ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιο είναι το επιχειρηματικό μέλλον για τις 43 κόκκινες εισηγμένες του ΧΑ Κύριο

06:58 - 14 Δεκ 2018 | Επιχειρήσεις
Ποιο είναι το επιχειρηματικό μέλλον για τις 43 κόκκινες εισηγμένες του ΧΑ
Συνολικά 31 εισηγμένες βρίσκονται σήμερα σε καθεστώς επιτήρησης και άλλες 12 είναι σε πολύχρονη αναστολή. Η κλεψύδρα του χρόνου αδειάζει για τις 43 εισηγμένες αφού οι περισσότερες εξ αυτών όπως θα αποκαλύψει στην συνέχεια ο reporter είναι η μη αναστρέψιμη η κατάστασή τους αφού έχει περιέλθει σε καθεστώς χρεοκοπίας και θα υποχρεωθεί το Χρηματιστήριο σε συνεργασία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να τις διαγράψει οριστικά.

Οι  31 εταιρίες υπό επιτήρηση

Σ’ αυτή τη κατηγορία υπάρχουν  31 εισηγμένες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και είναι σε διαδικασία διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες. Ας περιγράψουμε αναλυτικά που βρίσκεται το επιχειρηματικό μέλλον γι αυτές τις εταιρίες: η ΑΕΓΕΚ παραπαίει και σαφώς η περίπτωσή της είναι πολύ δύσκολη λόγω του υπερδανεισμού. Μόνο οι τράπεζες γνωρίζουν αν θα τραβήξουν το καλώδιο από τη πρίζα. Η εταιρία ΑΚΡΙΤΑΣ έλαβε μία ανάσα από τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της και θα προσπαθήσει να επανακάμψει αν και ο κλάδος ξύλου στη χώρα μας είναι σε πολύχρονη ύφεση. Η ΑΝΕΚ με μεγάλο δανεισμό δύσκολα θα ξεμπερδέψει με τις τράπεζες εφόσον δεν βοηθά και η διατήρηση του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα.

Η ΒΑΡΑΓΚΗΣ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες καθώς ο δανεισμός της είναι μεγάλος και ο κλάδος που δραστηριοποιείται παραμένει σε πορεία ύφεσης. Η ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ δεν παρουσιάζει εξελίξεις στο κλάδο της και συνεχίζει να κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Η ΒΙΟΤΕΡ είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας λόγω ακινησίας του κατασκευαστικού κλάδου, η Γ.Ε.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ δεν έχει εξελίξεις και συνεπώς δεν υπάρχει ενημέρωση. Η ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ έχει δανεισμό και συνεπώς πολύ δύσκολα θα ξεπεράσει τα οικονομικά της πρoβλήματα. Η ΔΟΥΡΟΣ λόγω της κατάστασης στο κλάδο ενδύματος δεν δείχνει εμφανή σημάδια αντίδρασης. Η ΕΛΒΙΕΜΕΚ σε κατάσταση πλήρους αδράνειας, η ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ έχει εγκλωβιστεί σε ζημιογόνες χρήσεις ενώ και η ΕΡΙΟΥΡΓΙΑ ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ με κεφαλαιοποίηση μόλις 1,9 εκατ. ευρώ δεν δείχνει αντίδραση. Η ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ σε κατάσταση αδράνειας, ενώ η ΚΡΕΚΑ περιμένει το πράσινο φως για τα δάνειά της από την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ. Ο εκδοτικός οίκος ΛΙΒΑΝΗΣ με αυξημένο δανεισμό πολύ δύσκολα θα επανακάμψει εάν δεν υπάρξει ρύθμιση χρεών. Για την ΜΠΗΤΡΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ άλλος ένας χαμένος χρόνος για την συγχώνευση με την ΣΙΔΜΑ αφού οι τράπεζες καθυστερούν να δώσουν το πράσινο φως για τη ρύθμιση των χρεών τους. Η ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ Ι. & ΥΙΟΣ  σε πορεία πτώσης μεγεθών και μείωσης μεριδίων αγοράς ενώ καθυστερεί η υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης. Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ φαίνεται να έχει συμφωνήσει για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή προκειμένου να αντιμετωπίσει προβλήματα ρευστότητας.

Για την ΝΙΚΑΣ όλα εξαρτώνται από την στρατηγική του ομίλου Θεοδωρόπουλου, η ΠΗΓΑΣΟΣ Εκδοτική είναι σε δανειακή μέγγενη η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας ενώ η ΣΙΔΜΑ προσπαθεί να αναδιαρθρώσει τα δάνειά της και να δεί το μέλλον της μαζί με την Μπήτρος. Η ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ έχει προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του δανεισμού της αλλά ασφαλώς κανείς δεν μπορεί να πεί με σιγουριά πως θα κινηθεί ο κλάδος το νέο οικονομικό έτος. Για την DIONIC οι ζημιές δεν της επιτρέπουν την ανάκαμψη,  στην EUROMEDICA κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί με το μεγάλο δανεισμό και τις πολύχρονες ζημιογόνες χρήσεις, ενώ η FORTHNET περιμένει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2019 το αποτέλεσμα των συζητήσεων της Nomura με την κοινοπραξία Wind-Vodafone.

Στη FRIOGOGLASS έγινε το πρώτο βήμα για την ρύθμιση των δανείων αλλά χρειάζεται πολλή δουλειά για να αποκατασταθεί η ισορροπία των οικονομικών της μεγεθών. Στην LAVIPHARM δεν υπάρχουν νεότερες εξελίξεις με τη διοίκηση να προσπαθεί να είναι συνεπείς απέναντι στις τράπεζες, ενώ η MEDICON είναι σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες και θα συνεχισθεί η ταλαιπωρία και το 2019. Η PASAL προσπαθεί να μετριάσει το δανεισμό της ενώ η SATO ποντάρει στην ανάκαμψη του κλάδου επίπλου για να βελτιώσει την εικόνα της απέναντι στους δανειστές της.

Οι 12 εταιρίες υπό αναστολή

Η ΑΙΟΛΙΚΗ εταιρία επενδύσεων χαρτοφυλακίου είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος του κλάδου που είναι υπό διάλυση στην Ελλάδα. Για την ΑΛΦΑ ΓΚΡΙΣΙΝ η επιβίωση της εταιρίας κρίνεται μόνο και αποκλειστικά από τις πιστώτριες τράπεζες. Η τεχνική εταιρία ΒΩΒΟΣ είναι σε καθεστώς μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και ασφαλώς ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί στο μέλλον αλλά σίγουρα η εταιρία έχει χάσει έδαφος. Η ΓΙΟΥΡΟΜΠΡΟΚΕΡΣ είναι σαφές ότι δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης για να μπορούν να ελπίζουν οι μικρομέτοχοι. Η ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ επίσης είναι μία δύσκολη περίπτωση εταιρίας με ζημιές και υψηλό δανεισμό. Οι τράπεζες έχουν το πρώτο λόγο όπως και για τη ΝΕΛ όπου έχει ξεμείνει από πλοία και πιθανότατα μιλάμε για εισηγμένη που προσπαθεί ν αποφύγει την χρεοκοπία. Η αίτηση εξυγίανσης για το ΝΕΩΡΙΟΝ ΣΥΡΟΥ  κατατέθηκε το φετινό καλοκαίρι στο αρμόδιο δικαστήριο και φέρει τη στήριξη των συστημικών τραπεζών Alpha Bank & Τράπεζα Πειραιώς και του οργανισμού ΕΦΚΑ, που αποτελούν τους βασικούς πιστωτές της.

Το εν λόγω σχέδιο, το οποίο έχει λάβει ήδη το "πράσινο φως" από το 75,71% των πιστωτών της Νεώριο Σύρου, προβλέπει διαγραφή 100% των τόκων, προστίμων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων προς τον ΕΦΚΑ και το Ελληνικό Δημόσιο και αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού σε 280 δόσεις. "Κούρεμα” οφειλών προς τις τράπεζες, επιτόκιο 3,2% και 5% ανάλογα με το πιστωτικό ίδρυμα και εξόφληση του κεφαλαίου σε 30 εξαμηνιαίες δόσεις αλλά και κούρεμα σε μη ουσιώδεις προμηθευτές. Οι οφειλές της εταιρείας ανέρχονταν την 30η/04/2018 στα 71.057.905,46 ευρώ, που μετά τις προσαρμογές και συμψηφισμούς διαμορφώθηκαν στα 66.817.586,78 ευρώ.

Με βάση το business plan που έχει κατατεθεί η Νεώριο Σύρου θα περάσει στον έλεγχο της Onex Ναυπηγεία Σύρου του επιχειρηματία Παναγιώτη Ξενοκώστα, ο οποίος θα βάλει 14,3 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και θα υλοποιήσει σωρευτικές επενδύσεις 29,8 εκατ. ευρώ σε βάθος 25ετίας.

Το σχέδιο του επενδυτή, προβλέπει αξιοποίηση της υφιστάμενης δυναμικότητας των εγκαταστάσεων των ναυπηγείων. Επέκταση των δραστηριοτήτων με την παροχή πρόσθετων παρεχόμενων υπηρεσιών όπως υπηρεσίες Mega Yachting, επισκευή και κατασκευή πλατφόρμων εξόρυξης πετρελαίου και αερίου, μετατροπή πλοίων σε πλοία πράσινης τεχνολογίας (LNG), υπογραφή νέων συμβάσεων επισκευής και κατασκευής εμπορικών πλοίων, κατασκευή και επισκευή των ναυτικών πλατφορμών του ΝΑΤΟ

Για την ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ τα πάντα έχουν κριθεί αφού είναι σε πορεία πτώχευσης η εταιρία,  ενώ  αίτημα εισόδου στο άρθρο 106 για προστασία από τους πιστωτές της κατέθεσε η ΜΥΛΟΙ ΧΑΤΖΗΚΡΑΝΙΩΤΗ αφού άστοχες επιλογές των προηγούμενων δεκαετιών οδήγησαν σε ζημιογόνες χρήσεις την εταιρία που δραστηριοποιείται στο κλάδο αλεύρων.

Η AXON ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ έχει ακριβώς την ίδια νεφελώδη πορεία όπως η συγγενής εταιρία EUROMEDICA και συνεπώς μέχρι σήμερα κανείς δεν γνωρίζει εάν θα αντέξει και το 2019 χωρίς την έγκριση των πιστωτριών τραπεζών. Για την FOLLI FOLLIGROUP το σκάνδαλο των greek statistics σε εταιρία μετά από 7 ολόκληρους μήνες και ακόμη δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες από την δικαιοσύνη. Η YALCO προσπαθεί να ανταπεξέλθει αλλά οι μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις είναι μεγάλα βαρίδια για την ανάκαμψη της εταιρίας.

Οι παραπάνω 43 εταιρίες το 2019 σίγουρα δεν θα είναι στο Χρηματιστήριο. Οι περισσότερες θα διαγραφούν είτε θα σβήσουν από μόνες τους. Το ζήτημα είναι τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που χάθηκαν από τους μικρομετόχους από τις οικονομίες μίας ζωής. Αυτούς τους εκατοντάδες  χιλιάδες ανθρώπους ποιος θα τους αποζημιώσει ή θα τους εξηγήσει  πώς έφθασαν εταιρίες με κεφαλαιοποίηση 100 και 200 εκατ, ευρώ σήμερα να είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας;  

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.