ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΒΕΑ: Η πάταξη του λαθρεμπορίου «κλειδί» για την εκτέλεση του προϋπολογισμού

13:48 - 02 Οκτ 2007 | Επιχειρήσεις
Η ένταξη ενός τμήματος της παραοικονομίας στην επίσημη οικονομία αποτελεί σημείο - κλειδί για την επιτυχή εκτέλεση του προϋπολογισμού, σύμφωνα με τον κ.Κωνσταντίνο Μίχαλο Πρόεδρο του ΕΒΕΑ.

«Η πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και η φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας που σήμερα διαφεύγει μέσω των υπεράκτιων εταιρειών αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα το οποίο όλοι μας πολίτες και επιχειρήσεις οφείλουμε μαζί με την Πολιτεία, να το κερδίσουμε», επεσήμανε ο κ. Μίχαλος.

Οι προτάσεις του ΕΒΕΑ για την συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης προς την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ως εξής:

1. ’μεση προτεραιότητα της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι ο σχεδιασμός και υλοποίηση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών μέχρι το 2010. Για την επίτευξη του στόχου αυτού απαιτούνται μόνιμα μέτρα αύξησης των εσόδων και περιορισμού των δαπανών.

2. Έμφαση θα πρέπει να δοθεί στις χωρίς εκπτώσεις εφαρμογή του νέου νόμου για τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ, τον περιορισμό των κρατικών δαπανών, την αξιολόγηση κάθε δημόσιας δαπάνης από μηδενική βάση, και ασφαλώς στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής για την διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.

3. Η κυβέρνηση στο διαρκές αίτημα για νέες προσλήψεις θα πρέπει επιτέλους να ενθαρρύνει την κινητικότητα υπαλλήλων από Υπουργείο σε Υπουργείο και από υπηρεσία σε υπηρεσία.

4. Απογραφή Δημόσιας Διοίκησης που θα περιλαμβάνει τις υπηρεσίες, τους υπαλλήλους και το κόστος. Μέτρηση της παραγωγικότητας της Δημόσιας Διοίκησης κατά τομείς και θέσπιση κινήτρων για τους πιο αποδοτικούς. Η ανέλιξη στην ιεραρχία δεν μπορεί πλέον να γίνεται με το χρόνο προϋπηρεσίας αλλά με βάση την αποδοτικότητα του κάθε ενός.

5. Υποχρέωση κάθε υπηρεσίας να δημοσιεύει κάθε έτος το αριθμό των αποσπασμένων υπαλλήλων της.

6. Ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων σε βάρος των καταναλωτικών δαπανών.

7. Επανεξέταση των υπερβολών και των ιδιαίτερων προνομίων που ευνοούν ορισμένα τμήματα του ασφαλισμένου πληθυσμού χωρίς να μπορούν να γενικευθούν στο σύνολο του.

8. Δημιουργία Ενιαίου Οργανισμού Κάλυψης των Δαπανών Υγείας και ένταξη του στο ΕΣΥ.

9. Εξασφάλιση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ και του ΟΓΑ μέσω της είσπραξης των νομοθετημένων πόρων του ασφαλιστικού συστήματος, από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, την κατάργηση περιπτώσεων φοροαποφυγής που δεν συμβάλλουν στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, την αξιοποίηση της περιουσίας τους, τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης,την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και ολοκληρωμένων συστημάτων ποιότητας και διαφάνειας των οικονομικών τους.

10. Βελτίωση των κατώτατων συντάξεων ΙΚΑ και ΟΓΑ, στο πλαίσιο των πολιτικών για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

11. ’μεση εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας αναφορικά με την ένταξη ταμείων στο ΙΚΑ, με βάση αναλογιστικές μελέτες.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.