ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρευστότητα ή δανειοδοτήσεις: Το καυτό δίλημμα των ΜμΕ

10:32 - 08 Απρ 2020 | Επιχειρήσεις
Ρευστότητα ή δανειοδοτήσεις: Το καυτό δίλημμα των ΜμΕ
Την εστίαση σε προγράμματα άμεσης ρευστότητας και όχι τόσο δανειοδοτήσεων καθώς οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ήδη μεγάλο φορτίο δανείων επισήμανε σε δηλώσεις του στο Ρ/Σ στο Κόκκινο ο πρώην ΓΓ Στρατηγικών Επενδύσεων, κ. Λόης Λαμπριανίδης.

Χαρακτήρισε, μάλιστα,  προβληματική την έμφαση της ΝΔ στα δάνεια, την ώρα που οι επιχειρήσεις έχουν ανάγκη ρευστότητας και είναι ήδη χρεωμένες, ενώ παραμένει ασαφές το αν οι τράπεζες θα δανειοδοτήσουν όλους ή μόνο μεγάλους και πελάτες τους. Κάποιοι βρίσκουν ευκαιρία να περάσουν νεοφιλελεύθερες πολιτικές, όπως είπε, αναρωτώμενος γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν προχωρά σε άμεση παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις, προστασία της εργασίας και των ευάλωτων ομάδων.

Φαίνεται, συνέχισε, να κυριαρχεί το μοίρασμα χρημάτων σε μεγάλες επιχειρήσεις, ΜΜΕ, εργολάβους, κλινικάρχες, ΚΕΚ, κ.ά., σε λογική μείωσης μισθών, ελαστικοποίησης εργασιακών σχέσεων, κτλ. Πηγαίνουμε σε μία κατάσταση όπου θα εξαφανιστούν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, είπε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε, δε, ότι η μείωση του ποσοστού των πολύ μικρών επιχειρήσεων στην οικονομία γίνεται με μεγέθυνση και συγχωνεύσεις, όχι λουκέτα. Εύκολα τις λένε «ραχοκοκκαλιά» της οικονομίας στη ΝΔ και εφαρμόζουν αντίθετες πολιτικές, δεν πρέπει να γίνει η πανδημία ευκαιρία να εξαφανιστούν αυτές οι επιχειρήσεις. Πρέπει να θεωρηθεί ότι όλοι οι κλάδοι έχουν προβλήματα, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Είναι χαρακτηριστική η επιλογή της κυβέρνησης για παράταση για επιταγές σε κάποιους κλάδους, όπου οι άλλοι επιχειρηματίες δεν θα τις εισπράξουν, για 2,5 μήνες, όπως αντίστοιχα με τα ενοίκια. Δεν μπορείς να μετακυλήσεις το βάρος σε άλλες ομάδες, τόνισε, υπάρχει σοκ στη ζήτηση και πτώση στην προσφορά, διπλή βύθιση, δεν είναι μία δομική κρίση.

Το ζήτημα δεν είναι πόσα θα δοθούν από ΕΕ και κυβερνήσεις, είναι να δοθούν δίκαια και αποτελεσματικά, γι` αυτό είναι σε σωστή κατεύθυνση το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με της κυβέρνησης της ΝΔ, δεν είναι το ύψος η μεγάλη διαφορά, 26 δισ. ευρώ έναντι 21 δισ. ευρώ. Είναι ότι είναι εμπροσθοβαρές και πολύ γενναιόδωρο για χρήματα που δίνονται άμεσα, λίγο πάνω από 14 δισ. ευρώ έναντι μόλις πάνω από 2 δισ. ευρώ, είπε ο κ. Λαμπριανίδης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.