ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ταμείο Εγγυοδοσίας: Ξεκινά πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση ΜμΕ στην Ελλάδα

10:05 - 21 Φεβ 2020 | Επιχειρήσεις
Ταμείο Εγγυοδοσίας: Ξεκινά πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση ΜμΕ στην Ελλάδα
Δημοσιεύθηκε η Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) ύψους 100 εκατ. ευρώ. Με το ποσό αυτό στόχος είναι να φέρουν στην αγορά δάνεια 500 εκατ. ευρώ, για τη σύσταση Ταμείου Εγγυοδοσίας.

Το EIF θα λειτουργεί ως ο Εγγυητής έως το 70-80% νέων δανειακών συμβάσεων που θα χορηγηθούν από Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς της χώρας, οι οποίοι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον συνεργασίας με το EIF μετά από σχετική πρόσκληση. Με την ολοκλήρωση της ανοικτής διαδικασίας επιλογής, θα υπογραφούν συμβάσεις μεταξύ του EIF και των αντίστοιχων Ενδιάμεσων Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών (ΕΧΟ) που θα επιλεγούν με τους ακριβείς όρους υλοποίησης. Επιλέξιμες για εγγύηση από το Ταμείο Εγγυήσεων θα είναι νέες δανειακές συμβάσεις σε ΜΜΕ που θα πληρούν τους κανόνες επιλεξιμότητας του ΕΠΑΝΕΚ. Τα δάνεια θα μπορούν να εκταμιεύονται άπαξ ή σταδιακά.

Ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας επιλεξιμότητας των δαπανών των προτεινόμενων πράξεων ορίζεται η 31/12/2023. Η ολοκλήρωση των προτεινόμενων πράξεων θα πρέπει να συντελεστεί έως την ως άνω ημερομηνία.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην πρόσκληση, που άνοιξε χθες 20 Φεβρουαρίου, τα χρηματοδοτικά μέσα σε σχέση με τις μη-επιστρεπτέες ενισχύσεις παρουσιάζουν τα εξής πλεονεκτήματα:

• Μοχλεύσεις πόρων και αυξημένο αντίκτυπο των προγραμμάτων στο επιχειρηματικό περιβάλλον,

• Αυξημένη αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα λόγω της ανακύκλωσης των πόρων (σταδιακή αποδέσμευση πόρων εγγυήσεων αποπληρωμένων δανείων και επαναχρησιμοποίησή τους).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο αυτό χρηματοδοτικό εργαλείο έρχεται να προστεθεί στην προσπάθεια για στήριξη των ΜμΕ που αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στη χρηματοδότηση των προσπαθειών τους. Συνολικά στα 3,1 δισ. ευρώ υπολογίζεται το κενό που υπάρχει αυτή τη στιγμή μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που διατίθενται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:20 - 21 Φεβ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.