ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στη Βουλή στα μέσα Ιουλίου η σύμβαση για Μαλιακό - Κλειδί Ημαθίας

15:38 - 28 Ιουν 2007 | Επιχειρήσεις
Υπογράφηκε σήμερα η πέμπτη κατά σειρά Σύμβαση Παραχώρησης, η οποία αφορά το έργο κατασκευής του τμήματος Ράχες ΜΑΛΙΑΚΟΥ - ΚΛΕΙΔΙ Ημαθίας του ΠΑΘΕ, συνολικού κόστους 1,15 δισ. ευρώ και διάρκειας 45 χρόνων.

Σχολιάζοντας την υπογραφή του έργου - «πνοή» για την Ελλάδα, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς έκανε λόγο για ένα έργο ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας που ολοκληρώνει τον κεντρικό οδικό άξονα της χώρας, δηλαδή τον ΠΑΘΕ, και μάλιστα στα πιο δύσκολα σημεία του, στον Πλαταμώνα και τα Τέμπη, με σήραγγες συνολικού μήκους 23 χλμ.

Σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ η σύμβαση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Ιουλίου με την προοπτική να έχει ψηφιστεί μέσα στο καλοκαίρι, ενώ το έργο θα συνεχίσει να κατασκευάζεται το Νοέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της προσφοράς του αναδόχου, το συνολικό κόστος του έργου, ανέρχεται σε 1,15 δισ. ευρώ  σε παρούσα αξία.  Η χρηματοδοτική συμβολή του δημοσίου είναι 173 εκατομμύρια ευρώ σε παρούσα αξία, εκ των οποίων τα μισά θα προέλθουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημειώνεται ότι η παραχωρησιούχος κοινοπραξία αποτελείται από τους ομίλους Hochtief, Vinci, Ελληνική Τεχνοδομική – ’κτωρ, J&P ’βαξ – Αθηνά και ΑΕΓΕΚ.

 Στις υποχρεώσεις του παραχωρησιούχου περιλαμβάνονται και η λειτουργία και συντήρηση των δρόμων της παραχώρησης, έναντι είσπραξης διοδίων. Και σε αυτό το έργο θα ισχύσει το σύστημα της χρέωσης ανάλογα με την διανυομένη απόσταση με το κόστος ανά χλμ. να ανέρχεται σε 0,04 ευρώ, εκτός των τμημάτων με τις μεγάλες σήραγγες που θα είναι 0,05 ευρώ το χλμ.

 Η σύμβαση έχει διάρκεια 30 χρόνια και η συνολική προθεσμία για την ολοκλήρωση της κατασκευής των έργων που περιλαμβάνονται στην σύμβαση παραχώρησης είναι 4,5 χρόνια (54 μήνες).

Ωστόσο, προβλέπονται και ενδιάμεσες αποκλειστικές προθεσμίες:

Πρώτη  Αποκλειστική προθεσμία :12 μήνες

* Ολοκλήρωση κατασκευών στην Υφιστάμενη Εθνική Οδό στο Τμήμα Ευαγγελισμός- Σκοτίνα

Δεύτερη Αποκλειστική προθεσμία: 15 μήνες

Ολοκλήρωση Κατασκευών τμημάτων Ράχες-Ευαγγελισμός και Σκοτίνα-Κατερίνη

Τρίτη Αποκλειστική προθεσμία : 36 μήνες

*  Ολοκλήρωση εργασιών διάνοιξης σηράγγων και κατασκευών τμήματος Κατερίνη-Κλειδί

Τέταρτη Αποκλειστική προθεσμία : 46 μήνες

*  Ολοκλήρωση εργασιών Πολιτικού Μηχανικού για τις Σήραγγες και τις Γέφυρες του έργου

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.