ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης: Λουκέτα για 494 επιχειρήσεις το 2019

15:30 - 20 Δεκ 2019 | Επιχειρήσεις
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης: Λουκέτα για 494 επιχειρήσεις το 2019
Οριακά αυξημένα είναι για το 2019 τα λουκέτα των βιοτεχνικών επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης, σε σχέση με την περσινή χρονιά. Αντίθετη πορεία ακολούθησαν οι εγγραφές, οι οποίες κινήθηκαν ανοδικά.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του μητρώου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης για το 2019 (μέχρι και τις 18 Δεκεμβρίου) οι επιχειρήσεις που αποχαιρέτησαν την ενεργό δράση ήταν 494, ενώ προχώρησαν 507 ήταν αυτές που προχώρησαν σε έναρξη εργασιών.

«Αναμφίβολα η αιμορραγία της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας συνεχίστηκε και το 2019», ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΒΕΘ, «υπάρχουν περισσότεροι "γενναίοι" που αποφάσισαν να μπουν στον επιχειρηματικό στίβο».
 
Οι εγγραφές φέτος ήταν αυξημένες έναντι του 2018 - πέρυσι έκαναν έναρξη 482- κατά 11,4%. Αξιοσημείωτο είναι ότι παρά τα συνεχιζόμενα λουκέτα στις ατομικές επιχειρήσεις, οι νεόκοποι στον επιχειρηματικό στίβο κατά την πλειονότητα τους επιλέγουν τις εν λόγω επιχειρήσεις (323 επί συνόλου 507 εγγραφών). Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το συγκεκριμένο διάστημα ρολά κατέβασαν 388 ατομικές επιχειρήσεις, ενώ ένα χρόνο πριν ο αριθμός τους άγγιζε τις 348.

Αξίζει να σημειωθεί πως έντονη κινητικότητα καταγράφεται στις ΙΚΕ (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία) που αποτελούν μία από τις δημοφιλέστερες εταιρικές μορφές, λόγω της ταχύτερης και ευκολότερης σύστασης τους. Την τρέχουσα χρονιά 76 ΙΚΕ έκαναν έναρξη, ενώ το 2018 ήταν 62. Αναφορικά με τις διαγραφές των συγκεκριμένων επιχειρήσεων το 2019 ήταν 2, ενώ πέρυσι 7.
 
Την ίδια ώρα οι διαγραφές καταδεικνύουν τη δυσχερή θέση, στην οποία εξακολουθεί να βρίσκεται η αγορά, με τον αριθμό τους να είναι αυξημένος κατά 2,4% έναντι του 2018, όταν ρολά κατέβασαν 482 επιχειρήσεις.

Ασύμφορες κρίθηκαν 247 επιχειρήσεις, ενώ δύο βιοτεχνίες οδηγήθηκαν σε πτώχευση κατά το 2019. Ένα χρόνο νωρίτερα ο αριθμός των ασύμφορων ήταν 256.

«Αναμφίβολα τα στοιχεία του μητρώου του ΒΕΘ δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού καθώς η ιδιωτική πρωτοβουλία συνεχίζει να κλυδωνίζεται και οι επιχειρήσεις να φυλλορροούν. Θα πρέπει να στηριχτεί η ιδιωτική πρωτοβουλία καθώς αυτή προσφέρει θέσεις εργασίας, ενισχύει την παραγωγική διαδικασία και, αναμφίβολα, τα δημόσια έσοδα», ανέφερε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης, υπογραμμίζοντας πως τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης για την επιχειρηματικότητα κρίνονται θετικά.

«Οι φορολοελαφρύνσεις και οι προχθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό του 2020, αποτελούν θετικές ειδήσεις. Ωστόσο η επιχειρηματική κοινότητα περιμένει και άλλες πρωτοβουλίες και στοχευμένες παρεμβάσεις ώστε η οικονομία να μπορέσει να μπει σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά» συμπλήρωσε ο κ. Καπνοπώλης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.