ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΛΒΟ: Πιθανότατα σήμερα η υπογραφή συμφωνίας πώλησης στους Ισραηλινούς Κύριο

12:23 - 22 Δεκ 2020 | Επιχειρήσεις
ΕΛΒΟ: Πιθανότατα σήμερα η υπογραφή συμφωνίας πώλησης στους Ισραηλινούς
Εντός της ημέρας ενδέχεται να υπογραφεί η συμφωνία παραχώρησης του ενεργητικού της υπό ειδικής εκκαθάρισης εταιρείας Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) στην κοινοπραξία ισραηλινών συμφερόντων, με τη συμμετοχή Έλληνα επιχειρηματία με μειοψηφικό ποσοστό, στον απόηχο της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Στις 20 Νοεμβρίου συστάθηκε η νέα ΕΛΒΟ ή ΕΛΒΟ 2020, ενώ κατά την υπογραφή της σύμβασης μεταβίβασης, θα καταβληθεί η πρώτη δόση του τιμήματος το οποίο ανέρχεται στα 3 εκατ. ευρώ, ενώ η εξόφληση θα γίνει σε τρεις δόσεις. 

Στη νέα εταιρεία η Plasan Sasa Ltd κατέχει το 47,6% του μετοχικού κεφαλαίου, η NASKA Industries – SK Group Ltd άλλο 47,6% και ο επιχειρηματίας Αριστείδης Γλύνης το 4,8%. Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο απαρτίζεται από την Ορλυ Κατσάβ – Πελέγκ, κόρη του ισχυρού άνδρα του ομίλου Katsav, ως πρόεδρο, και μέλη τους Σούκι – Χαΐμ Σβαρτς (εκπροσωπεί επίσης την Katsav), τον Νταν Ζιβ, επικεφαλής της Plasan και Αζριέλ Μπιμερστάιν (εκπροσωπεί επίσης την Plasan).

Υπενθυμίζεται ότι το σχήμα είχε ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής κατά την τελευταία διαγωνιστική διαδικασία, μετά από πολλές άγονες προσπάθειες. Το business plan των Ισραηλινών προβλέπει ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 100 εκατ. ευρώ σε βάθος χρόνου και περιλαμβάνει και συντήρηση οχημάτων αλλά και εξαγωγές.

Σταϊκούρας: Υπεγράφη η συμφωνία για συμμετοχή δημοσίου στη νέα ΕΛΒΟ

Υπεγράφη σήμερα η συμφωνία μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, εκπροσωπούμενου από τον Υπουργό Οικονομικών, και του πλειοδότη του διαγωνισμού, αναφορικά με το δικαίωμα του Ελληνικού Δημοσίου να συμμετάσχει με ποσοστό μέχρι 21% στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας ΕΛΒΟ 2020.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, «ο συγκεκριμένος όρος του διαγωνισμού είχε προβλεφθεί λόγω και του τομέα δραστηριοποίησης της ΕΛΒΟ. Μία εταιρεία με μακρά ιστορία, που τελεί σε ειδική εκκαθάριση, από το 2014 μέχρι σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι είχαν διενεργηθεί, χωρίς αποτέλεσμα, δύο δημόσιοι πλειοδοτικοί διαγωνισμοί, ένας τον Απρίλιο του 2017 και ένας τον Αύγουστο του 2018, και ένας διαγωνισμός, με ελεύθερη διαπραγμάτευση, που ματαιώθηκε, τον Φεβρουάριο του 2019.

Τον Μάρτιο του 2020, ο Εκκαθαριστής προχώρησε εκ νέου σε δημόσια πρόσκληση διεξαγωγής του διαγωνισμού, με ελεύθερη διαπραγμάτευση. Μέσω της διαδικασίας αυτής αναδείχθηκε ο εν λόγω πλειοδότης.

Μετά από έξι χρόνια παλινωδιών και ατελέσφορων διαδικασιών, η ΕΛΒΟ μπορεί πλέον να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία και ειδικότερα για τη Βόρεια Ελλάδα, στηρίζοντας την τοπική κοινωνία, με τη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας.

Η Ελληνική Κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται, με μεθοδικότητα, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα, για την ανασυγκρότηση, σε υγιείς βάσεις, των δομών της αμυντικής βιομηχανίας».

 

Τελευταία τροποποίηση στις 13:23 - 22 Δεκ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.