ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στις αρχές του 2020 το ν/σ για την εταιρική διακυβέρνηση

10:47 - 19 Νοε 2019 | Επιχειρήσεις
Στις αρχές του 2020 το ν/σ για την εταιρική διακυβέρνηση
Μέσα στο 2020 στοχεύει η κυβέρνηση να θέσει σε εφαρμογή ένα νέο σύγχρονο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης, το οποίο θα φέρει σημαντικές αλλαγές στο τοπίο των επιχειρήσεων με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους και τον εκσυγχρονισμό τους.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και την πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου, συζητήθηκε η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία η οποία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του 2020.

Η νέα πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχει προχωρήσει τους τελευταίους μήνες σε ένα αναλυτικό σκανάρισμα της αγοράς με στόχο να αντιμετωπίσει χρόνια προβλήματα και αδυναμίες και έχει καταρτήσει ένα σχέδιο αναμόρφωσης του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης το οποίο θα τεθεί σύντομα σε διαβούλευση. 

Οι βασικοί άξονες του σχεδίου είναι:

  • Ενίσχυση Εσωτερικού Ελέγχου: Κομβικό όργανο στη λειτουργία μιας εταιρίας καθώς πρόκειται για τον πρώτο ελεγκτικό μηχανισμό ο οποίος διαπιστώνει πιθανά προβλήματα. Με το νέο νόμο θα απαιτείται τα στελέχη που αποτελούν τον εσωτερικό έλεγχο να έχουν ειδική εκπαίδευση και σημαντική σχετική εμπειρία.
  • Αποτελεσματικότερη διάρθρωση διοικητικών συμβουλίων: Στόχος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι να θεσπιστούν συγκεκριμένα και αυστηρά κριτήρια «ανεξαρτησίας» που θα πρέπει να πληρούν τα μέλη των Δ.Σ. ώστε να θεωρούνται ως ανεξάρτητα μέλη. Η μεγάλη αλλαγή είναι ότι θα πρέπει το 1/3 των μελών των Δ.Σ. να είναι πλήρως ανεξάρτητα μέλη. Επίσης σύμφωνα με το σχέδιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα υπάρξει πρόβλεψη ώστε να διασφαλίζεται η παρουσία των ανεξάρτητων μελών στις συνεδριάσεις των Δ.Σ. Όπως διαπίστωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μέχρι τώρα ένας μεγάλος αριθμός ανεξάρτητων μελών δεν συμμετείχε ή απέφευγε να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις των Δ.Σ.
  • Δημιουργία και ενίσχυση Επιτροπών Ελέγχου Αμοιβών και Υποψηφιοτήτων: Στις Επιτροπές αυτές θα πρέπει να μετέχουν υποχρεωτικά ανεξάρτητα μέλη ώστε να λειτουργήσουν πραγματικά ανεξάρτητα και περισσότερο αποτελεσματικά.
  • Διαδικασίες Αντικατάστασης Μελών Δ.Σ.: Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υπάρχουν πολλά προβλήματα στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η αντικατάσταση μελών των Δ.Σ. τόσο των εκτελεστικών και μη εκτελεστικών όσο και των ανεξάρτητων μελών. Με το σχέδιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα τεθούν κανόνες και διαδικασίες ώστε να διασφαλιστεί η ορθή λειτουργία.
  • Εκσυγχρονισμός του Κανονισμού Λειτουργίας των εισηγμένων εταιριών με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και της θέσης και των δικαιωμάτων των μετόχων μειοψηφίας.
  • Ενίσχυση διαφάνειας αναφορικά με τον τρόπο χρήσης των αντληθέντων από την κεφαλαιαγορά, κεφαλαίων.
  • Αναθεώρηση Κυρώσεων βάσει αλλαγής με την οποία θα προβλέπονται κυρώσεις για όλες τις διατάξεις ώστε να υπάρχει ένα συγκεκριμένο και αυστηρό πλαίσιο.  

Το σχέδιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναμένεται να δοθεί προς διαβούλευση το επόμενο διάστημα με στόχο το σχετικό σχέδιο νόμου να κατατεθεί στην Βουλή στις αρχές του 2020. Η αποτελεσματική εταιρική διακυβέρνηση και η εφαρμογή ορθών κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης, αποτελεί ζωτικής σημασίας στοιχείο για μια αγορά ενισχύοντας την αξιοπιστία της.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.