ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

PeopleCert:Τι φέρνει η μεγαλύτερη εξαγορά global εταιρίας από μια ελληνική

09:52 - 23 Ιουν 2021 | Επιχειρήσεις
PeopleCert:Τι φέρνει η μεγαλύτερη εξαγορά global εταιρίας από μια ελληνική
Συμφωνία ορόσημο στην ελληνική επιχειρηματική ιστορία χαρακτηρίζεται η εξαγορά του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της AXELOS Limited. Η αξία της AXELOS υπολογίζεται σε £380 εκατ. (περίπου €450 εκατ. $525εκατ.) και η εξαγορά της είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει και αφορά global εταιρεία από ελληνική μέσα στην τελευταία δεκαπενταετία. Μετά την εξαγορά της τουρκικής Finansbank A.Ş.από την Εθνική Τράπεζα το 2006, δεν έχει σημειωθεί άλλη τόσο υψηλού τιμήματος εξαγορά.

Η AXELOS είναι μια εταιρεία κοινοπραξίας (joint venture) που δημιουργήθηκε το 2013 από το Υπουργικό Συμβούλιο (Cabinet Office) εκ μέρους της κυβέρνησης  (HMG) στο Ηνωμένο Βασίλειο και της Capita plc (CPI.L), για την ανάπτυξη και προώθηση παγκόσμιων μεθοδολογιών για τη διαχείριση έργων (Project Management) και των ψηφιακών υπηρεσιών (IT & Digitally enabled services), συμπεριλαμβανομένων των PRINCE2® και ITIL®.

«Πρόκειται για πολύ μεγάλη επένδυση για τα ελληνικά δεδομένα», κ. Βύρων Νικολαΐδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της PeopleCert, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς τονίζοντας ότι: «Η PeopleCert είναι περήφανη για τη συμφωνία και προσβλέπει στο να είναι ο θεματοφύλακας των παγκόσμιων κορυφαίων επαγγελματικών πιστοποιήσεων που έχουν αναπτυχθεί από την Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου τα τελευταία τριάντα χρόνια. Σκοπεύουμε να τα αναπτύξουμε περαιτέρω προς όφελος όλων των ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών, κυβερνήσεων, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και επαγγελματιών. Το τρέχον χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει σειρά προγραμμάτων, τα οποία αποτελούν πρότυπα αναφοράς στους αντίστοιχους τομείς τους».

Παράλληλα, ο κ. Νικολαΐδης υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη εξαγορά έχει πολλαπλή σημασία για τη χώρα καθώς ενισχύει την προσπάθεια της χώρας να γίνει διεθνής κόμβος τεχνολογίας.  Όπως είπε η PeopleCert δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο αλλά έχει ως βάση της την Ελλάδα έχοντας υπερδιπλασιάσει το προσωπικό της μέσα σε περίπου ενάμιση χρόνο, απασχολώντας σήμερα περισσότερα από 700 άτομα από 300 άτομα που απασχολούσε στις αρχές του 2020. «To 85% των εργαζομένων μας βρίσκεται στην Ελλάδα και η συντριπτική του πλειοψηφία είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου, ενώ περίπου οι μισοί έχουν master και διδακτορικά», δήλωσε ο επικεφαλής της PeopleCert.

Σύμφωνα με τον ίδιο η εταιρεία, που στον κλάδο είναι στην κορυφή διεθνώς προσφέροντας 700 διαφορετικούς τύπους πιστοποιήσεων  θα αναπτύξει περαιτέρω με βάση τη χώρα τη δράση της αξιοποιώντας και τις ευκαιρίες που δίνει το Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα αναμένεται να αυξήσει ακόμη περισσότερο τις θέσεις εργασίας.

Μάλιστα ο κ. Νικλολαϊδης στάθηκε ιδιαίτερα στην προσπάθεια να καταστεί η χώρα τεχνολογικό hub και να αυξηθούν οι ποιοτικές θέσεις εργασίας. «Μένουμε Ελλάδα» είναι το μήνυμα τόνισε και θέλοντας να δώσει ένα στίγμα στην συζήτηση για το «οικοσύστημα» των νεοφυών επιχειρήσεων» στην Ελλάδα αλλά και την έλευση επενδύσεων είπε με έμφαση: «Καλό είναι που μπαίνουν οι ξένοι αλλά να δούμε και την άλλη πλευρά. Δηλαδή να αγοράζουμε  εμείς ι Έλληνες άλλες εταιρίες» καθώς έτσι μπορούμε να αποτκήσουμε μεγέθη για μια ισχυρή διεθνή παρουσία και ανάπτυξη. «Θεμιτό είναι να πουλάνε οι star up εταιρίες αλλά είναι καλό να κρατάνε και για τον εαυτό τους οι ιδρυτές ένα σημαντικό κομμάτι.  Θα βγάλουν περισσότερα στη συνέχεια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι η PeopleCert για χρόνια είχε μηδενικό δανεισμό αλλά και αρνιόταν πεισματικά την συμμετοχή στο σχήμα της ενός στρατηγικού επενδυτή. Με στόχο όμως την επέκταση και την υλοποίηση μιας μεγάλης εξαγοράς μια εταιρίας που για χρόνια συνεργαζόταν, για πρώτη φορά στην ιστορία της, αποδέχτηκε την είσοδο στρατηγικού επενδυτή με μειοψηφικό ποσοστό της τάξης του 20%. Πρόκειται για την αμερικανική FTV Capital.

Για τη χρηματοδότηση, δε, της εξαγοράς  θα προχωρήσει στην έκδοση ενός ομολόγου-και ύψους 300 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό για την εξαγορά, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούλιο, θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια.

Πάντως η εξαγορά αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τις πωλήσεις και την κερδοφορία της PeopleCert που τα τελευταία χρόνια κι εν μέσω κρίσης είδε σημαντική αύξηση στα μεγέθη της. Ειδικότερα, την τελευταία πενταετία έτρεχαν με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 40%,  ενώ το 2020 παρά το ότι οι πωλήσεις είχαν οριακή πτώση κατέγραψε άνοδο στα κέρδη προ φόρων. Να σημειωθεί, δε, ότι φέτος η ανάπτυξη των πωλήσεων τρέχει, σύμφωνα με πληροφορίες, με ρυθμό 30%.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.