ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης: Το μέλλον των επενδύσεων στην Ελλάδα

15:32 - 06 Νοε 2019 | Επιχειρήσεις
Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης: Το μέλλον των επενδύσεων στην Ελλάδα
Στην ειδική επιχειρηματική εκδήλωση «Εταιρική Διακυβέρνηση, Βιώσιμη Ανάπτυξη και Επενδύσεις» που πραγματοποιήθηκε χθες, στο ξενοδοχείο NJV Athens Plaza, από το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης (CRI) συζητήθηκε η προϋπόθεση και η αναγκαιότητα ύπαρξης πολιτικών Εταιρικής Υπευθυνότητας και Βιώσιμης Ανάπτυξης στην προσέλκυση νέων επενδύσεων στην Ελλάδα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον 12ο χρόνο παρουσίας του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης (CRI) στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται στην αξιολόγηση οργανισμών μέσω του Εθνικού Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης CR Index και παρουσία του εκπρόσωπου της DG ECFIN της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και εκπροσώπων των Υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο εκπρόσωπος της DG ECFIN της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Chris Allen, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο σημαντικό ρόλο του Ινστιτούτου στην Ελλάδα, καθώς και στην κυρίαρχη θέση που έχει η έννοια της βιωσιμότητας στις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, κ. Δημήτρης Μαύρος, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, ενώ τον συντονισμό της συζήτησης και την παρουσίαση των  αποτελεσμάτων  της πρόσφατης έρευνας του Κέντρου Αειφορίας (CSE) για τις τάσεις της Ελληνικής Αγοράς στην Βιώσιμη Ανάπτυξη και την σημασία των ESG ratings πραγματοποίησε  ο κ. Νίκος Αυλώνας, Αντιπρόεδρος του CRI και Πρόεδρος του Κέντρου Αειφορίας  (CSE).

O Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, μίλησε για τις ενέργειες της κυβέρνησης να απελευθερώσει τους επενδυτές από τις περίπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες για την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να φέρει επενδύσεις στη χώρα. Επενδύσεις όμως που θα έχουν ως κύριο γνώμονα εκτός από την κερδοφορία της εκάστοτε εταιρείας και τη βιώσιμη και μακροχρόνια ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι είναι ευθύνη πλέον των επιχειρήσεων να έχουν ένα σαφές κοινωνικό πρόσωπο.

Ειδικό χαιρετισμό απηύθυναν ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, κ. Πάνος Σταμπουλίδης και ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης.  Ο κ. Σταμπουλίδης σημείωσε, ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την ταχεία εφαρμογή πλαισίων που προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη, προκειμένου να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να φέρει νέες επενδύσεις στην χώρα. Στη συνέχεια ο κ. Αραβώσης μίλησε για τους στόχους και τις πολιτικές γύρω από τις οποίες θα κινηθεί η νέα ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, δηλαδή την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την κυκλική οικονομία, παράγοντες οι οποίοι θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις και την απασχόληση στη χώρα.

Ακολούθησε συζήτηση με ανώτατα στελέχη Εταιρικής Υπευθυνότητας από την Τράπεζα Πειραιώς, την WIND, την Pfizer Hellas και τη Μύλοι Λούλης, οι οποίοι έχουν συμμετάσχει στον Εθνικό Δείκτη επί σειρά ετών.

Ο κ. Δημήτρης Δημόπουλος, Διευθυντής Sustainability Unit της Τράπεζας Πειραιώς, δήλωσε σχετικά ότι ο δείκτης CR Index άλλαξε τον τρόπο σκέψης της τράπεζας, η οποία αντιλαμβάνεται την  ανάγκη να προχωρήσει και σε περαιτέρω ενέργειες κοινωνικής υπευθυνότητας, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε ένα πολύ καλό σημείο. Ανέφερε επίσης ότι οι δείκτες ESG έχουν δημιουργήσει μια τάση των μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων να επενδύουν με βάση κριτήρια περιβαλλοντικά, κοινωνικά και χρηστής εταιρικής διακυβέρνησης. Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι η βιώσιμη ανάπτυξη είναι μονόδρομος και απαιτεί την συνεργασία μεταξύ κρατών, επιχειρήσεων και πολιτών για να μπορέσει να λειτουργήσει θετικά.

Η κα Βάσω Καραμάνου, Επικεφαλής της Ομάδας Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Pfizer Hellas ανέφερε ότι η έννοια της βιωσιμότητας δεν είναι σταθερή, καθώς οι ανάγκες της κοινωνίας μεταβάλλονται διαρκώς. Η ανάγκη για θέσπιση της αξιολόγησης, των προτύπων διαφάνειας και των μετρήσιμων αποτελεσμάτων μπορεί να προσθέσει αξία, τόσο στην ίδια την εταιρεία και στους εργαζόμενους, όσο και στην κοινωνία.

Ο κ. Γιώργος Τσαπρούνης, Ανώτερος Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων της WIND, μίλησε για την επιτακτική ανάγκη να αποκτήσει και ο ίδιος ο δημόσιος τομέας και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις την λογική της βιώσιμης ανάπτυξης. Παρά την δυσκολία του εγχειρήματος, η βιωσιμότητα έχει θετικό πρόσημο στην συνολική εικόνα της επιχείρησης, αλλά και στην κοινωνία, καθώς αυτή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και στις ενέργειες των επενδυτών και των ομολογιούχων.

Η κα Όλγα Μάνου, Διευθύντρια Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στη Μύλοι Λούλης, σχολίασε ότι οι αρχές της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης μόνο θετικά έχουν να φέρουν τόσο για την κοινωνία, όσο και για το περιβάλλον και είναι καίριας σημασίας για την μακροβιότητα μιας επιχείρησης. Σημείωσε, επίσης, ότι οι αμοιβαίες «πιέσεις» από όλη την αλυσίδα παραγωγής – από τον προμηθευτή μέχρι τον καταναλωτή- για βιωσιμότητα μπορούν να επιφέρουν ακόμα πιο θετικά αποτελέσματα.

Ο Εθνικός Δείκτης Εταιρικής Ευθύνης ( CR Index ) πραγματοποιείται φέτος για 12η συνεχή χρονιά από το Ινστιτούτο, με σκοπό να συνεχίσει να στηρίζει αλλά και να επιβραβεύει την Εταιρική Υπευθυνότητα των επιχειρήσεων. Για 5η χρονιά πραγματοποιείται και το CRI Pass, το πρώτο εργαλείο που «εισάγει» κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον τομέα της Εταιρικής Ευθύνης.

Η συμμετοχή στο Δείκτη ενδείκνυται ιδιαίτερα για εταιρείες που εκδίδουν Εκθέσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας, καθώς οι εταιρείες αυτές είναι πιο προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις συμμετοχής, έχοντας ήδη εντοπίσει και καταγράψει αρκετά από τα θέματα που καλύπτει ο Δείκτης. Παράλληλα, η συμμετοχή στο Δείκτη μπορεί να υποστηρίξει και τις εταιρείες που στοχεύουν στη δημιουργία Έκθεσης, καθώς μέσα από τη διαδικασία οι εταιρείες αυτές εντοπίζουν και καταγράφουν αρκετά από τα θέματα που απαιτούνται και για τη σύνταξη της Έκθεσης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.