ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εννέα μέρες πριν το νέο Κανονισμό Λειτουργίας του Χ.Α.

20:52 - 22 Μαϊ 2007 | Επιχειρήσεις
Από 1ης Ιουνίου τίθεται οριστικά σε εφαρμογή ο νέος κανονισμός λειτουργίας του Χρηματιστηρίου, αφού εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατά την συνεδρίαση της 9/5/07. Μία από τις προσθήκες που έφερε η εξέταση του Κανονισμού από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι ο ορισμός αντικλήτου στην Ελλάδα κατά την δραστηριοποίηση ξένης ΑΧΕΠΕΥ. Κατά τα άλλα δεν αλλάζει τίποτα επί της ουσίας.

Σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό υιοθετείται ειδικός μηχανισμός ελέγχου των τιμών, σκοπός του οποίου είναι η αποτροπή της κατάρτισης συναλλαγών που συνεπάγονται απότομη μεταβολή των τιμών και η υπαγωγή τους σε καθεστώς δημοπρασίας.

Για την υπαγωγή στην επιτήρηση λαμβάνεται υπ' όψη η αρνητική ενοποιημένη καθαρή θέση και οι ζημιές χρήσεως μεγαλύτερες από τo 30% της καθαρής θέσης χωρίς ταυτόχρονα να υπάρχει πρόσκληση Γ.Σ για την αύξηση του Μ.Κ.

Με βάση τον κανονισμό αξιολογείται κατά περίπτωση η αναγκαιότητα υπαγωγής μίας εταιρείας στο ειδικό καθεστώς της επιτήρησης αφού λάβει υπόψη πιθανές ειδικές περιστάσεις που οδήγησαν την εταιρεία στην πλήρωση των ποσοτικών κριτηρίων χωρίς αυτό να συνιστά μία μόνιμη αρνητική εξέλιξη.

Ανάλογες αλλαγές στον τρόπο διαπραγμάτευσης προβλέπονται και στην κατηγορία των ειδικών χρηματιστηριακών χαρακτηριστικών καθώς και στα κριτήρια υπαγωγής όπου καταργείται το κριτήριο του spread και αυξάνεται το ποσοστό της διασποράς από 10% σε 15%.
 
Τέλος, προβλέπεται ότι για την αρχική ένταξη στην Μεγάλη Κεφαλαιοποίηση, μίας νεοεισαγόμενης στο Χ.Α εταιρείας, το ύψος της συνολικής κεφαλαιοποίησης πρέπει να είναι 150 εκατομμύρια Ευρώ και όχι 100 όπως ισχύει για την παραμονή μίας εταιρείας στην εν λόγω κατηγορία

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.