ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Πλαφόν» στην ισχύ των αιολικών βάζει η ΡΑΕ

10:07 - 15 Ιουν 2007 | Επιχειρήσεις
«Χαλινάρι» στους υποψήφιους επενδυτές που διεκδικούν μερίδιο από την ενεργειακή «πίτα» της κατασκευής αιολικών πάρκων στη νησιωτική Ελλάδα βάζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, επιδιώκοντας την ήπια ανάπτυξη των αιολικών σταθμών στα νησιά, όπως προκύπτει από έρευνες που διεξήγαγε η ΡΑΕ σχετικά με τη σύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα της χώρας.

Ειδικότερα, η ΡΑΕ εκτιμά ως εύλογη την ανάπτυξη αιολικών σταθμών σε κάθε νησί συνολικής ισχύος, κατ αρχάς έως τα επίπεδα της αιχμής της ζήτησης που αυτό εμφανίζει σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα (π.χ. 10ετίας).

Η ισχύς αυτή των αιολικών σταθμών ενδεχόμενα να αυξηθεί μέχρι και διπλασιασμού, ανάλογα με τις συνολικές δυνατότητες διείσδυσης αιολικών στο διασυνδεδεμένο δίκτυο της χώρας που θα προσδιοριστούν από τις σχετικές μελέτες που εκπονούνται.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σήμερα, το άθροισμα των αιχμών όλων των νησιωτικών συστημάτων ανέρχεται σε 1255 MW και αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 5-7%.

Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου της ενέργειας έχουν ήδη δρομολογήσει τις κινήσεις τους, προβλέποντας τις εξελίξεις που θα λάβουν χώρα στην Ελλάδα κυρίως λόγω της «δέσμευσης» για την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από 11% που είναι σήμερα σε 20,1% μέχρι το 2010 και 29% μέχρι το 2020.

Το 2006 ο όμιλος Μυτιληναίος αποφάσισε να προχωρήσει σε ένα επιχειρηματικό σχέδιο ενεργειακής ολοκλήρωσης των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Το επιχειρηματικό αυτό σχέδιο στην ολοκλήρωσή του θα αποτελεί το μεγαλύτερο  φυσικό  πάρκο παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας στην Ευρώπη, συνολικής ισχύος περίπου 800 MW.

Η συνδυασμένη ανάπτυξη του αιολικού δυναμικού  θα αναπτυχθεί στα νησιά  Μήλο, όπου εκμεταλλεύεται  παράλληλα το γεωθερμικό πεδίο με μία μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ισχύος μέχρι 100 MW, και αιολικά πάρκα στα νησιά Κίμωλο, Πολύαιγο, Σέριφο.

Εμφαση  έχει δοθεί στο επιχειρηματικό σχέδιο στη διασύνδεση των νησιών αυτών με υποβρύχια καλώδια και την  τελική διασύνδεση με το διασυνδεδεμένο σύστημα στην περιοχή του Λαυρίου.

Ο όμιλος Ρόκας έχει ήδη σε λειτουργία 13 αιολικά πάρκα σε Κρήτη, Εύβοια, Θράκη, Κω & Λέρο, συνολικής ισχύος 193,3 MW.

Αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 127 μεγαβάτ (των 84 μεγαβάτ λειτουργούν, των 43 κατασκευάζονται), έχει στο «χαρτοφυλάκιό» η Enel.

Ο όμιλος Κοπελούζου σε συνεργασία με τον όμιλο Σαμαρά έχουν άδειες για αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 1.000 MW σε διάφορες περιοχές, τα μεγαλύτερα σε Νότια Εύβοια, Κυκλάδες και Λακωνία.

Για τα δύο πρώτα προβλέπεται διασύνδεσή τους (με υποβρύχια καλώδια) με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας.

Το σχέδιο διασύνδεσης νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας

Η πραγματοποίηση του σχεδίου διασύνδεσης των νησιών του Αιγαίου με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας κρίνεται αναγκαία, δεδομένου του υψηλού κόστους ηλεκτροδότησης των νησιών με καύση ελαφρού (ντίζελ) ή βαρέος (μαζούτ) πετρελαίου χαμηλού θείου, συγκριτικά με το κόστος ηλεκτροδότησης των καταναλωτών στην ηπειρωτική χώρα (διασυνδεδεμένο δίκτυο).

Το συνολικό κόστος διασύνδεσης όλων των νησιών εκτιμάται κατ’ αρχάς σε περίπου 1,5 δις ευρώ. Ωστόσο, τόσο από πλευράς κόστους όσο και από πλευράς μελετών και κατασκευαστικών δυνατοτήτων, η πραγματοποίηση ενός τέτοιου μεγαλεπήβολου σχεδίου εκτείνεται σε περίοδο τουλάχιστον 15-20 ετών.

Δεδομένου ότι διαθέτουμε μερικές από τις καλύτερες περιοχές στην Ευρώπη από άποψη αιολικού δυναμικού, «οι δυνατότητες ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας είναι μεγάλες και η προοπτική λειτουργίας έως και 2.500 MW μέχρι το 2010, απόλυτα εφικτή» τονίζεται σε μελέτη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις ΑΠΕ.

Το ειδικό, χωροταξικό σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, προβλέπει για τα αιολικά πάρκα ότι ουσιαστικά μπορεί να αναπτυχθούν στο 75% της χώρας.

Στην Ελλάδα βρίσκονται σήμερα εγκατεστημένα αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 746 MW, τη στιγμή που το εθνικό πρόγραμμα μείωσης των εκπομπών αερίων προβλέπει την εγκατάσταση 3.372 MW μέχρι το 2010.

Αντιγόνη Αυγεροπούλου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.