ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βαρύ το κόστος των κυβερνοεπιθέσεων για τις επιχειρήσεις

11:16 - 11 Νοε 2019 | Επιχειρήσεις
Βαρύ το κόστος των κυβερνοεπιθέσεων για τις επιχειρήσεις
Μια μεγάλη πλέον απειλή για τις επιχειρήσεις είναι οι κυβερνοεπιθέσεις. Αυτό τονίζει μιλώντας στο Reporter.gr στο περιθώριο πρόσφατου σχετικού συνεδρίου ο Σπύρος Λαθούρης, Head, IT – Cyber Risks Expert στην Matrix Group. Παράλληλα αναφέρεται στο κόστος που καλούνται οι επιχειρήσεις να πληρώσουν για τις cyber επιθέσεις που υφίστανται. «Είμαστε όλοι υποψήφια θύματα. Οι κυβερνοεπιθέσεις δεν είναι καθόλου στο χέρι μας», τονίζει ο κ. Λαθούρης.

Όπως σημειώνει η ψηφιακή εποχή, όπου πλέον είναι το κυρίαρχο περιβάλλον δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων απαιτεί δράσεις για την ασφάλεια των δεδομένων τους αλλά και των δικτύων που διαχειρίζονται οι επιχειρήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρει ο κ. Λαθούρης, ότι έρευνα του Αllianz Risk Barometer 2019, αναφέρει ότι το Cyber Risk μαζί με τη διακοπή εργασιών για πρώτη φορά δηλώνεται ως κορυφαίος κίνδυνος για το παγκόσμιο επιχειρείν. «Είναι χαρακτηριστικό ότι το 50% των κινδύνων από τους οποίους απειλείται περισσότερο η ομαλή πορεία των επιχειρήσεων είναι οι κυβερνοεπιθέσεις» τονίζει και προσθέτει: «Σε μια εποχή που προχωράμε ταχύτατα προς το Internet of Things με ακόμα περισσότερες συσκευές παράλληλα συνδεδεμένες, θα έχουμε σύντομα insecurity of things». «Γι’ αυτό μια από τις μορφές θωράκισης είναι και η ασφάλιση για κυβερνο - κινδύνους το λεγόμενο Cyber Insurance» υπογραμμίζει.

Είναι ενδεικτικό, όπως τονίζει ο κ. Λαθούρης παραπέμποντας σε πρόσφατα παραδείγματα από επιχειρήσεις που αντιμετώπισαν ψηφιακούς κινδύνους, ότι η  Chrysler ανακάλεσε 1,4 εκατομμύρια οχήματα μετά από έρευνα που ανακάλυψε ότι μπορούσε κάποιος να πάρει πλήρη απομακρυσμένο έλεγχο των αυτοκινήτων. Επίσης, όπως σημείωσε ο κ. Λαθούρης, ο ιός not petya επηρέασε κορυφαία εταιρία στο χώρο της ναυτιλίας, Maersk, με τεράστια αστική ευθύνη για το συμβάν.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαθούρης «το τρίπτυχο της αντιμετώπισης cyber risk  είναι η αποδοχή, η αποφυγή και ο μετριασμός, με βασική ενέργεια για ελαχιστοποίηση κινδύνου το cyber insurance».

«Μια κυβερνοεπίθεση» προσθέτει,  «έχει μεγάλη και απρόβλεπτη ουρά, από τον εντοπισμό και την αναγνώριση της παραβίασης έως τις αγωγές τρίτων και τις σχετικές αποζημιώσεις.» Παράλληλα ο κ. Λαθούρης αναφέρει ότι η ασφάλιση αυτών των κινδύνων πρέπει να είναι μια από τις βασικές δραστηριότητες πλέον της ασφαλιστικής αγοράς. «Πρόκειται για μια αγορά που αναπτύσσεται δυναμικά: 1 δις. δολάρια το 2012, 5 δις. το 2017, ενώ το 2022 θα ξεπεράσει τα 22 δις. δολάρια. Η νομοθεσία GDPR έχει επίσης διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αύξηση των ασφαλίστρων κυβερνοκινδύνων στην Ευρώπη. Το μέσο κόστος παραβίασης δεδομένων ανήλθε στα 3,86 εκ. δολάρια και το μέσο κόστος για κάθε στοιχείο που υποκλέπτεται στα 148 δολάρια».

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.