ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πλαίσιο: Η συνταγή επιτυχίας και οι νέες επενδύσεις €10 εκατ.

12:24 - 20 Απρ 2022 | Επιχειρήσεις
Πλαίσιο: Η συνταγή επιτυχίας και οι νέες επενδύσεις €10 εκατ.
Με επενδύσεις το ύψος των οποίων φτάνει τα 10 εκατ. ευρώ η εταιρία Πλαίσιο προωθεί την αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των πελατών της με ιδιαίτερη έμφαση στο «τελευταίο μίλι της διανομής» με βάση όσα αναφέρθηκαν στην έκθεση για τα οικονομικά της αποτελέσματα για το 2021.

Συγκεκριμένα, με βάση όσα είπε πριν λίγους μήνες πρόεδρος του Ομίλου Πλαίσιο, κ. Γιώργος Γεράρδος (φωτο), στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για τον θεσμό του «Επιχειρηματίας της Χρονιάς», στον οποίο κέρδισε τον τίτλο «Έλληνας Επιχειρηματίας της Χρονιάς» για το 2021, προβλέπεται ενίσχυση του στόλου της επιχείρησης, προσθέτοντας σε αυτόν και μίνι βαν για ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στις παραδόσεις αλλά και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών με την χρήση περισσότερων τεχνολογικών εργαλείων (όπως για παράδειγμα το live tracking της παραγγελίας).

«Πρέπει σαν σύγχρονοι λιανέμποροι να μην είμαστε απλά box movers, αλλά να στηρίζουμε με κάθε τρόπο, είτε αυτό αφορά το after sale είτε τη χρηματοδότηση, τον πελάτη μας. Να είμαστε πάντα δίπλα του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεράρδος.

Παράλληλα η εταιρεία προσβλέπει στο να ανασχεδιάσει και το μοντέλο των χρηματοδοτήσεων αγορών, όπως το πρόγραμμα δόσεων "Μήνα Μήνα" που προσφέρεται σήμερα χωρίς τη χρήση πιστωτικής κάρτας από πλευράς του πελάτη. Σύμφωνα με τον ίδιο οι χρηματοδοτήσεις θα προσφέρονται από το ίδιο το Πλαίσιο και όχι μέσω τρίτου. «Έχουμε αυτάρκεια, μεγάλο ταμείο, οι τράπεζες θέλουν να συνεργαστούν όλες μαζί μας, οπότε έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε μόνοι μας» σημείωσε. Μάλιστα φαίνεται να εξετάζεται και η πιθανότητα βελτίωσης των όρων χρηματοδότησης και συγκεκριμένα του επιτοκίου, το οποίο προσφέρεται σήμερα στο 12,9% και είναι ήδη χαμηλότερο έναντι του ανταγωνισμού.

Να σημειωθεί ότι η εταιρία με επαρκή αποθέματα στις αποθήκες της επιχείρησης, σε μια χρονιά όπου ο κλάδος του λιανεμπορίου αναμένει πιθανές ελλείψεις και καθυστερήσεις στις παραδόσεις προϊόντων σκοπεύει να ενισχύσει τα μερίδιά της.  «Υπάρχουν ελλείψεις πρώτων υλών, υπάρχουν προβλήματα στις μεταφορές, γενικά εμπλέκονται πολλοί παράγοντες που δημιουργούν αρκετές δυσκολίες. Σε κάθε περίπτωση όμως εμείς έχουμε υγιή οικονομική δομή και αυτό μας επιτρέπει να έχουμε σοβαρό στοκ και να στηριζόμαστε σε δικά μας αποθέματα» είχε αναφέρει τότε ο κ. Γεράρδος.

Στο μεταξύ σημαντική βελτίωση όλων των μεγεθών παρουσίασε η Πλαίσιο κατά το 2021, με την αύξηση των πωλήσεων να διαμορφώνεται στο 23%, των ΕΒΙΤDΑ στο 50% και των προ φόρων κερδών στο 206%. Συγκεκριμένα οι ενοποιημένες πωλήσεις της ενισχύθηκαν κατά 23,2%, στα 436,9 εκατ. από 354,6 εκατ. ευρώ, με το ποσοστό της αύξησης να διαμορφώνεται σε 18,2% αφαιρουμένης της επίπτωσης των επιδοτούμενων πωλήσεων της ψηφιακής μέριμνας. «Άλμα» 49,6% κατέγραψαν τα Κέρδη Προ Φόρων Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) της εταιρείας τα οποία ανήλθαν σε 19,9 εκατ. από 13,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων εκτινάχθηκαν στα 11,1 εκατ. ευρώ από 3,6 εκατ. (+206%) και τα κέρδη μετά από φόρους στα 8,5 εκατ. από 3,1 εκατ., σημειώνοντας αύξηση +171,4%. Η ταμειακή ρευστότητα διαμορφώθηκε στα 62,1 εκατ. ευρώ και η καθαρή ρευστότητα, αφαιρουμένου του τραπεζικού δανεισμού, στα 46,8 εκατ., παρά την επιστροφή κεφαλαίου των 4 εκατ. Τα ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε 101 εκατ., που υπερβαίνουν τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας. 

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο πρόεδρος της Πλαίσιο, Γεώργιος Γεράρδος, ανέφερε πως «ο κύκλος εργασιών του ομίλου για το 2021 διαμορφώθηκε στα 437 εκατ. ευρώ, στο υψηλότερο επίπεδο της ιστορίας του. Στην εξέλιξη αυτή θετική συμμετοχή είχαν όλοι οι τομείς δραστηριότητας, με τις Λευκές Συσκευές να ξεχωρίζουν, με ετήσια αύξηση που ξεπέρασε το 90%. Σε επίπεδο οργανικής κερδοφορίας, το EBITDA προσέγγισε τα 20 εκατ. ευρώ, με αύξηση 50%, καθώς ο ρυθμός αύξησης των λειτουργικών εξόδων υπήρξε πολύ μικρότερος αυτού των πωλήσεων». Σύμφωνα με τον κ. Γεράρδο, η εύρωστη κεφαλαιακή διάρθρωση επέτρεψε στην Πλαίσιο να διατηρήσει τα χρηματοοικονομικά έξοδα στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι, με αποτέλεσμα η κερδοφορία της πριν από τη φορολογία να παρουσιάσει σημαντική αύξηση και να υπερδιπλασιαστεί σε απόλυτα μεγέθη. 

Σύμφωνα με τον κ. Γεράρδο, «η θετική αυτή πορεία οφείλεται σε δυο βασικές αιτίες: Αρχικά, στην πρόνοια που υπήρχε σε στρατηγικό επίπεδο στο να στηθούν έγκαιρα εξελιγμένες υποδομές σε logistics και e-commerce, πολλά χρόνια πριν χτυπήσει η υγειονομική κρίση του Covid. Ακόμα όμως πιο σημαντική ήταν η συλλογική προσπάθεια της ομάδας της Πλαίσιο καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης του Covid. Συνεργάτες από κάθε θέση ήταν έτοιμοι να εργαστούν σε κάθε δομή του Πλαισίου όπου υπήρχε ανάγκη κι ήταν τέλεια συντονισμένοι, σε συνθήκες όπου κάτι τέτοιο ήταν πολύ δύσκολο. Έτσι αποφασίστηκε για το 2021, ως ανταμοιβή γι’ αυτή την εξαιρετική προσπάθεια, η καταβολή bonus ύψους 1 εκατ. ευρώ για τους συναδέλφους μας».

Παράλληλα η εταιρεία ανακοίνωσε διπλάσιο προτεινόμενο μέρισμα 0,10 ευρώ ανά μετοχή.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.