ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιες νέες εισαγωγές και νέα εταιρικά ομόλογα ετοιμάζονται στο Χρηματιστήριο

08:17 - 02 Αυγ 2019 | Επιχειρήσεις
Ποιες νέες εισαγωγές και νέα εταιρικά ομόλογα ετοιμάζονται στο Χρηματιστήριο
Λιγότερες από 149 μέρες για να εκπνεύσει το 2019 και στη χρηματιστηριακή αγορά κυριάρχησαν φέτος οι διαγραφές εισηγμένων στο Χρηματιστήριο. Έχουν ήδη ξεπεράσει τις 11 διαγραφές εταιριών και αναμένονται και άλλες μέχρι να λήξει η χρονιά. Ωστόσο το ζητούμενο είναι εάν υπάρχει προσδοκία να δούμε νέες εισαγωγές στο Χρηματιστήριο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο την τελευταία δεκαετία, 2009-2018, των τριών μνημονίων και της μείωσης κατά 25% του εγχώριου ΑΕΠ, διεγράφησαν συνολικά 111 επιχειρήσεις από την αγορά. Φέτος αναμένεται η χρηματιστηριακή αγορά να υποδεχθεί για πρώτη φορά μετά τις 11 Απριλίου 2014 (τελευταία εισαγωγή ΕΛΤΕΧ Ανεμος η οποία και απορροφήθηκε) τις δύο πρώτες δημόσιες εγγραφές ενώ  καταβάλλεται προσπάθεια για την εισαγωγή άλλης μία εταιρίας από το κλάδο των τροφίμων.

Πράσινη ενέργεια

Η εταιρεία R Energy 1 σχεδιάζει μέχρι το τέλος του χρόνου να εισαγάγει τις μετοχές της στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου. Ιδρυτής και επικεφαλής της εταιρείας είναι ο κ. Γιώργος Ρόκας, γιος του κ. Μελετίου Ρόκα, ενός εκ των δύο ιδρυτών της πρώην «Ρόκας ΑΒΕΕ», της γνωστής οικογένειας που πρώτη ασχολήθηκε σοβαρά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και είχε πουλήσει την εισηγμένη στην ισπανική Iberdrola τον Απρίλιο του 2007. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκών πάρκων και στο χαρτοφυλάκιό της διαθέτει πάνω από 25 πάρκα με ισχύ που ξεπερνά τα 3,2 MW σε Ελλάδα και Κύπρο.

ασφαλιστική Interlife

H δεύτερη εισαγωγή που προγραμματίζετε μέχρι το τέλος του 2019 στο Χρηματιστήριο. Πρόκειται για την  ασφαλιστική εταιρεία Interlife η οποία έχει εισαχθεί από το 2016 στο Χρηματιστήριο της Κύπρου και  κατάφερε να αυξήσει τόσο τον στόλο των ασφαλισμένων οχημάτων όσο και τα αντίστοιχα έσοδα από ασφάλιστρα.Η σταθερή πορεία της εταιρείας επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι αυξάνει τον αριθμό των εργαζομένων παρά τη γενικευμένη ύφεση στη χώρα.

Η περίπτωση της Chipita

Ανοικτό παραμένει πάντα και το θέμα της εισαγωγής των μετοχών της Chipita στο Χρηματιστήριο Αθηνών για 2η φορά μετά την πρώτη εισαγωγή της εταιρίας τροφίμων στη μέση της δεκαετίας του 1990. Τότε το Χρηματιστήριο αποτέλεσε το βατήρα ανάπτυξης της επιχείρησης σε άλλες γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη. Οι πληροφορίες λένε ότι καταβάλλονται προσπάθειες να πειστεί ο βασικός μέτοχος Σπύρος Θεοδωρόπουλος για την εισαγωγή των μετοχών μέσα στον Σεπτέμβριο.

Τα νέα εταιρικά ομόλογα

Μετά την επιτυχημένη έκδοση του εταιρικού ομολόγου της Attica Συμμετοχών  με τους Έλληνες επενδυτές να υποβάλουν συνολικά υπερδιπλάσια προσφορά από τα 175 εκ. που αντλήθηκαν τελικά (τελική απόδοση 3,40%) και με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι 177 ομολογίες, δηλαδή το 66,86%, αφορούσαν τοποθετήσεις ιδιωτών επενδυτών, η εγχώρια αγορά εταιρικών ομολόγων προσελκύει ήδη τις νέες εκδόσεις εν όψει φθινοπώρου. Ό σχεδιασμός από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναφέρει ότι μέχρι τις 25 Οκτωβρίου 2019 θα εκδοθεί το νέο <πράσινο ομόλογο> της Τέρνα Ενεργειακή. Παράλληλα εξετάζονται ακόμη οι φάκελλοι τεσσάρων εταιριών από το χώρο των τροφίμων, της ενοικίασης αυτοκινήτων, της μεταποίησης και του κλάδου καλλυντικών.  Στη διάρκεια του τρέχοντος οικονομικού έτους πραγματοποιήθηκαν οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων που αφορούσαν τις εταιρίες Coral, ΓEK, B&F, αλλά και ο «Δικέφαλος 1924» που καλύφθηκαν ικανοποιητικά με αξιόλογη συμμετοχή από εγχώριους ιδιώτες επενδυτές.

ANΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.