ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευ.Μυτιληναίος:Το «πράσινο» αλουμίνιο, η στρατηγική ΑΠΕ και η ηθική δέσμευση Κύριο

19:00 - 18 Φεβ 2021 | Επιχειρήσεις
Ευ.Μυτιληναίος:Το «πράσινο» αλουμίνιο, η στρατηγική ΑΠΕ και η ηθική δέσμευση
«Πρέπει να είμαστε τολμηροί στη σχεδίαση νέων, καινοτόμων εργαλείων πράσινης οικονομίας. Η αειφορία αναλαμβάνει πλέον κρίσιμο ρόλο στις βιομηχανίες έντασης ενέργειας» τόνισε σε δηλώσεις του, κατά την έναρξη του σημερινού (18/2) διαδικτυακού συνεδρίου της Mytilineos, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε στους στόχους που έχει θέσει η εταιρεία για τον περιορισμό των εκπομπών, επισημαίνοντας ότι έχει επιτευχθεί μείωσή τους κατά 60% τα τελευταία δέκα χρόνια. «Βασική μας προτεραιότητα είναι η συμμόρφωση με τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς. Σε αυτό το πλαίσιο, επιδιώκουμε μείωση των εκπομπών αερίων πάνω από 75% μέχρι το 2030 και καθαρές, μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050».

Φυσικά κάθε τομέας εργασίας έχει διαφορετικό αποτύπωμα και συνεπώς θα είναι διαφορετική η μετάβαση σε καθαρές εκπομπές, πρόσθεσε ο κ. Μυτιληναίος. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στον τομέα Αλουμινίου, επεσήμανε πως επικρατεί μία παγκόσμια τάση μετασχηματισμού της παραγωγής, ώστε να γίνει «πράσινη». «H Mytilineos ήδη σημειώνει πρόοδο για την αντικατάσταση των συμβατικών καυσίμων και στόχος είναι μέχρι το 2030 να χρησιμοποιούμε αποκλειστικά πράσινο αλουμίνιο» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, στον τομέα βιώσιμων έργων θα απαιτηθούν πέντε χρόνια για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, ενώ γνωστοποίησε ότι για την πλήρη αντικατάσταση του αερίου από ΑΠΕ θα χρειαστούν 10-15 χρόνια.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, η Mytilineos εξαγόρασε χαρτοφυλάκιο 20 υπό ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,48GW και σε ορίζοντα τριετίας στοχεύει σε ισορροπία της παραγωγικής δραστηριότητας, με 2.000 MW σε φυσικό αέριο και 2.000 MW σε ΑΠΕ, συμπλήρωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Ο κ. Μυτιληναίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη στρατηγική του Ομίλου για μία πιο «πράσινη» και περιβαλλοντικά φιλική βιομηχανία, βάσει των δεικτών επίδοσης ESG για το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Διακυβέρνηση. Όπως είπε, μετά από μία δύσκολη περίοδο κρίσης στη χώρα, αρκετές επιχειρήσεις δε γνωρίζουν αυτήν τη στρατηγική. «Οι δεσμεύσεις μας για την τήρηση των ESG είναι ηθικές. Είμαστε υπόλογοι στους μετόχους μας και την κοινωνία» επεσήμανε.

Σε ερώτηση, τέλος, για το αν τίθεται το δίλημμα «κέρδη ή περιβάλλον» για μία εταιρεία, ο κ. Μυτιληναίος ήταν κατηγορηματικός: «Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι δεν τίθεται τέτοιο δίλημμα. Αν αξιοποιήσουμε καινοτόμες ιδέες, νέες τεχνολογίες και τα μυαλά των ανθρώπων μας, μπορούμε να πετύχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα».

Γιώργος Γεωργίου

Τελευταία τροποποίηση στις 09:26 - 19 Φεβ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.