ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επένδυση 300 εκατ. της Mytilineos «κλειδί» για την ενεργειακή ασφάλεια

09:18 - 02 Οκτ 2019 | Επιχειρήσεις
Επένδυση 300 εκατ. της Mytilineos «κλειδί» για την ενεργειακή ασφάλεια
Μια νέα επένδυση της Mytilineos που αναμένεται να στηρίξει σημαντικά την απασχόληση αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας θεμελιώνεται στο Ενεργειακό Κέντρο Αγίου Νικολάου Βοιωτίας στο Δίστομο. Πρόκειται για ένα σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος ισχύος 826 MW με καύσιμο το φυσικό αέριο. Τη νέα μονάδα αναμένεται να εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια λαμπρή εκδήλωση.

Η νέα επένδυση ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να αναδείξει το ενεργειακό κέντρο της Mytilineos σε ένα από τα μεγαλύτερα στη χώρα με συνολική ισχύ 1428 MW με καύσιμο το φυσικό αέριο. Ουσιαστικά αποτελεί άλλο ένα βήμα στην κατεύθυνση της υλοποίησης μιας οραματικής πολιτικής της Mytilineos, η οποία ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της εταιρίας Ευάγγελο Μυτιληναίο το 2018.

Επίσης η νέα μονάδα με εγκατεστημένη ισχύ 826MW είναι η μεγαλύτερη στο ελληνικό ενεργειακό σύστημα (η αντίστοιχη μονάδα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη αποτελείται από δύο στροβίλους) με μια από τις μεγαλύτερες θερμικές αποδόσεις (σχέση κατανάλωσης αερίου προς παραγόμενη ενέργεια) στην Ευρώπη (63%). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι η πιο καινούρια αλλά και η πιο αποδοτική μονάδα συνδυασμένου κύκλου στην Ευρώπη, σε μια χρονική συγκυρία ιδιαίτερα ευνοϊκή για το φυσικό αέριο, με δεδομένο ότι είναι το πιο φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο.

Η νέα μονάδα έρχεται να στηρίξει τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας όπως ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες από τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη όπου κυρίαρχη είναι η απολιγνιτοποίηση. Στο πλαίσιο αυτό για την ευστάθεια του συστήματος η αξιοποίηση του φυσικού αερίου είναι μονόδρομος και άρα η πολιτική της Mytilineos με την επιλογή για επενδύσεις τέτοιου τύπου συμβάλλει τα μέγιστα στην ενεργειακή ασφάλεια αλλά και τη στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας της χώρας.

Ο Τομέας Έργων EPC – METKA θα υλοποιήσει το έργο αξιοποιώντας τη μεγάλη εμπειρία που διαθέτει σε δεκάδες σταθμούς συνδυασμένου κύκλου παγκοσμίως. Ο σταθμός θα έχει ως βασικό προμηθευτή την General Electric, θα έχει αεριοστρόβιλο τεχνολογίας class H, με θερμική απόδοση μεγαλύτερη από 63%, γεγονός που θα τον καθιστά τον πιο αποδοτικό στην Ευρώπη, αυτή τη στιγμή.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 09:30 - 02 Οκτ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.