ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

JPMorgan: Καλύπτει στο 100% το ομόλογο του ΤΕΑΔΥ, ζητάει πίσω τους τόκους 5,6 εκατ.

20:33 - 24 Μαϊ 2007 | Επιχειρήσεις
Την αγορά του ομολόγου του ΤΕΑΔΥ στο 100% της ονομαστικής του αξίας, ζητώντας όμως πίσω τους τόκους ύψους 5,6 εκατ. ευρώ από το ταμείο, προβλέπει η νέα πρόταση της JPMorgan, η οποία συμφώνησε επί της αρχής με την North Asset Management, παρά τους αρχικούς ενδοιασμούς της τελευταίας.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική πρόταση του διεθνούς επενδυτικού οίκου ήταν να επαναγοράσει το δομημένο ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ -που εκδόθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2007 από το Ελληνικό Δημόσιο - στο 92,95% της ονομαστικής του αξίας, στην τιμή δηλαδή την οποία το πούλησε.

Πάντως, όπως αναφέρουν οικονομικοί παρατηρητές, δεν είναι σαφές ακόμη κατά πόσο η βελτιωμένη πρόταση της JPMorgan, θα επηρεάσει το αρχικό κέρδος της, καθώς μπορεί ο επενδυτικός οίκος να φαίνεται ότι χάνει από την επαναγορά του ομολόγου, αφού η τρέχουσα τιμή του είναι διαφορετική από την ονομαστική, ωστόσο θα κερδίσει από το σύνολο των αποδόσεων που υπολογίζονται σε περίπου 5,6 εκατ ευρώ.

Από την άλλη πλευρά το ΤΕΑΔΥ θα επανακτήσει στο 100% το κεφάλαιο της επένδυσης, χωρίς κανένα όφελος απόδοσης σε αντίθεση με ότι έγινε στην περίπτωση της αγοράς του ομολόγου του ΤΣΠΕΑΘ από την Proton bank.               

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της JPMorgan «η προσφορά θα έχει ως αποτέλεσμα την επανάκτηση από τα ασφαλιστικά ταμεία, που απέκτησαν ως τελικοί επενδυτές τα εν λόγω ομόλογα στη δευτερογενή αγορά, των ποσών που κατέβαλαν για τα ομόλογα μείον τυχόν τόκους που έχουν καταβληθεί σύμφωνα με τους όρους των ομολόγων.»

Στην ίδια ανακοίνωση, η JPMorgan σημειώνει: «Επιθυμούμε να συνδράμουμε τα ασφαλιστικά ταμεία στην επανάκτηση των ποσών που κατέβαλαν για τα ομόλογα, εφόσον δεν επιθυμούν πλέον να τα διατηρήσουν στην κατοχή τους, και εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που η προσφορά μας για την επαναγορά των ομολόγων πλέον σημειώνει πρόοδο».

Η νέα προσφορά θα αντικαταστήσει την πρόταση που η JPMorgan ανακοίνωσε στις 20 Απριλίου 2007, ενώ η υποβολή και ολοκλήρωσή της τελεί υπό την λήψη των αναγκαίων διοικητικών εγκρίσεων και θα εκπνέει στις 6:00 μ.μ. ώρα Λονδίνου, την Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2007.

Οι ενδοιασμοί της ΝΑΜ

Υπενθυμίζεται ότιύστερα από διαβουλεύσεις αρκετών εβδομάδων με τους νομικούς συμβούλουςτης JP Morgan, η North Asset Management του κ. Γ. Παπαμαρκάκη συμφώνησε στις 18 Μαΐου να συμμετάσχει στην πρόταση επαναγοράς του δομημένου ομολόγου του ΤΕΑΔΥ που της απηύθυνε ο διεθνής επενδυτικός οίκος, δηλώνοντας μάλιστα διατεθειμένη να επιστρέψει το κέρδος που αποκόμισε από την πώληση του.

Τονίζεται ότι η North Asset Management του Γ. Παπαμαρκάκη, αποτελεί το δεύτερο κατά σειρά κρίκο της «αλυσίδας» που αγόρασε το δομημένο ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ στο 92,95% της ονομαστικής του αξίας και το πούλησε στο 99,90% με το συνολικό κέρδος για την τελευταία εταιρία να φθάνει τα 19,46 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για μία χειρονομία καλής θελήσεως που αντανακλά την επιθυμία της να διευθετηθεί η υπόθεση αυτή φιλικά με θετική έκβαση για όλα τα μέρη», υποστηρίζει η ΝΑΜ η οποία από την άλλη πλευρά χαρακτηρίζει αναληθείς τους ισχυρισμούς που περιέχονται σε επιστολή της JP Morgan (με ημερομηνία 28.3.2007) προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους οι οποίες εν συνεχεία υποβλήθηκαν προς την Ελληνική Βουλή και επαναλήφθηκαν στον Τύπο.

Κατά τη ΝΑΜ στην εν λόγω επιστολή «η JP Mοrgan ισχυρίζεται αναληθώς ότι ενήργησε με την πεποίθηση ότι η North θα αγόραζε και θα διακρατούσε το ομόλογο και δεν εγνώριζε τις συναλλαγές της North μετά την αγορά του ομολόγου», επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι «η αλήθεια είναι ότι η North πώλησε το ομόλογο στην Hypo Vereinsbank, η οποία το μεταπώλησε στην πελάτισσα της Acropolis ΑΧΕΠΕΥ. Η JP Morgan γνώριζε σε ανώτατο επίπεδο ότι επρόκειτο να πραγματοποιηθούν αυτές οι δύο πωλήσεις. Η JP Mοrgan ήταν επίσης ενήμερη ότι επρόκειτο να καταβληθούν αμοιβές αναδοχής και πώλησης του ομολόγου».

Αναλυτικότερα η ανακοίνωση της North Asset Management LLP είχε ως εξής:

«Η JP Morgan Securities Ltd (εφεξής JPM) υπέβαλε στις 23.4.2007 πρόταση προς τη North Asset Management LLP (εφεξής North) για την επαναγορά του ομολόγου. Σε σχέση με την πρόταση αυτή η North επισημαίνει τα εξής:

Η North συμφώνησε να συμμετάσχει στην αναστροφή της συναλλαγής της με την JPM και δήλωσε ρητά προς αυτήν ότι διατίθεται να επι

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.