ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευ. Μυτιληναίος: Πάνω από 1 δισ. ευρώ ο τζίρος του Ομίλου το πρώτο εξάμηνο του 2019 Κύριο

15:15 - 24 Ιουν 2019 | Επιχειρήσεις
Ευ. Μυτιληναίος: Πάνω από 1 δισ. ευρώ ο τζίρος του Ομίλου το πρώτο εξάμηνο του 2019
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά η Ετησία Συνέλευση των μετόχων της Μυτιληναίος όπου αποφασίστηκε η διανομή καθαρού μερίσματος 0,32 ευρώ ανά μετοχή που θα αρχίσει να καταβάλλεται στους μετόχους από τις 2 Ιούλιου 2019.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Πρόεδρος του ομίλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, αναφέρθηκε στους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης που εφαρμόζει ο όμιλος από το 2017 υποστηρίζοντας ότι έχουν γίνει άλματα, ενώ αποκάλυψε ότι σε όσες συναντήσεις πραγματοποιούνται στο εξωτερικό με μεγάλους ομίλους για συνεργασία η πρώτη ερώτηση που κάνουν τα ξένα funds είναι «τι κάνουμε στο θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης και μόνο αν η απάντηση είναι θετική προχωρούμε στην εξέταση των άλλων θεμάτων».

Αναφερόμενος ο κ. Μυτιληναίος στην πορεία εργασιών του ομίλου το 2019 είπε τα εξής: «Το πρώτο εξάμηνο του 2019 ο τζίρος θα υπερβεί το 1 δισ. ευρώ, ενώ το δεύτερο εξάμηνο θα ναι αρκετά μεγαλύτερα τα οικονομικά μεγέθη από το πρώτο».

Επίσης, αναφέρθηκε στη δημιουργία του νέου μεγάλου εργοστασίου αλουμίνας στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, το οποίο, είπε, «είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο βαριάς βιομηχανίας στην Ελλάδα την τελευταία πεντηκονταετία, καθώς μόνο η οικονομικοτεχνική μελέτη θα ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ και η επένδυση συνολικά θα φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ». Ταυτόχρονα, αποκάλυψε ότι το νέο εργοστάσιο ενέργειας θα είναι ισχύος άνω των 650 MW με τις μπουλντόζες να ξεκινούν το έργο τους στις αρχές φθινοπώρου.

Για την αγορά ηλεκτρισμού ο κ. Μυτιληναίος επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί χωρίς τη ΔΕΗ, συμπληρώνοντας πως οι τελευταίες εξελίξεις μεγαλώνουν την ευθύνη όσων θα πάρουν τις αποφάσεις. Εξέφρασε αμφιβολίες για τη σκοπιμότητα της επένδυσης στην Πτολεμαΐδα, τόνισε ότι χρειάζονται μια σειρά από αποφάσεις με διακομματική συναίνεση και ζήτησε να δημοσιοποιηθεί ο σχεδιασμός όλων των κομμάτων για την εταιρεία. Εξέφρασε δε την ανησυχία του για την έκθεση της ΔΕΗ στο διοξείδιο του άνθρακα, ενώ εκτίμησε ότι η λιγνιτική αποεπένδυση μπορεί να προχωρήσει μόνο με βιομηχανικούς καταναλωτές που έχουν εξασφαλισμένη αντιστάθμιση (αποζημίωση) για τους ρύπους.

Ταυτόχρονα για την αγορά αερίου και την πώληση της ΔΕΠΑ τόνισε ότι έχει παρουσιάσει καθυστέρηση και το εγχείρημα κινδυνεύει να στραβώσει. Τόνισε ωστόσο ότι η Mytilineos έχει εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες της αγοράς και έχει ήδη μερίδιο 35%. 

Απαντώντας σε ερωτήσεις του reporter.gr τόνισε ότι «εφόσον η Ελλάδα εισέρχεται σταδιακά σε κανονική περίοδο και ο φόρος των επιχειρήσεων θα μειώνεται σταδιακά μέχρι το 20%, έχει απομακρυνθεί το θέμα της μεταφοράς της έδρας της εταιρείας στο εξωτερικό» ενώ σχολιάζοντας την πρόσφατη δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μεταφέρουν οι Έλληνες επιχειρηματίες του εξωτερικού τα χρήματα στην Ελλάδα αποκάλυψε για πρώτη φορά «ότι από το 2015 εάν δεν ήταν προνοητικός να διατηρήσει κεφάλαια στο εξωτερικό, ο όμιλος θα είχε κλείσει».

Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι το επόμενο διάστημα ο όμιλος θα είναι μέσα στην πρώτη πεντάδα των μεγαλύτερων παικτών στα αιολικά πάρκα και έκανε έκκληση να βρεθεί μια λύση στον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας για τους δασμούς διότι όπως χαρακτηριστικά είπε «υπάρχει κίνδυνος να χαθεί 1-2% του παγκόσμιου ΑΕΠ».

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης έγινε γνωστό ότι αλλάζει η ονομασία της εταιρείας και από ελληνικούς χαρακτήρες (ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ) μετονομάζεται σε MYTILINEOS με λατινικούς χαρακτήρες λόγω της μεγάλης διεθνούς παρουσίας της εταιρείας στο εξωτερικό.

Στην MYTILINEOS το 100% της METKA EGN

Η MYTILINEOS ανακοίνωσε τη συμφωνία για την απόκτηση του υπολοίπου των μετοχών (49,9%) που δεν κατέχει ήδη στην εταιρεία METKA EGN Ltd.

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η MYTILINEOS θα καταστεί μοναδική μέτοχος (100%) της METKA EGN Ltd.

Η συναλλαγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του συνολικού ενεργειακού σχεδιασμού της MYTILINEOS που θα περιλαμβάνει πλέον και πλατφόρμα δραστηριοποίησης στην κατασκευή, λειτουργία, χρηματοδότηση και μεταπώληση (trade sale) φωτοβολταϊκών μονάδων παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στις παγκόσμιες αγορές.

Η ολική εξαγορά της METKA EGN, εξασφαλίζει προφανείς συνέργειες. Στην εξαιρετική τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια η METKA EGN, έρχεται να προστεθεί η χρηματοοικονομική ευελιξία, η δυνατότητα εξασφάλισης των πιο επωφελών συμφωνιών με προμηθευτές και πελάτες και βέβαια το μέγεθος, ειδικά σε ό,τι αφορά την επενδυτική (BOT) δραστηριότητα της MYTILINEOS. Ο συνολικός συνδυασμός εμπεδώνει τη θέση της  METKA EGN ανάμεσα στους κορυφαίους παίκτες σε έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους παγκοσμίως, αυτόν της ηλιακής παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η υφιστάμενη διοικητική ομάδα, καθώς και το στελεχιακό δυναμικό της ΜΕΤΚΑ-EGN, ήδη εντάσσονται πλήρως στην οικογένεια της MYTILINEOS και επικεντρώνονται στην υλοποίηση του επιχειρηματικού πλάνου, αξιοποιώντας τις κεντρικές υπηρεσίες και τον Τομέα Ολοκληρωμένων Έργων και Κατασκευών (EPC) της MYTILINEOS.

Η συναλλαγή τελεί υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης οικονομοτεχνικού και νομικού ελέγχου, καθώς και συμφωνίας επί των νομικών κειμένων της συναλλαγής και έγκρισης τους από τα αρμόδια όργανα.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Τελευταία τροποποίηση στις 16:49 - 24 Ιουν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.