ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σουπερμάρκετ: Ερώτημα η επιτάχυνση πληρωμών των προμηθευτών μέσα στην κρίση

08:12 - 09 Απρ 2020 | Επιχειρήσεις
Σουπερμάρκετ: Ερώτημα η επιτάχυνση πληρωμών των προμηθευτών μέσα στην κρίση
Ρεκόρ κατέγραψαν τον περασμένο μήνα οι τζίροι των σούπερ μάρκετ, με τα ταμεία τους να κάνουν εισπράξεις έως και 1/3 παραπάνω σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, από τα φυσιολογικά επίπεδα μια εβδομάδας.

Σύμφωνα, έτσι, με στοιχεία της IRI από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 22 Μαρτίου 2020 αγοράστηκαν προϊόντα αξίας 613,6 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά, από τις 24/2 έως 1/3 πουλήθηκαν προϊόντα αξίας 169 εκατ. ευρώ, από 2  έως 8 Μαρτίου η  αξία της κατανάλωσης ήταν 103,6 εκατ. ευρώ. Την εβδομάδα από 9/3 έως 15/3 οι πωλήσεις εκτινάχθηκαν στα ύψη σημειώνοντας άνοδο +95% γεμίζοντας τα ταμεία των σούπερ μάρκετ με 191 εκατ. ευρώ. Από 16 έως 22/3 η ποσοστιαία αύξηση ήταν +33%. Το ύψος των κεφαλαίων, που δαπανήθηκαν, έφθασε τα 150 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ενδιάμεση έκθεση της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού για τη λειτουργία του εγχώριου λιανεμπορίου τροφίμων, καταγράφονται στρεβλώσεις σε σχέση με το χρόνο αποπληρωμής των προμηθευτών. Και μπορεί η έρευνα να έχει γίνει το 2018, ωστόσο στην παρούσα συγκυρία, με την ενισχυμένη ρευστότητα που έχουν τα σούπερ μάρκετ και τις δυσκολίες που έχουν οι παραγωγοί και προμηθευτές, ειδικά οι μικρομεσαίοι, ερώτημα προς απάντηση είναι το εάν η μεταχρονολόγηση των πληρωμών έχει αναιρεθεί.

Σημειώνεται ότι η καθυστέρηση πληρωμών μαζί με άλλες παθογένειες αποτυπώνονται σε αυξημένες τελικές τιμές κι έτσι το συνολικό ελληνικό καλάθι, συγκριτικά με το μέσο όρο άλλων χωρών της ΕΕ, είναι ακριβότερο κατά 5,9% στα τρόφιμα και μη αλκοολούχα το 2018.

Σημειώνεται ότι ήδη εκκρεμεί η εφαρμογή οδηγίας της ΕΕ για πληρωμή των προμηθευτών ευπαθών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων μέσα σε 60 ημέρες. Σε γενικές γραμμές, κάθε αλυσίδα πάντως ακολουθεί τη δική της τακτική με πληρωμές που ποικίλουν από 40 έως 90 και πλέον μέρες.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.