ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πλαστικά Κρήτης: Αύξηση 39,92% στην καθαρή κερδοφορία του εξαμήνου

14:34 - 30 Σεπ 2019 | Επιχειρήσεις
Πλαστικά Κρήτης: Αύξηση 39,92% στην καθαρή κερδοφορία του εξαμήνου
Ισχυρή ήταν η πορεία της Πλαστικά Κρήτης για το πρώτο εξάμηνο του 2019 με τα κέρδη του Ομίλου να σημειώνουν άνοδο κατά 39,92% και της εταιρείας κατά 82,6%.

Ο κύκλος εργασιών της μητρικής Εταιρείας αυξήθηκε κατά 2,63% (από 70,5 σε 72,4 εκ. €) ενώ του Ομίλου κατά 1,48% (από 141,1 σε 143,2 εκ. €). Τα κέρδη της μητρικής Εταιρείας προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) αυξήθηκαν κατά 12,88% (από 12,3 σε 13,8 εκατ. €) ενώ τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 17,1% (από 23 σε 27 εκατ. €) συνεισφέροντας ισχυρές ταμιακές ροές.

Τα κέρδη προ φόρων της μητρικής αυξήθηκαν κατά 39,13% ( από 8,7 σε 12,1 εκ. €) ενώ του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 27,77% (από 18,5 σε 23,67 εκ. €). Όσον αφορά τα κέρδη μετά τους φόρους, για την Εταιρεία αυξήθηκαν κατά 82,6% (από 5,3 εκ. € σε 9,7 εκ. €) ενώ του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 39,92% (από 13,5 σε 18,8 εκ. €).

Σημαντικά γεγονότα στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου 

Στις 10 Ιανουαρίου 2019 η ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΑΒΕΕ ανακοίνωσε τις ακόλουθες επιχειρηματικές εξελίξεις:

Στην Κίνα, η ΑNHUI HITEC INDUSTRIES, νεοϊδρυθείσα κατά 100% θυγατρική της SHANGHAI HITEC PLASTICS, στην οποία η ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ελέγχει το 71,67% του κεφαλαίου, πρόκειται να προβεί στην αγορά οικοπέδου 46,6 στρεμμάτων στη βιομηχανική περιοχή Hexian Jiangbei Wujiang New Area της επαρχίας Anhui, με σκοπό τη δημιουργία νέας παραγωγικής μονάδας που θα παράγει masterbatches (πρώτες ύλες για τη βιομηχανία πλαστικών) και ειδικά φύλλα θερμοκηπίων. Το κόστος της επένδυσης εκτιμάται σε 17,8 εκατομμύρια ευρώ και η έναρξη λειτουργίας της νέας μονάδας τοποθετείται στο δεύτερο 6μηνο του 2020.

Στη Ρωσία, ολοκληρώθηκε στις 9/1/2019 η συγχώνευση των κατά 100% θυγατρικών εταιριών GLOBAL COLORS LLC και MODERN PLANT LLC διά απορροφήσεως της δεύτερης από την πρώτη, με σκοπό την εξοικονόμηση λειτουργικού κόστους.

Στις 13 Μαρτίου 2019 η ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΑΒΕΕ ανακοίνωσε ότι αύξησε το ποσοστό συμμετοχής της στην θυγατρική της στην Τουρκία SENKROMA SA σε 100% αγοράζοντας επιπλέον ποσοστό 0,0309% των μετοχών της αξίας 1.369,17 ευρώ.

Στις 26 Μαρτίου 2019 η ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΑΒΕΕ ανακοίνωσε ότι, για την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της θυγατρικής της στην Τουρκία SENKROMA SA, προχώρησε στην αύξηση του κεφαλαίου της κατά το ποσό των 1.000.000 ευρώ, με σκοπό την αποπληρωμή δανεισμού της.

Στις 30 Μαΐου 2019 η ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΑΒΕΕ προέβη στην αγορά οικοπέδου στην Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου συνολικής επιφάνειας 15,7 χιλ. τ.μ. στο οποίο βρίσκονται κτιριακές εγκαταστάσεις επιφάνειας 6,9 χιλ. τ.μ.

Στις 20 Ιουνίου 2019 η ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΑΒΕΕ ανακοίνωσε ότι η θυγατρική της εταιρία στη Κίνα “Shanghai Hitec Plastics” προέβη σε μερική καταβολή του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της “Anhui Hitec Plastics Co. Ltd” με το ποσό των 10.000.000 CNY, για την πληρωμή αγοράς οικοπέδου 46,6 στρεμμάτων στη βιομηχανική ζώνη Jiangbei Wujiang New Area, Hexian County, Anhui Province καθώς και μελετητικών εργασιών.

Προοπτικές και Κυριότεροι Κίνδυνοι και Αβεβαιότητες 

Προοπτικές

Οι προοπτικές για το 2019 είναι θετικές. Η πορεία των τιμών των πρώτων υλών σε συνδυασμό με την ευνοϊκή ισοτιμία του ευρώ σε σχέση με το δολάριο ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά μας.

Τον Αύγουστο ξεκίνησε η λειτουργία της δεύτερης γραμμής παραγωγής πλαστικών φύλλων 7-στρώσεων στο Ηράκλειο, που αύξησε την δυναμικότητα παραγωγής του τομέα κατά 30% και μας βοηθάει να αυξήσουμε σημαντικά τις πωλήσεις.

Στη Γαλλία επίσης ξεκίνησε νέα γραμμή παραγωγής πλαστικών φύλλων 5-στρώσεων που αυξάνει τη δυναμικότητα της εκεί θυγατρικής μας εταιρείας και δίνει τη δυνατότητα παραγωγής νέων προϊόντων.

Βρίσκεται σε εξέλιξη σημαντική επένδυση στον τομέα του master batch για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου μας στη Πολωνία σε έγχρωμα master batch.

Υλοποιούνται σημαντικές εμπορικές συμφωνίες με νέους διανομείς στο εξωτερικό που βελτιώνουν περαιτέρω τη θέση μας στη διεθνή αγορά.

Παράλληλα, πολλά νέα προϊόντα που έχουμε εισαγάγει στην αγορά την τελευταία διετία, όπως τα αδιαπέραστα στο οξυγόνο φύλλα ενσίρωσης, τα φύλλα θερμοκηπίων με αντισταγονική ιδιότητα πολύ μακράς διάρκειας, οι αδιαπέραστες σε αέρια μεμβράνες, έχουν τύχει πολύ ευνοϊκής αποδοχής στην αγορά και ενισχύουν από φέτος και για τα επόμενα χρόνια τις πωλήσεις μας και τη φήμη της εταιρείας.

Με προϋπόθεση να μην υπάρξει κάποιο έκτακτο γεγονός στη διάρκεια του χρόνου, αναμένουμε για το 2019 αύξηση του EBITDA του Ομίλου κατά 15%.

Κυριότεροι κίνδυνοι και αβεβαιότητες

Διακύμανση τιμών πρώτων υλών

Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί η Εταιρεία και ο Όμιλος είναι παράγωγα του πετρελαίου και ως εκ τούτου η τιμή τους επηρεάζεται από την εξέλιξη της τιμής του. Σε περιόδους αύξησης των τιμών, ο Όμιλος αντιμετωπίζει μέρος της διακύμανσης με ανάλογη μεταβολή στην τιμή πώλησης του τελικού προϊόντος.

Πιστωτικός κίνδυνος

Πιστωτικός κίνδυνος είναι ο κίνδυνος ζημίας του Ομίλου σε περίπτωση που ένας πελάτης δεν εκπληρώσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις.

Η Εταιρεία ασφαλίζει στον ΟΑΕΠ και στην COFACE μέρος των πιστώσεών της προς πελάτες εσωτερικού και εξωτερικού, ενώ διατηρεί σύστημα εσωτερικής παρακολούθησης και ελέγχου των πιστώσεων για περιορισμό του κινδύνου.

Συναλλαγματικός Κίνδυνος

Η Εταιρεία και ο Όμιλος είναι εκτεθειμένοι σε συναλλαγματικό κίνδυνο, αφού σημαντικό μέρος των ενοποιημένων πωλήσεων είναι σε δολάρια ΗΠΑ, λέι Ρουμανίας, ζλότι Πολωνίας, λίρα Τουρκίας, ρενμινμπί Κίνας και ρούβλι Ρωσίας, των οποίων οι ισοτιμίες με το ευρώ μεταβάλλονται. Όταν αυτό κρίνεται συμφέρον και κατά περίπτωση, η Εταιρεία προβαίνει σε χρήση αντισταθμιστικών μέσων όπως η σύναψη δανείων στο αντίστοιχο νόμισμα ή η προαγορά / προπώληση συναλλάγματος.

Κίνδυνος Ρευστότητας

Ο κίνδυνος ρευστότητας συνίσταται στον κίνδυνο η Εταιρεία και ο Όμιλος να μη δύνανται να εκπληρώσουν τις χρηματοοικονομικές τους υποχρεώσεις, όταν αυτές λήγουν. Η προσέγγιση που υιοθετεί ο Όμιλος για τη διαχείριση της ρευστότητας είναι να διασφαλίζει, μέσω επαρκών πιστωτικών ορίων από τις συνεργαζόμενες τράπεζες, ότι πάντα θα έχει αρκετή ρευστότητα για να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του.

Δεδομένης της άριστης χρηματοοικονομικής κατάστασης και της κερδοφορίας της Εταιρείας και του Ομίλου, η Διοίκηση κρίνει ότι δεν υφίσταται τέτοιος κίνδυνος στο προβλεπτό μέλλον.

Κίνδυνος επιτοκίων

Ο Όμιλος χρηματοδοτεί τις επενδύσεις του καθώς και τυχόν ανάγκες του σε κεφάλαια κίνησης μέσω τραπεζικού δανεισμού, με αποτέλεσμα να επιβαρύνει τα αποτελέσματά του με χρεωστικούς τόκους. Αυξητικές τάσεις στα επιτόκια θα έχουν αρνητική επίπτωση στα αποτελέσματα, καθώς ο Όμιλος θα επιβαρύνεται με επιπλέον κόστος δανεισμού.

Πολιτική του Ομίλου είναι να παρακολουθεί διαρκώς τις τάσεις των επιτοκίων καθώς και τη διάρκεια των χρηματοδοτικών αναγκών. Επομένως, οι αποφάσεις για τη διάρκεια καθώς και τη σχέση μεταξύ σταθερού και κυμαινόμενου κόστους ενός νέου δανείου, λαμβάνονται ξεχωριστά για κάθε περίπτωση.

Εγγυήσεις

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, η Εταιρεία παρέχει εγγυήσεις σε τραπεζικά ιδρύματα και προμηθευτές για τη χρηματοδότηση ή την παροχή πιστώσεων για την αγορά πρώτων υλών από θυγατρικές της Εταιρείες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.