ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγωνία ΜμΕ για πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία

10:20 - 12 Μαϊ 2020 | Επιχειρήσεις
Αγωνία ΜμΕ για πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία
Την «κάνουλα» του προγράμματος SURE αναμένει η κυβέρνηση για να καλύψει, χωρίς μεγάλη δημοσιονομική «ζημιά», αιτήματα για κάλυψη μισθολογικού κόστους πολλών κλάδων που πλήττονται βάναυσα από την πανδημία, όπως και για την αναλυτική κοστολόγησή τους.

Μάλιστα το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο, σύμφωνα με πληροφορίες, να διπλασιάσει τους πόρους που θα ζητήσει από το πρόγραμμα SURE, δηλαδή περίπου 4,5 με 5,5 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το ποσό που θεωρητικά αναλογεί στη χώρα μας εκτιμάται σε τουλάχιστον 1,4 δισ. ευρώ, ωστόσο θα καταβληθεί προσπάθεια να είναι ακόμα μεγαλύτερο. Πάντως η ροή της χρηματοδότησης από την Ευρώπη δεν εκτιμάται να ξεκινήσει νωρίτερα από τον Ιούλιο κάτι που σημαίνει ότι στο μεσοδιάστημα, η όποια κίνηση παροχών θα πρέπει να καλυφθεί από εθνικούς πόρους.

Επίσης, η κυβέρνηση αναμένει την παροχή δανείων για ενίσχυση της ρευστότητας σε επιχειρήσεις μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία έγκρισης από την ΕΤΕπ αναμένεται να είναι χρονοβόρα, καθώς ήδη καταγράφονται δυσκολίες στο κομμάτι των εγγυήσεων, που πρέπει να παράσχουν τα κράτη- μέλη, προκειμένου η ΕτΕΠ να στήσει το ειδικό ταμείο των 25 δισ. ευρώ, μέσω του οποίου θα πέσουν συνολικά 200 δισ. δανείων στην Ευρώπη.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να ενεργοποιηθούν τα 2,25 δισ. ευρώ από το Ταμείο Εγγυοδοσίας, τα οποία υπολογίζεται ότι τα μοχλεύσουν χαμηλότοκα τραπεζικά δάνεια 7 δισ. ευρώ, για κεφάλαια κίνησης.

Ειδικά στο σκέλος των δανείων με εγγυήσεις του κράτους η κυβέρνηση επενδύει πολλά για την στήριξη πολλών κλάδων – κομβικών για την οικονομία. Άλλωστε εκεί υπάρχουν διαθέσιμα μεγαλύτερα ποσά και μάλιστα με καλύτερους όρους. Γιαυτό έχει σπεύσει να στείλει μήνυμα προς τις τράπεζες να στηρίξουν δυναμικά και όχι με επιλεκτικό τρόπο τις επιχειρήσεις. Το θέμα πάντως ήδη καίει τις ΜμΕ που αναμένουν με αγωνία το πώς και ποιους θα χρηματοδοτήσουν οι τράπεζες. Ειδικά οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν έντονη την ανησυχία για το αν θα φτάσει και σε αυτούς ο βραχίονας στήριξης που έχει απλώσει το κράτος καθώς πολλές από αυτές δεν έχουν καλή πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, που θα πάρει τις αποφάσεις για το πού θα πάνε οι διαθέσιμοι εγγυοδοτημένοι πόροι. Παράλληλα, όπως αναφέρεται, μένει να φανεί εάν οι πόροι αυτοί χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμές άλλων παλαιότερων και με δυσμενέστερους όρους δανείων. Κάτι που θεωρείται ότι θα ευνοήσει κάποιους από τους οφειλέτες.

Ήδη χτες πάντως η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, με επιστολή της στον Πρωθυπουργό έθεσε το θέμα ζητώντας:

α) Σοκ Ρευστότητας: ενέσεις χρηματοδότησης με "φθηνό χρήμα" από τραπεζικά, κρατικά και κοινοτικά κονδύλια.

β) Διατήρηση Ρευστότητας: γενναίες ελαφρύνσεις υποχρεώσεων προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

γ) Διασφάλιση ρευστότητας: νέα εργαλεία "ασφαλούς λειτουργίας επιχείρησης".

Τα δάνεια πάντως με κρατικές εγγυήσεις θα στηριχθούν στον Ειδικό Λογαριασμό της Γενικής Κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδας και θα μεταφερθούν στις εμπορικές τράπεζες ως cash collateral για τα δάνεια που χορηγήσουν κι αυτό σημαίνει ότι πέρα από την εγγραφή τους στο Χρέος, επιβαρύνουν και ταμειακά το δημόσιο λογιστικό. Στην περίπτωση, δε, που καταπέσουν, τότε αυτές οι εγγυήσεις έχουν και δημοσιονομική επίπτωση.

Πέρα από αυτά τα εργαλεία υπάρχουν και τα 2 δισ. ευρώ της επιστρεπτέας προκαταβολής, όπου το 1 δισ. της πρώτης φάσης, που ήδη έχει αρχίσει να πιστώνεται στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων. Τα ποσά αυτά θα της πρώτης δόσης θα καλυφθούν από κοινοτικά κονδύλια, ενώ το 1 δισ. ευρώ της δεύτερης φάσης, που ξεκινά μέσα στο μήνα, θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με διευκρινίσεις της ΑΑΔΕ, που διαχειρίζεται την πλατφόρμα για την επιστρεπτέα προκαταβολή, μετά την υποβολή της οριστικής αίτησης χορήγησης της ενίσχυσης, η επιχείρηση μπορεί να τροποποιήσει την αίτηση αυτή περισσότερες από μία φορές μέχρι το τέλος της ημέρας της αρχικής υποβολής της (23:59:59). Μετά το πέρας της ημέρας αυτής, η οριστική αίτηση δεν δύναται να τροποποιηθεί. Επιπλέον, γίνεται σαφές ότι ΔΕΝ δικαιούνται ενίσχυσης όσες επιχειρήσεις

• είναι σε αδράνεια αδιαλείπτως από την 1η Απριλίου 2019 μέχρι και τις 2 Απριλίου 2020

• υπέβαλαν μηδενικές περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ στο ίδιο χρονικό διάστημα

• βρίσκονται σε πτώχευση ή διαδικασία εκκαθάρισης

Γιώργος Αλεξάκης

 

Τελευταία τροποποίηση στις 10:23 - 12 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.