ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Veridos Matsoukis: Στήριξη ΕΙΒ σε ένα πρότυπο ελληνογερμανικής επιχειρηματικής συνεργασίας

09:20 - 01 Φεβ 2019 | Επιχειρήσεις
Veridos Matsoukis: Στήριξη ΕΙΒ σε ένα πρότυπο ελληνογερμανικής επιχειρηματικής συνεργασίας
Ως πρότυπο για το πώς η συνεργασία μεταξύ ενός ευρωπαϊκού θεσμού, ενός ισχυρού γερμανικού ομίλου και μιας καινοτόμας και νοικοκυρεμένης ελληνικής επιχείρησης, μπορεί να δώσει λύση το αναπτυξιακό πρόβλημα της χώρας, καταγράφηκε το δάνειο ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ που χορήγησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στην εταιρία Veridos Ματσούκης Α.Ε., όπου μετέχει με 60% η γερμανική Veridos GmbH.

Σημειώνεται ότι η εταιρία Veridos Ματσούκης Α.Ε.  ξεκίνησε το 1891 ως ένα εργαστήριο Γραφικών Τεχνών με κύριο αντικείμενο τις εμπορικές εργασίες. Το 2007 η G+D αποκτά το 60% των μετοχών της εταιρίας και μετονομάζεται σε Giesecke + Devrient Ματσούκης Α.Ε. (GDMAT). Ξεκινάει, δε, ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα, που είναι σε πλήρη εξέλιξη. Τέλος το 2016 μετά τη σύμπραξη μεταξύ των G+D και του γερμανικού κρατικού εκτυπωτικού ιδρύματος Bundesdruckerei και τη δημιουργία της VERIDOS GmbH, το όνομα της εταιρείας στην Ελλάδα αλλάζει σε Veridos Ματσούκης Α.Ε. (VDMAT).

 

Παράλληλα η Veridos GmbH αποτελεί μια κοινοπραξία μεταξύ της Giesecke + Devrient GmbH και της Bundesdruckerei GmbH, των δύο μεγαλύτερων Γερμανών παρόχων τεχνολογιών υψηλής ασφαλείας.

 

Επίσης, Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) είναι το ίδρυμα μακροπρόθεσμου δανεισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανήκει στα κράτη μέλη της. Διαθέτει μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για σωστές επενδύσεις προκειμένου να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της πολιτικής της ΕΕ.

 

Παράδειγμα για τις ελληνικές επιχειρήσεις

 

Όπως είπε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, που παρέστη, όπως και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας στην τελετή υπογραφής της δανειακής σύμβασης ύψους 11 εκ. ευρώ, η συνεργασία της Veridos Ματσούκης αποδεικνύει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν δυναμικές, εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις που μπορούν με διεθνείς συνέργιες να επεκταθούν περαιτέρω.

 

«Η χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς μία ακόμα επιχείρηση που αναπτύσσει την παραγωγική δραστηριότητά της στην Ελλάδα έχοντας ισχυρό εξωστρεφή προσανατολισμό, αποτελεί άλλη μια έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα και τις προοπτικές της. Με «πυξίδα» την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική, η Ελλάδα περνά σε μια νέα φάση,  αντιμετωπίζοντας με αυτοπεποίθηση και ανανεωμένη δυναμική το μέλλον της.

Προτεραιότητα της νέας περιόδου είναι η έμφαση στην ποιότητα σε όλα τα επίπεδα – στον εκσυγχρονισμό των θεσμών, στην προσέλκυση επενδύσεων, στην αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου, στην αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων. Οι συνέργειες με ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς για την ενίσχυση ειδικά επιχειρηματικών σχεδίων που στηρίζουν το διαρθρωτικό μετασχηματισμό της οικονομίας, συμβάλουν στη μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης, με στόχο δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας και τη μείωση των ανισοτήτων» ανέφερε ο κ. Δραγασάκης που για άλλη μια φορά τόνισε ότι η Ελληνική οικονομίας γυρίζει σελίδα. «Η έκδοση του 5ετούς ομολόγου σε επιτόκιο πολύ καλύτερο ακόμη κι από τα αντίστοιχα του 2006 και 2007 δείχνει ότι σταδιακά η Ελλάδα βρίσκει το δρόμο της. Ο δρόμος είναι μακρύς» ανέφερε ο κ. Δραγασάκης, που στάθηκε ιδιαίτερα στο κλίμα που «φτιάχνει» για την Ελλάδα η Συμφωνία των Πρεσπών.

 

Συνεχής στήριξη στην Ελλάδα

 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και  o Michael Dorn, επικεφαλής του Τμήματος Οικονομικών Υποθέσεων της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, κατά την παρέμβασή του. Μάλιστα ο εκπρόσωπος της Γερμανικής Πρεσβείας υπογράμμισε την δέσμευση της Γερμανίας για στήριξη της προσπάθειας της χώρας να επουλώσεις τις πληγές από την κρίση υπενθυμίζοντας ότι 120 γερμανικές επιχειρήσεις προσφέρουν σχεδόν 29.000 άμεσες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.

 

«Ως εκπρόσωπος της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου, για τη μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ της εταιρίας του κου Ματσούκη  κα των Γερμανών συνεργατών του. Η πορεία της Veridos Matsoukis Security Printing S.A. είναι εκπληκτική, όλα αυτά τα χρόνια, έχοντας καταστήσει την Ελλάδα την διεθνές κέντρο παραγωγής εγγράφων ασφαλείας υψηλής τεχνολογίας. Η εμπιστοσύνη στη χώρα και τους ανθρώπους της αποδίδει καρπούς, ανοίγοντας το έδαφος για πολλές ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες που πολλές γερμανικές εταιρίες αξιοποιούν ήδη ζωηρά».

 

Από την πλευρά του ο Δρ, Αθανάσιος Κελέμης, Γενικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου τόνισε: «Το δάνειο ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ που συνάπτει η Veridos Ματσούκης Α.Ε., μια κορυφαία εταιρεία εκτυπώσεων εγγράφων ασφαλείας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποτελεί εφαλτήριο για περαιτέρω ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας και ένταση της προσπάθειας για εξωστρέφεια.  Κάτι που ούτως ή άλλως είναι εκ των ων ουκ άνευ για την Veridos Matsoukis, που ήδη καταγράφει παρουσία σε 35 χώρες.

 

Μάλιστα, καθιστά μαζί με τις επενδύσεις της μητρικής και της εδώ εταιρίας, την παραγωγική μονάδα στην Αθήνα κέντρο καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας, στοιχεία απαραίτητα για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρει η Veridos Matsoukis.  Μην ξεχνάτε ότι η ασφάλεια στη διακίνηση εγγράφων αποτελεί κομβικό στοιχείο για κάθε δραστηριότητα, είτε οικονομική, είτε κοινωνική. Έτσι το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο θα συνεχίσει να στηρίζει κάθε προσπάθεια ανάδειξης της αξίας της ελληνικής επιχειρηματικότητας αλλά και των δυνατοτήτων συνεργασίας Γερμανίας – Ελλάδας».

 

Το έργο και οι επενδύσεις

 

Όπως αναφέρθηκε κατά την εκδήλωση η εκτύπωση εγγράφων ασφαλείας ταυτοποίησης στην Ελλάδα θα διευρυνθεί κατόπιν συμφωνίας για νέο δάνειο ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων από την Veridos Ματσούκης Α.Ε., μια κορυφαία εταιρεία εκτυπώσεων εγγράφων ασφαλείας.

 

Η χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ θα στηρίξει νέες επενδύσεις άνω των 23 εκατ. ευρώ της Veridos Ματσούκης στην Αθήνα, αφιερωμένη στην αύξηση της παραγωγικής ικανότητας διαβατηρίων, δελτίων ταυτότητας και άλλων επίσημων εγγράφων για κυβερνήσεις με χρήση τελευταίων χαρακτηριστικών ασφαλείας που είναι κρίσιμα για τη μείωση της απάτης στο χώρο των ταυτοτήτων.

 

«Η Veridos Ματσούκης είναι μια κορυφαία εταιρεία εκτυπώσεων εγγράφων ταυτοποίησης και ασφάλειας. Η νέα χρηματοδότηση της ΕΤΕπ θα καταστήσει δυνατή την επέκταση του υπερσύγχρονου δυναμικού παραγωγής στην Ελλάδα για την κατασκευή των πιο ασφαλών διαβατηρίων και δελτίων ταυτότητας για χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Η πρόσβαση στη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση θα μας επιτρέψει επίσης να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας στην Αθήνα», δήλωσε ο Ευθύμιος Ματσούκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Veridos Ματσούκης.  Σημειώνεται ότι πάνω από 50 νέες θέσεις ειδίκευσης αναμένεται να δημιουργηθούν στο εργοστάσιο που παράγει ήδη έγγραφα ταυτότητας, γραμματόσημα, εισιτήρια μεταφοράς και έγγραφα ταχογράφου. Σήμερα απασχολεί στις εγκαταστάσεις της 200 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. Με την επένδυση και τη λειτουργία της νέας υπερσύγχρονης μονάδας μας προβλέπεται οι θέσεις εργασίας να αυξηθούν κατά 25% και  να φτάσουν άμεσα τις 250.

 

Με την αυξημένη δυναμικότητα, η Veridos Ματσούκης λαμβάνει υπόψη την αυξανόμενη παγκόσμια ανάγκη για ασφαλή ταυτοποίηση. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA), οι αριθμοί επιβατών θα μπορούσαν να διπλασιαστούν σε 8,2 δισ. το 2037. Η ανάγκη των κυβερνήσεων για ηλεκτρονικά ταξιδιωτικά έγγραφα για βολική και ασφαλή ροή διέλευσης των συνόρων θα αυξηθεί αντιστοίχως.

 

Ο Hans Wolfgang Kunz, Διευθύνων Σύμβουλος της Veridos GmbH, του πλειοψηφικού μετόχου της Veridos Ματσούκης, συνεχίζει: «Καταφέραμε να σημειώσουμε μεγάλη ανάπτυξη στο παρελθόν, μέσα από τη συνεχή επέκταση της πελατειακής μας βάσης. Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε να αυξήσουμε την παραγωγική ικανότητα για την παραγωγή ασφαλών πολυκαρμπονικών δελτίων ταυτότητας και πλαστικών σελίδων για διαβατήρια στην Veridos Ματσούκης, στην Αθήνα. Αυτό μας επιτρέπει να συνεχίσουμε την ιστορία επιτυχίας αυτής της υπερσύγχρονης μονάδας κατασκευής ταυτοτήτων, η οποία είναι γνωστή για την πλέον ανώτερη ποιότητα από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο».

 

Επέκταση της υποστήριξης της ΕΙΒ

 

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν η Ελλάδα είναι στην κορυφή σε σχέση με το ΑΕΠ της σε απορροφήσεις πόρων από την ΕΙΒ. «Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι στην ευχάριστη θέση να στηρίξει νέες μεταρρυθμιστικές επενδύσεις ύψους 23 εκατομμυρίων ευρώ από μια εταιρεία παγκόσμιας κλάσης εδώ στην Αθήνα μέσω του δανείου ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ που συμφωνήθηκε σήμερα. H Veridos Ματσούκης, μαζί με την Veridos GmbH, παρέχουν  ασφαλή έγγραφα ταυτοποίησης για τους πελάτες παγκοσμίως και οι επενδύσεις στην εγκατάσταση της Αθήνας θα βασίζονται στα διεθνή δυνατά σημεία των εταιρειών. Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, η ειδική Επενδυτική Ομάδα της ΕΤΕπ για την Ελλάδα ενίσχυσε τη συνεργασία με τους εταίρους των ελληνικών επιχειρήσεων και του δημόσιου τομέα. Αυτό επέτρεψε τη χρηματοοικονομική υποστήριξη και την τεχνική εμπειρογνωμοσύνη της ΕΤΕπ ώστε να ωφεληθούν οι επενδύσεις σε νέους τομείς και η άμεση χρηματοδότηση που συμφωνήθηκε με ένα φάσμα πελατών για πρώτη φορά, όπως η VeridosΜατσούκης. «Προσβλέπουμε στην περαιτέρω επέκταση της υποστήριξής μας για να ξεκλειδώσει τις επενδύσεις από άλλες κορυφαίες εταιρείες με δραστηριότητες σε αυτή τη χώρα και σε συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους που επιθυμούν να επεκτείνουν τις δραστηριότητες στην Ελλάδα», δήλωσε ο Peter Jacobs, επικεφαλής της Επενδυτικής Ομάδας της ΕΤΕπ για την Ελλάδα.

 

Πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων παρείχε περισσότερα από 2,1 δισ. ευρώ για επενδύσεις σε νέες επιχειρήσεις, μεταφορές, ενέργεια, διαβιβάσεις και τηλεπικοινωνίες σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τους τελευταίους μήνες, η ΕΤΕπ χορήγησε νέα άμεση χρηματοδότηση για τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα από τις εταιρείες Systems Sunlight Θράκης και ELVALHALCOR Hellenic Copper and Aluminium Industry S.A.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.