ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δηλώσεις χρηματιστών για τη σύνδεση εκλογών-Χρηματιστηρίου

08:30 - 24 Ιαν 2019 | Επιχειρήσεις
Δηλώσεις χρηματιστών για τη σύνδεση εκλογών-Χρηματιστηρίου
Συμπληρώθηκε ο μισός χρηματιστηριακός Ιανουάριος και όχι μόνο January Effect(φαινόμενο Ιανουαρίου) δεν βλέπουν οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο αλλά η αγορά παραμένει καχεκτική με εμφανή την απουσία ξένων και εγχωρίων επενδυτικών κεφαλαίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σημερινά επίπεδα του γενικού δείκτη(630 μονάδες) είναι επίπεδα που είχε ξαναδεί η αγορά το 1990 και μάλιστα χωρίς να έχουμε αποπληθωρισμό του γενικού δείκτη ενώ η σημερινή μέση συναλλακτική δραστηριότητα (30-40 εκατ. ευρώ) είναι επίπεδα που συναντούσαν οι επενδυτές το 1994.

Ο reporter  συνομίλησε με χρηματιστές προκειμένου να μας απαντήσουν πως συνδέεται η εκλογική χρονιά που έχει εισέλθει η χώρα με την πορεία της αγοράς. Αναλυτικά οι δηλώσεις τους είναι οι εξής:

Σπύρος Κυρίτσης πρόεδρος ΣΜΕΧΑ

<Η χρηματιστηριακή αγορά δεν μπορεί να ξεφύγει από την πολιτική ατμόσφαιρα στην οποία έχει εισέλθει η χώρα. Είναι δεδομένο ότι το Χρηματιστήριο επηρεάζεται από τις πολιτικές εξελίξεις ενώ η πόλωση του κλίματος απομακρύνει τους επενδυτές. Σαφώς και η αβεβαιότητα είναι εχθρός της αγοράς συνεπώς νομίζω ότι όσο πιο σύντομα πραγματοποιηθούν οι εκλογές τόσο καλύτερα για την αγορά να μπορεί να δεί υψηλότερα επίπεδα και να ενισχυθεί η αξία των συναλλαγών>.

Βαγγέλης Χαρατσής διευθύνων σύμβουός BETA αχεπευ

< Η εικόνα του Χρηματιστηρίου είναι μία κατάσταση αδιαφορίας και αποστροφής των επενδυτών. Ο Ιανουάριος συνηθίζεται από τα προηγούμενα χρόνια να είναι μήνας με καλούς όγκους στις συναλλαγές. Φέτος όμως εμείς βλέπουμε Αυγουστιάτικους όγκους συναλλαγών.  Η αγορά παραμένει σε στασιμότητα αφού έχουμε εισέλθει σε παρατεταμένη  εκλογική περίοδο.  Νομίζω ότι εφόσον δούμε εξελίξεις στις αποκρατικοποιήσεις ή οποιαδήποτε αύξηση των επιχειρηματικών εξελίξεων θα είναι θετικός καταλύτης για την αγορά.  Ωστόσο το Χρηματιστήριο παραμένει εγκλωβισμένο και για τις εξελίξεις στις τράπεζες αφού είναι αναγκαίο να λυθεί το θέμα των κόκκινων δανείων μέσα στην εκλογική χρονιά που διανύουμε>.

Ιωάννης Χριστόπουλος(οικονομολόγος Solidus αχεπευ)

<Δεν είναι ξεκάθαρη η χρηματιστηριακή εικόνα αφού οι επενδυτές απέχουν λόγω των καθυστερήσεων στις αποκρατικοποιήσεις  γεγονός που επηρεάζει την εισροή φρέσκων κεφαλαίων. Είναι πασιφανές ότι φέτος δεν θα έχουμε φαινόμενο Ιανουαρίου(January effect). H αγορά  αφουγκράζεται τη πόλωση του πολιτικού σκηνικού και απέχει γι αυτό και εμφανίζει μία στάσιμη εικόνα. Νομίζω ότι η έξοδος της χώρας στις αγορές πιθανότατα μέσα στον ερχόμενο Φεβρουάριο θα βοηθήσει σημαντικά και θα τονώσει την χρηματιστηριακή κοινότητα.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Τελευταία τροποποίηση στις 09:00 - 24 Ιαν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.