ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H MYTILINEOS εδραιώνεται στα μεγάλα ενεργειακά και παραδοσιακά έργα Κύριο

12:00 - 05 Αυγ 2020 | Επιχειρήσεις
H MYTILINEOS εδραιώνεται στα μεγάλα ενεργειακά και παραδοσιακά έργα
Η οικονομική ευρωστία της MYTILINEOS της προσφέρει τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι όλων των κατασκευαστικών ομίλων της χώρας.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Reporter Magazine Ιουλίου.

Αλλαγή στον χάρτη των κατασκευαστικών εταιρειών στην Ελλάδα αναμένεται να φέρει η δραστηριοποίηση της εταιρείας στα μεγάλα έργα. Η ΜΕΤΚΑ μετασχηματίζεται σε επιχειρηματική μονάδα Βιώσιμης Ανάπτυξης και διεκδικεί έργα υψηλής τεχνογνωσίας.

Η εξαιρετικά ισχυρή οικονομική θέση της MYTILINEOS και η μοναδική τεχνογνωσία της είναι τα μεγάλα “όπλα” που θα αξιοποιήσει ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος για την συμμετοχή της εταιρείας με αξιώσεις στα μεγάλα έργα υποδομής τα οποία έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση για την μετά Covid 19 εποχή και τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από τα προγράμματα ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμορφώνονται τώρα.

Η διείσδυση της εταιρείας στα δημόσια έργα υποδομών θα γίνει μέσω του Τομέα Έργων EPC – METKA που πλέον μετασχηματίζεται με επέκταση του κατασκευαστικού της αντικειμένου αλλά και οργανικά και διοικητικά.

Η επάνοδος της MYTILINEOS στον ανταγωνισμό των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων της χώρας αναμένεται ότι θα ανατρέψει το υπάρχον επί δεκαετίες σκηνικό καθώς οι κατασκευαστικές υποφέρουν οικονομικά μετά από μια δεκαετία ύφεσης κατά τη διάρκεια της οποίας οι κυβερνήσεις δεν εκτελούσαν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Αντίθετα σήμερα, η αλλαγή οικονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, η διάθεση περίπου 2 τρισ. ευρώ για την επανεκκίνηση των οικονομιών μετά την πανδημία, δημιουργούν πολύ ελκυστικές προοπτικές στον κλάδο των δημοσίων έργων και αυτός είναι ο λόγος που ο Ευάγγελος Μυτιληναίος αποφάσισε τώρα να μετασχηματίσει και να αναπροσανατολίσει την εταιρεία σε αυτόν τον τομέα. Η ΜΕΤΚΑ – μετέπειτα Τομέας Έργων EPC και Υποδομών- ιστορικά ειδικευόταν στην κατασκευή μόνο θερμικών έργων - εργοστάσια ενέργειας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Με το μετασχηματισμό της θα συνεχίσει να συμμετέχει σε έργα υποδομών και σε έργα ιδιαίτερα υψηλής τεχνογνωσίας σχετικά με την μεταφορά και διανομή ενέργειας.

Με 2,3 δισ ευρώ ενοποιημένο κύκλο εργασιών και πολλαπλάσια καθαρή κερδοφορία από οποιαδήποτε άλλη ελληνική εταιρεία του ευρύτερου κλάδου, η MYTILINEOS διαθέτει πολύ ισχυρή οικονομική υπεροχή έναντι όλων των ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών και είναι σε θέση να αξιοποιήσει πολύ καλύτερα τον ανταγωνισμό στο νέο υπό διαμόρφωση περιβάλλον των διαγωνισμών για τα δημόσια έργα που δεν θα περιλαμβάνει τις τεράστιες προκαταβολές χρημάτων που δίνονταν στο παρελθόν για την εκτέλεση των έργων. Οι πλέον εύρωστες οικονομικά κατασκευαστικές θα έχουν και το μεγαλύτερο πλεονέκτημα έναντι των ασθενέστερων σε αυτό το νέο μοντέλο δημοπράτησης των δημοσίων έργων από το οποίο το δημόσιο θα κερδίσει αποφεύγοντας τις αρχικές εκταμιεύσεις για τις προκαταβολές αλλά και θα “γλυτώσει” από τις υπερβάσεις των προϋπολογισμών των έργων που γινόντουσαν με ‘εκβιαστικό” τρόπο στη μέση των έργων.

Ο μετασχηματισμός της ΜΕΤΚΑ από μια εταιρία που έφτιαχνε αποκλειστικά σχεδόν θερμικά έργα υποδομής για τη ΔΕΗ στις δεκαετίες 1970-1980 και εν συνεχεία σε όλες τις Ηπείρους κυριολεκτικά, σε μια εταιρία που θα κατασκευάζει έργα Βιώσιμης Ανάπτυξης και θα συμμετέχει δυναμικά στα Δημόσια Έργα, ανοίγει νέες δυνατότητες ανάπτυξης στην MYTILINEOS που την έχει απορροφήσει από το 2017.

Τα έργα Βιώσιμης Ανάπτυξης περιλαμβάνουν αλλά δεν περιορίζονται στη διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων, στα υβριδικά και off grid έργα, στα έργα ενεργειακής αναβάθμισης και στην εκτέλεση καινοτόμων νέου τύπου ενεργειακών έργων, όπως πχ έργα υδρογόνου.

Στα Δημόσια έργα περιλαμβάνονται αυτά που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της επανεκκίνησης της οικονομίας για την μετά κορονοϊό εποχή και σε στοχευμένα έργα υποδομών καθώς και στα στοχευμένα έργα που κατασκευάζονται μέσω ΣΔΙΤ και απαιτούν πολύ υψηλή τεχνογνωσία.

Φυσικά η εταιρία θα συνεχίσει να αξιοποιεί το μοναδικό πλεονέκτημα τεχνογνωσίας που διαθέτει στα θερμικά έργα αλλά και στη μεταφορά και διανομή ενέργειας.

Στόχος της εταιρείας είναι η μεγιστοποίηση των οικονομικών μεγεθών του Τομέα που πλέον μετασχηματίζεται ουσιαστικά σε ένα καινοτόμο Business Unit που θα ονομάζεται Sustainable Engineering Solutions Business Unit.

Όλες αυτές οι επιχειρηματικές κινήσεις αποσκοπούν στην υλοποίηση της στρατηγικής της εταιρείας η οποία επενδύει πλέον στον εθνικό αλλά και παγκόσμιο στόχο της ενεργειακής μετάβασης, θέτοντας όλες τις της δυνάμεις στην υπηρεσία της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Παράλληλα αναμένεται ότι οι κινήσεις αυτές θα αυξήσουν σημαντικά τα οφέλη για τους μετόχους αλλά και για το σύνολο της οικονομίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.