψη την αξία του ακινήτου και τα υπόλοιπα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού το τίμημα που καταβλήθηκε για τη συναλλαγή ανήλθε σε 3,87 εκ ευρώ.

Τέλος η εισηγμένη Profile στη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου του 2018 απέκτησε το 100%  τηςγαλλικής εταιρείας Login SA. Η εξαγορασθείσα εταιρία έχει έδρα το Παρίσι και εξειδικεύεται σε Treasury Software. Η ως άνω εξαγορά , υλοποιήθηκε σε δύο στάδια, στις 6 Ιουλίου 2017 όπου αποκτήθηκε το 78,23% των μετοχών της γαλλικής θυγατρικής και στις 6 Ιουλίου 2018 που αποκτήθηκαν οι υπόλοιπες μετοχές και δικαιώματα ψήφου της εταιρίας.

 ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.