ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μυτιληναίος: Ο Ευάγγελος εξαγόρασε τον Γιάννη στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα στις αγορές Κύριο

19:24 - 02 Αυγ 2019 | Επιχειρήσεις
Μυτιληναίος: Ο Ευάγγελος εξαγόρασε τον Γιάννη στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα στις αγορές
Η εξαγορά του συνόλου των μετοχών της εταιρίας Μυτιληναίος που κατείχε ο Γιάννης Μυτιληναίος από τον αδελφό του Ευάγγελο είναι μια σπάνια στα ελληνικά χρονικά κίνηση «φιλικού διαζυγίου» μεταξύ συγγενών.

Τα δυο αδέλφια τα οποία κατείχαν ιστορικά την συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών της – τότε – οικογενειακής επιχείρησης, είχαν πάντα διακριτούς ρόλους. Ο Ευάγγελος είχε το όραμα, τον διεθνή ορίζοντα και την χρηματοδοτική δημιουργηκότητα, ο Γιάννης είχε το ρόλο του σκληρού μηχανικού που τρέχει τη ΜΕΤΚΑ με σιδηρά πυγμή και γνώμονα πάντα το κέρδος.

Στην πορεία, ο μεν Γιάννης απέκτησε ένα έντονο ενδιαφέρον για τη ναυτιλία και αποφάσισε να στραφεί με όλες του τις δυνάμεις σε αυτή τη δραστηριότητα, ο δε Ευάγγελος συνέχισε να παλεύει το ακλόνητο όνειρο του ενός πολύ μεγάλου βιομηχανικού ομίλου. Ο Όμιλος είναι ήδη τεράστιος για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά αυτό δεν αρκεί για τις φιλοδοξίες του Ευάγγελου ο οποίος πλέον έχει θέσει εδώ και καιρό στόχο την περαιτέρω μεγέθυνση σε διεθνές επίπεδο. 

Το βελούδινο διαζύγιο - το οποίο κάθε άλλο παρά βελούδινο είναι σε οικονομικούς όρους αφού ο Ευάγγελος αγόρασε από τον Γιάννη μετοχές που στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου αξίζουν πάνω από 200 εκατ. Ευρώ – είχε ξεκινήσει ουσιαστικά εδώ και πολύ καιρό. 

Η συγχώνευση της ΜΕΤΚΑ με τον Όμιλο είχε οδηγήσει πριν από τρία χρόνια σε έξοδο του Γιάννη Μυτιληναίου από τη διοίκηση της εταιρίας. Έκτοτε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος  διοικεί τον Όμιλο με ομάδα στελεχών που υπό την οργανωτικό σχεδιασμό της McKinseyλειτουργεί με βάση τα διεθνή πρότυπα και με αυστηρότατες διαδικασίες εταιρικής διακυβέρνησης φευγοντας τελείως απο το παλιο οικογενειακό πρότυπο.

Η εξαγορά των 19 εκατ. 200 χιλιάδων μετοχών που αγόρασε ο Ευάγγελος από τον Γιάννη προσφέρουν πλεον στο Ευάγγελο Μυτιληναίο το 26,5% της εταιρίας στην οποία έχουν επενδύσει μερικά από τα μεγαλύτερα διεθνή fundsκαι χιλιάδες πιστοί ιδιώτες μέτοχοι οι οποίοι έχουν στα τελευταια 25 χρόνια που η εταιρία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Αθήνας απολαύσει ιδιαίτερα μεγάλες κεφαλαιακές αποδόσεις και μερίσματα.

Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς ομίλους της χώρας ο οποίος κόντρα στο ρεύμα δραστηριοποιείται στη βαριά βιομηχανία μετάλλων και πλέον έχει καταλάβει και πρωτεύοντα ρόλο στην αγορά ενέργειας στην οποία στοχεύουν οι νέες επενδύσεις του. 

Η απόφαση του Ευάγγελου Μυτιληναίου να αγοράσει από τον αδελφό του το σύνολο των μετοχών του, ενώ υπήρχαν αρκετά ξένα fundsκαι βιομηχανικοί όμιλοι που ενδιαφερόντουσαν για να πάρουν αυτό το ισχυρό ποσοστό μετοχών, αποδεικνύει την αφοσίωση του Προέδρου της εταιρίας στον Όμιλο και την εκτίμηση του για τη μελλοντική κερδοφορία του. 

Στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς εκτιμούν οτι η κίνηση αυτή είναι κίνηση εμπιστοσύνης της διοίκησης και του βασικού μετόχου στις προοπτικές της εταιρίας. Εκτιμούν επίσης ότι όταν ο βασικός “insider” ενός κολοσιαίου βιομηχανικού Ομίλου αποφασίζει να προβεί σε μια τόσο υψηλού κόστους προσωπική επένδυση, αφενός αποδεικνύει την πίστη του στην μελλοντική πορεία της εταιρίας και αφετέρου την πεποίθηση του οτι η ελληνική οικονομία με την νέα κυβέρνηση μπαίνει σε μονοπάτι ταχείας ανάπτυξης.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:40 - 05 Αυγ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.