ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΠΑΠ: Έσοδα €507 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2020 Κύριο

18:29 - 09 Σεπ 2020 | Επιχειρήσεις
ΟΠΑΠ: Έσοδα €507 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2020
Πάνω από μισό δισ. ευρώ ήταν τα καθαρά έσοδα που ανακοίνωσε ο Όμιλος ΟΠΑΠ για το πρώτο εξάμηνο του 2020, με βάση τα οικονομικά στοιχεία που εξέδωσε την Τετάρτη, ενώ σε 20,4 εκατ. ευρώ υπολογίζονται τα καθαρά κέρδη.

Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) α’ εξαμήνου 2020 ανήλθαν στα €507,9εκ. μειωμένα κατά 34,8% σε ετήσια βάση και στο β’ τρίμηνο 2020 στα €179,6εκ. μειωμένα κατά 53,2% σε ετήσια βάση εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων λόγω του κορονοϊού που επιβλήθηκαν και της επακόλουθης αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων ΟΠΑΠ.

Η απόδοση μετά την πλήρη επαναλειτουργία των καταστημάτων (8 Ιουνίου – 30 Ιουνίου) επέστρεψε σε θετικό έδαφος.

Το μικτό κέρδος (από παιχνίδια) μειώθηκε κατά 37,1% και διαμορφώθηκε στο α’ εξάμηνο 2020 σε €191,1εκ. (α’ εξάμηνο 2019: €304,0εκ.).

Το β’ τρίμηνο 2020 το μικτό κέρδος (από παιχνίδια) ανήλθε σε €68,8εκ. (β’ τρίμηνο 2019: €150,1εκ.) χαμηλότερο κατά 54,2% σε ετήσια βάση ως αποτέλεσμα της μείωσης των εσόδων, ενώ τα μικτά κέρδη διαμορφώθηκαν αυξημένα σε σχέση με πέρυσι μετά την πλήρη επαναλειτουργία των καταστημάτων.

Κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) το α’ εξάμηνο 2020 μειωμένα κατά 49,1% στα €102,5εκ. (α’ εξάμηνο 2019: €201,4εκ.) ή μείωση 43,4% σε επαναλαμβανόμενη βάση μη συμπεριλαμβάνοντας έκτακτα κονδύλια και τα δύο χρόνια.

Τα EBITDA β’ τριμήνου 2020 ανήλθαν σε €16,2εκ. (β’ τρίμηνο 2019: €88,4εκ.) μειωμένα κατά 81,7%, ή μείωση 74,7% σε επαναλαμβανόμενη βάση.

Λειτουργικά έξοδα α’ εξαμήνου 2020 στα €124,8εκ., μειωμένα κατά 6,9% σε ετήσια βάση σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της εταιρείας.

Τα καθαρά κέρδη το α’ εξάμηνο 2020 διαμορφώθηκαν στα €20,4εκ. μειωμένα κατά 77,7% (α’ εξάμηνο 2019: €91,8εκ.) ή μειωμένα κατά 64,5% σε επαναλαμβανόμενη βάση μη συμπεριλαμβάνοντας έκτακτα κονδύλια και τα δύο χρόνια.

to neo ktirio tou opap

Οι καθαρές ζημίες το β’ τρίμηνο 2020 ανήλθαν σε €15,1εκ. (β’ τρίμηνο 2019: κέρδη €34,6εκ.) ή ζημίες €4,9εκ. έναντι κερδών β’ τριμήνου 2019 ύψους €36,6εκ. μη συμπεριλαμβάνοντας έκτακτα κονδύλια.

Σημαντική δημιουργία ταμειακών ροών σε επίπεδο τριμήνου διατηρώντας έτσι ισχυρή οικονομική θέση, με καθαρό δανεισμό στα €517,4εκ., και δείκτη Καθαρός Δανεισμός/LTM EBITDA στο 1,6x.

Διανομή μερίσματος χρήσης 2019 €0,30 ανά μετοχή τον Αύγουστο που αντανακλά τα γερά θεμέλια του ΟΠΑΠ και τη δέσμευσή του να διανείμει οικονομική αξία σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Ισχυρή συνεισφορά της Kaizen Gaming (Stoiximan/Betano brands) σε συνδυασμό με τη διψήφια ανάπτυξη των διαδικτυακών δραστηριοτήτων του ΟΠΑΠ κατά τη διάρκεια και μετά του lockdown.

Τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, τα τοπικά lockdowns και η αβεβαιότητα για το επιχειρηματικό περιβάλλον απαιτούν συνετή διαχείριση και προσήλωση στην επιχειρησιακή λειτουργία του Ομίλου.

Annotation 2020 09 09 181839

Jan Karas: Στο επίκεντρο η βελτίωση των διαδικτυακών προϊόντων, ο έλεγχος κόστους και η στήριξη του δικτύου εταίρων μας

Ο Jan Karas, Acting CEO του ΟΠΑΠ, σχολίασε για τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2020«Το 2020 είναι ένα ιδιαίτερα απαιτητικό έτος έως σήμερα, με την πανδημία του κορωνοϊού να δημιουργεί πρωτοφανείς προκλήσεις, τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για την κοινωνία.

Οι αποφασιστικές και έγκαιρες ενέργειες του ΟΠΑΠ, με στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας για όλους τους εταίρους του, αντανακλώνται στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, που ήταν υγιή για μια ακόμη φορά, καθώς και στο εξελισσόμενο κοινωνικοοικονομικό αποτύπωμά της. Όσον αφορά στα οικονομικά αποτελέσματα, το δεύτερο τρίμηνο κινήθηκε βάσει των απαιτητικών προσδοκιών μας, καθώς επιτεύχθηκε η δημιουργία καθαρών ταμειακών ροών ακόμα και στις πιο δύσκολες περιόδους.

Στο μέλλον, στο επίκεντρο της προσοχής μας παραμένουν πρωτοβουλίες, όπως η διαρκής βελτίωση των διαδικτυακών προϊόντων μας, οι έγκαιρες δράσεις ελέγχου του κόστους, η άμεση προσαρμογή στις νέες συνθήκες εργασίας και η συνεχής υποστήριξη προς το δίκτυο και τους κοινωνικούς εταίρους μας. Αναμφίβολα, θα υπάρξουν επιπλέον εμπόδια στο δρόμο για την ανάκαμψη, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι είμαστε κατάλληλα τοποθετημένοι, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις όποιες προκλήσεις.»

Annotation 2020 09 09 182518

Λειτουργικές επιδόσεις

Με την εξάπλωση του κορωνοϊού (COVID-19), ο ΟΠΑΠ προχώρησε στην εφαρμογή μιας σειράς αποφασιστικών ενεργειών προκειμένου να προστατεύσει προληπτικά τους εργαζομένους του, καθώς και να υποστηρίξει το δίκτυό του διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την επιχειρησιακή του συνέχεια μέσω μίας σειράς πρωτοβουλιών.

Ωστόσο, δεδομένου ότι σχεδόν το σύνολο των εσόδων του ΟΠΑΠ προέρχεται από το επίγειο δίκτυο των καταστημάτων του, η πανδημία επηρέασε σημαντικότατα τα οικονομικά αποτελέσματα και τις λειτουργικές επιδόσεις του Ομίλου με τα καταστήματα του ΟΠΑΠ να παραμένουν κλειστά για σχεδόν δύο μήνες και τα VLTs να επαναλειτουργούν στις αρχές Ιουνίου.

Μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και την επαναλειτουργία των καταστημάτων, σε συνδυασμό με την επανεκκίνηση των μεγάλων αθλητικών πρωταθλημάτων και εκδηλώσεων, τα έσοδα ανέκαμψαν σταδιακά, αν και παραμένουν κάτω από τα επίπεδα πριν από την εμφάνιση του κορωνοϊού.

Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, το χαρτοφυλάκιο των διαδικτυακών προϊόντων του ΟΠΑΠ ενισχύθηκε με νέα παιχνίδια, που σε συνδυασμό με την αυξημένη συνεισφορά του ΤΖΟΚΕΡ, οδήγησαν σε σημαντική αύξηση των εσόδων από το online.

Ταυτόχρονα, η διατήρηση ενός οικονομικού μοντέλου με χαμηλά σταθερά κόστη, η γρήγορη ανάκαμψη που ακολούθησε το άνοιγμα των καταστημάτων, καθώς και ένα σύνολο σημαντικών ενεργειών περιορισμού του κόστους, συνέβαλαν στο να καταγράψει ο ΟΠΑΠ θετικά λειτουργικά αποτελέσματα το β’ τρίμηνο 2020.

Annotation 2020 09 09 182556

Κατάσταση Χρηματοοικονομικής Θέσης και ρευστότητα

Λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που σχετίζονται με τον κορωνοϊό (COVID-19), ο Όμιλος κατάφερε να εξασφαλίσει επιπρόσθετη ρευστότητα μέσω νέων πιστωτικών γραμμών, ενώ ολοκλήρωσε το δεύτερο μέρος της συναλλαγής με την Kaizen Gaming (Stoiximan/Betano brands) καταβάλλοντας το αντίστοιχο ποσό και διαφύλαξε την επιχειρησιακή του λειτουργία, υποστηρίζοντας τους συνεργάτες του όπου κρίθηκε αναγκαίο.

Επιπλέον, ο Όμιλος για το α’ εξάμηνο 2020 κατάφερε να εξασφαλίσει όπου χρειαζόταν συναινέσεις εξαίρεσης συμμόρφωσης με τους χρηματοοικονομικούς δείκτες των δανείων. Η έγκαιρη υλοποίηση των προαναφερθεισών ενεργειών, σε συνδυασμό με τη δημιουργία θετικών ταμειακών ροών στο πρώτο εξάμηνο της χρήσης, οδήγησε τα ταμειακά διαθέσιμα του Ομίλου στις 7 Σεπτεμβρίου 2020 να ανέλθουν σε € 539 εκ..

Επιχειρησιακή συνέχεια

Ο ΟΠΑΠ έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να προστατεύσει τους εργαζομένους, τους συνεργάτες και τους πελάτες του, τηρώντας αυστηρά τις οδηγίες της Κυβέρνησης και ακολουθώντας τις βέλτιστες πρακτικές, εξασφαλίζοντας την ελάχιστη δυνατή διαταραχή της λειτουργίας του.

Προοπτικές – Πιθανός αντίκτυπος Ο ΟΠΑΠ αξιολογεί συνεχώς τις επιπτώσεις του κορωνοϊού (COVID-19) στις επιδόσεις του Ομίλου. Ενώ η απόδοση που ακολούθησε μετά το άνοιγμα των καταστημάτων ήταν ενθαρρυντική, τυχόν πιθανά τοπικά lockdowns, χαμηλότερη από την αναμενόμενη συνεισφορά του τουρισμού, επιπλέον περιορισμοί στη λειτουργία των καταστημάτων και μια συνολική επιδείνωση του ΑΕΠ και της ιδιωτικής κατανάλωσης θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της επισκεψιμότητας και της παικτικής δραστηριότητας και συνεπώς τη μείωση των εσόδων του Ομίλου.

Μέρισμα 2019 – Δικαίωμα επανεπένδυσης μερίσματος

Η εταιρεία διένειμε τον Αύγουστο του 2020 το μέρισμα χρήσης 2019 ύψους €0,30 ανά μετοχή μεικτό, επιπλέον του έκτακτου μερίσματος ύψους €1,00 ανά μετοχή που είχε διανείμει τον Φεβρουάριο του 2020 προσφέροντας ταυτόχρονα το δικαίωμα επανεπένδυσης του μερίσματος σε μετοχές.

Στο πρόγραμμα επανεπένδυσης μερίσματος ανταποκρίθηκαν θετικά 1.455 μέτοχοι, επιλέγοντας να επενδύσουν στην εταιρεία, με αποτέλεσμα η συμμετοχή στο πρόγραμμα να ανέλθει στο 56,02% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου εξαιρουμένων των ιδίων μετοχών.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:52 - 09 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.