ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Μύκονος κτυπά την 5η Λεωφόρο σε τιμές ακινήτων Κύριο

09:30 - 29 Μαρ 2019 | Επιχειρήσεις
Η Μύκονος κτυπά την 5η Λεωφόρο σε τιμές ακινήτων
Με πρώτο στόχο την επίτευξη του εθνικού στόχου για άμεσες ξένες επενδύσεις 5 δισεκατομμυρίων ευρώ κατ΄ έτος στη διετία κινείται ο εκτελεστικός βραχίονας του εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου, η Enterprise Greece. Σήμερα η χώρα καταγράφει, σύμφωνα με τα στοιχεία της Enterprise Greece ρεκόρ 12ετίας στις επενδύσεις, με τον αριθμό τους να ανέρχεται στα 3,606 δισεκ. ευρώ, από 3,204 δισεκ. το 2017.

Και μπορεί πριν τη 12ετία τα ποσά αυτά των ξένων επενδύσεων  να αφορούσαν εταιρίες εισηγμένες με υψηλή τότε αποτίμηση (Εμπορική Τράπεζα, ΟΤΕ) αλλά τώρα αφορούν τουριστικές επενδύσεις, ακίνητα κλπ, σε προορισμούς όπως η Μύκονος.

 Όπως τονίστηκε, δε, σε δημοσιογραφική συνάντηση δε του φορέα χτες, το ποσά αυτά πολλαπλασιάζονται σε αξία για την εθνική οικονομία, αν υπολογίσει κανείς ότι αποτελεί βάση για μόχλευση κεφαλαίων, είτε τραπεζικών είτε εγχώριων ιδιωτικών. Μάλιστα το 2018 αποτελεί την Τρίτη συνεχόμενη χρονιά αυξημένων ξένων επενδυτικών ροών στη χώρα, μετά την ετήσια αύξηση κατά 28,3% από το 2016 στο 2017 και κατά 118,5% από το 2015 στο 2016.

Στην κατεύθυνση αυτή η Enterprise Greece, όπως ανέφερε χτες ο πρόεδρος  και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού  Γρηγόρης  Στεργιούλης μέσα από μια αναδιοργάνωση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να αποτελέσει τον εθνικό φορέα για την προσέλκυση επενδύσεων και τόνωση των εξαγωγών.

Κεντρική δράση, έτσι του Enterprise Greece είναι η τροχοδρόμηση των fast track έργων.  Στο πλαίσιο αυτό επενδυτικά σχέδια ύψους 2,2 δις. ευρώ αναμένεται να εγκριθούν φέτος από τον Οργανισμό Enterprise Greece . Πρόκειται, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος  και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού,  Γρηγόρης  Στεργιούλης και ο διευθυντής στρατηγικών επενδύσεων του Enterprise Greece Άκης Σκλάβος,  για 10  έργα, με τη  διαδικασία Fast Track, με αποτύπωμα στην αγορά εργασία που φτάνει τις 10.000 θέσεις απασχόλησης. Όπως αναφέρθηκε έ να μέρος των έργων αναμένεται να εγκριθούν από την αρμόδια επιτροπή πριν το Πάσχα έτσι ώστε να αρχίσει να τρέχει ο χρόνος υλοποίησης των έργων. Οι επενδύσεις αφορούν τους τομείς του τουριστικού κλάδου της ενέργειας  όπως και άλλους τομείς της οικονομίας.  Αξίζει να αναφερθεί ότι και στη διαδικασία Fast Track η αξιολόγηση του φακέλου μετά την «ωρίμανση» της διοίκησης  απαιτεί τουλάχιστον 14 μήνες.

Παράλληλα με επικείμενες τροποποιήσεις στο νομοθετικό πλαίσιο για τα έργα  Fast  Track αναμένεται να διαμορφωθεί μια πιο ορθολογική διαδικασία παρακολούθησης των παραδοτέων από τα έργα fast track  έτσι ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα αδειοδότησης από το κράτος αλλά μη υλοποίησης από τους ιδιώτες.  Ουσιαστικά θα θεσμοθετηθεί η διαδικασία  του «πέναλτι» για όσες επενδύσεις δεν υλοποιούνται μέσα στα όρια του χρονοδιαγράμματος.  Όπως αναφέρθηκε η παρέμβαση αυτή στόχο έχει να αποτρέψει φαινόμενα κατάθεσης των επενδυτικών σχεδίων που «μπλοκάρουν τη διοίκηση με τις αδειοδοτήσεις» χωρίς όμως να διαθέτουν την αναγκαία χρηματοδότηση, με την προοπτική να την αναζητήσουν στη συνέχεια με πιο ευνοϊκούς όρους αφού θα έχουν εξασφαλίσει τις άδειες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2010, οπότε και θεσπίστηκε η διαδικασία για έργα fast track δεν βρίσκεται σε λειτουργία κάποιο από τα έργα αυτά. Συγκεκριμένα από τις 19 επενδύσεις που έχουν ενταχθεί στο fast track, οι 16 βρίσκονται ακόμη στο …συρτάρι ενώ μόνο σε τρεις και συγκεκριμένα οι επενδύσεις στον Σκορπιό, το project του Kilada Hills και η επένδυση της Vodafone έχουν μπει ... μπουλντόζες.

Στην αιχμή ο τουρισμός

Στο μεταξύ ο τουρισμός αποτελεί ένα προνομιακό χώρο όπου ξένοι επενδυτές αναζητούν ευκαιρίες, όπως τόνισε ο κ. Στεργιούλης. Μάλιστα η Enterprise Greece υποστηρίζει τις προσπάθειες για επενδύσεις στον κλάδο προσπαθώντας να φέρει και πολλαπλασιαστικά οφέλη σε άλλους τομείς της οικονομίας όπως ο αγροδιατρογφικός ή η τεχνολογία. Είναι ενδεικτικό ότι μια από τις μεγάλες επενδύσεις στον τουριστικό κλάδο (κατοικίες) στη Μύκονο έχει κτυπήσει limit up.  Πρόκειται για την  η ανέγερση 100 κατοικιών στη Μύκονο με τη μέθοδο Leasihg, όπου οι επενδυτές πλήρωσαν τιμές … 5ης Λεωφόρου με 10.000 ευρώ το τετραγωνικό  μέτρο για 99 χρόνια.

Σημειώνεται ότι ο οργανισμός υλοποίησε ένα σχέδιο που περιλάμβανε το 2018:

-          συναντήσεις με 3.500 διεθνείς επενδυτές και ελληνικές επιχειρήσεις, εκ των οποίων, περίπου 31 εταιρείες έχουν ήδη αναπτύξει συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια για την Ελλάδα.

-          Συνέβαλλε  στην προώθηση 61 στοχευμένων επενδυτικών προτάσεων μέσω του χαρτοφυλακίου ιδιωτικών επενδυτικών έργων.  Όπως την υποδοχή 17 οργανωμένων αποστολών στελεχών ξένων επιχειρήσεων, επιχειρηματικών φορέων και κρατικών φορέων. Χώρες προέλευσης των αποστολών μεταξύ άλλων ήταν οι: Κίνα, ΗΠΑ, Αγγλία, Ρωσία, Αίγυπτος, Αυστραλία και Γαλλία.

-          Την Αξιολόγηση 7 έργων Fast Track και ωρίμανση τριών δημοτικών [Ο βασικός κλάδος ενδιαφέροντος ήταν και αυτή την χρονιά ο τουρισμός (7 έργα), ακολουθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (2 έργα) και η ανάπτυξη εμπορικών ακινήτων (1 έργο). Ο προϋπολογισμός των υπό αξιολόγηση και ωρίμανση έργων ξεπερνά τα  2 δις  ευρώ ενώ με την υλοποίηση τους θα δημιουργηθούν πάνω από 3.000 νέες θέσεις εργασίας.

Πέρα από τις επενδύσεις ο Οργανισμός Enterprise Greece στοχεύει στη στήριξη συνολικά της εξωστρέφειας την Ελληνικής οικονομίας. Γι αυτό στηρίζει τις εξαγωγές προϊόντων που το 2018 κατέγραψαν και ρεκόρ φτάνοντας μαζί με τις εξαγωγές υπηρεσιών (ναυτιλία, τουρισμός, μεταφορές)  για  το 2018 το επίπεδο των 60 δισεκ. περίπου.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 16:06 - 29 Μαρ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.