ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι τρεις κινήσεις-ματ της SPACΕ για το «κλείδωμα» των ρεκόρ

10:22 - 14 Μαρ 2019 | Επιχειρήσεις
Οι τρεις κινήσεις-ματ της SPACΕ για το «κλείδωμα» των ρεκόρ
Το 2008 η εταιρία πληροφορικής SPACE έχοντας ήδη μια μακρά πορεία στο χώρο βρέθηκε ενώπιον αποφάσεων. Καθώς πλησίαζε η κρίση τα στελέχη της και η διοίκηση είδαν ότι θα έπρεπε να γίνουν κινήσεις. Και ποιες ήταν αυτές; Αφενός να απομειώσουν την παρουσία τους σε έργα που αν και έδιναν τζίρο, «έτρωγαν» κέρδη και δυναμικό και ταυτόχρονα να εντείνουν την προσπάθεια σε μέτωπα που αποτελούσαν «cash cow», δηλαδή πηγές υψηλής ρευστότητας.

Έτσι έδωσε έμφαση σε έργα ιδιωτικά, εταιριών που επένδυαν στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στα δίκτυα, μείωσε το χαρτοφυλάκιο των δημοσίων έργων φτάνοντας σήμερα να έχει τζίρο από το δημόσιο που φτάνει το 10% του συνολικού, αλλά παράλληλα διατήρησε παρουσία σε δημόσια έργα  - σημαίες (π.χ ΣΥΖΕΥΞΙΣ, Συστήματα Λιμενικού, Ραντάρ Μετεωρολογίας στην Κύπρο κτλ, ), ή ερευνητικά προγράμματα που προσφέρουν κύρος αναγνωρισιμότητα αλλά και καινοτόμα τεχνογνωσία.

Με τη συνταγή  αυτή πορεύτηκαν και κατάφεραν να έχουν μια εύρωστη παρουσία μέσα  στην κρίση και πλέον να καταγράφουν υψηλά ρεκόρ. «Η εμπιστοσύνη των μεγάλων οργανισμών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στη Space Hellas πηγάζει από την αναγνωρισμένη ικανότητά της, ως καταξιωμένος τεχνολογικός πάροχος, να τους πλοηγεί με ασφάλεια και επιτυχία στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό. Για το λόγο αυτό και το 2018, η Space Hellas σημείωσε για ακόμη μία χρονιά, υψηλές οικονομικές επιδόσεις καταγράφοντας ένα άλμα πωλήσεων στα 66,1 εκ.€ και παρουσίασε αυξημένη κερδοφορία σε όλα τα επίπεδα» τόνισε χτες σε ενημέρωση δημοσιογράφων ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Σπύρος Δ. Μανωλόπουλος.

Ρεκόρ

Παράλληλα και φέτος η εταιρεία συνεχίζει  τις επενδύσεις της με ένα ύψος που αναμένεται να φτάσει τα 1,5 και των 2 εκατ. ευρώ το χρόνο. Συνολικά την περίοδο 2008-2018 οι συνολικές επενδύσεις έφτασαν τα 21 εκατ. ευρώ. Επιπλέον η εταιρία έχει υψηλό δείκτη ρευστότητας (Καθαρό χρέος προς EBITDA το 2018 χαμηλότερος του 1,5, με ταμειακά διαθέσιμα 13 εκ. ευρώ και δανεισμό περίπου στα 20 εκ) ενώ  το τρέχον ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων (έργων-υπηρεσιών) κυμαίνεται γύρω στα 30 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η  SPACE Hellas  τα δύο τελευταία χρόνια  καταγράφει ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων αγγίζοντας τα 70 εκατ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα οι πωλήσεις ανήλθαν στα 66,1 εκατ. ευρώ το 2018  έναντι  59,7 εκατ. ευρώ το 2017 σημειώνοντας άνοδο κατά 10,8%. Τα  μεικτά κέρδη ενισχύθηκαν σε 15,9 εκατ.  ευρώ  έναντι 14.2 εκατ.  το 2017.Τα κέρδη προ τόκων  φόρων  και αποσβέσεων (EBITDA) έφθασαν τα 5,9 εκατ. ευρώ το 2018 από 4,8 εκατ. ευρώ  το 2017. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 2,08 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 1,2  εκατ. ευρώ.  Μάλιστα διοίκηση  της  εταιρείας  αναμένεται  να προτείνει τη διανομή μερίσματος για την οικονομική  χρήση  του 2018. Να σημειωθεί  ότι  πέρυσι είχε   διανείμει  μέρισμα  0,07 λεπτά  του ευρώ.   

Επίσης σύμφωνα με τη διοίκηση για το 2019 η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει στο χώρο των συστημάτων και ολοκληρωμένων λύσεων τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και ασφάλειας, ενώ μεγαλύτερη αναμένεται να είναι η συνεισφορά στον εταιρικό κύκλο εργασιών από τα έργα του δημοσίου και από τις διεθνείς αγορές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η SPACE

Σημειώνεται ότι η εταιρεία που υλοποιεί (καθετοποιημένα) έργα στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και της ασφάλειας. Μελετά, σχεδιάζει, προμηθεύει, εγκαθιστά, υποστηρίζει και συντηρεί ολοκληρωμένες λύσεις πιστοποιημένες σύμφωνα με το πρότυπο διασφάλισης ποιότητας ISO 9001:2015. Επίσης λόγω της ενασχόλησής της σε έργα  άμυνας και ασφάλειας, διαθέτει την πιστοποίηση κατά ISO/IEC 27001:2013 Στο πελατολόγιό της περιλαμβάνονται οι μεγαλύτερες τράπεζες, εταιρείες τηλεπικοινωνιών, βιομηχανίες, αλυσίδες καταστημάτων, υπουργεία και οργανισμοί του Δημοσίου, καθώς και οι Ένοπλες Δυνάμεις.  Στις κύριες δραστηριότητές της περιλαμβάνονται η σχεδίαση και υλοποίηση ενσύρματων και ασύρματων δικτύων επικοινωνιών, ανάπτυξη λύσεων τηλεφωνίας, ανάπτυξη και υλοποίηση εφαρμογών ασφάλειας πληροφορικής και συστημάτων ασφάλειας, παροχή λύσεων τηλεματικής, καθώς και έργα δομημένης καλωδίωσης και υποδομών.  Επίσης, προσφέρει τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης, εκπαίδευσης και μεταφοράς τεχνογνωσίας, υπηρεσίες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας και συνδέσεις Internet.

Τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας βρίσκονται στην Αθήνα, διατηρεί υποκαταστήματα σε πόλεις όπως Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης, Ιωάννινα και Φάρσαλα, ενώ έχει θυγατρικές σε Κύπρο, Ρουμανία, Σερβία, Μάλτα και Ιορδανία, έχοντας παράλληλα δραστηριότητες σε δεκάδες χώρες σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Η εταιρεία από το Σεπτέμβριο του 2000 είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ εδώ και κάποιους μήνες προήχθη στο δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στον Mid Cap. Σήμερα απασχολεί 348 άτομα με ανάπτυξη των θέσεων εργασίας συνεχώς.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.