ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ταμείο Καινοτομίας ΕΕ: Πρόσκληση €100 εκατομμυρίων για καινοτόμα έργα

12:44 - 04 Μαϊ 2022 | Επιχειρήσεις
Ταμείο Καινοτομίας ΕΕ: Πρόσκληση €100 εκατομμυρίων για καινοτόμα έργα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δρομολογήσει πρόσκληση για έργα μικρής κλίμακας που επικεντρώνονται σε καινοτόμες τεχνολογίες στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη βαριά βιομηχανία, την αποθήκευση ενέργειας και τη δέσμευση άνθρακα ως μέρος του Ταμείου Καινοτομίας της.

Η Επιτροπή έχει διαθέσει 100 εκατομμύρια ευρώ για να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών και να ενισχύσει την υιοθέτηση τεχνολογιών και διαδικασιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε όλους τους τομείς. Επιλέξιμα για υποβολή αίτησης στην πρόσκληση είναι έργα μικρής κλίμακας με κεφαλαιουχικές δαπάνες μεταξύ 2,5 – 7,5 εκατομμυρίων ευρώ και βρίσκονται σε κράτη μέλη της ΕΕ, την Ισλανδία και τη Νορβηγία. Τα κεφάλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με άλλες πηγές δημόσιας χρηματοδότησης, όπως κρατικές ενισχύσεις ή άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ, σημείωσε η Επιτροπή.

Τα επιλεγμένα έργα θα συμβάλουν στη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία έως το 2050 και θα αξιολογηθούν με βάση πέντε κριτήρια, όπως η αποφυγή εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, ο βαθμός καινοτομίας, η ωριμότητα του έργου, η επεκτασιμότητα και η αποδοτικότητα κόστους.

Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους μέσω της πύλης EU Funding and Tenders , όπου είναι διαθέσιμες όλες οι σχετικές πληροφορίες, με την προθεσμία υποβολής να ορίζεται η 31η Αυγούστου 2022. Το Ταμείο Καινοτομίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα χρηματοδότησης στον κόσμο για την επίδειξη καινοτόμων τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Το Ταμείο στοχεύει να φέρει στην αγορά βιομηχανικές λύσεις για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της Ευρώπης και τη στήριξη της μετάβασής της στην κλιματική ουδετερότητα.

Για την περίοδο 2020-2030, το Ταμείο Καινοτομίας θα διαθέσει περίπου 38 δισ. ευρώ από τον πλειστηριασμό δικαιωμάτων στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ, με την επιφύλαξη των τιμών του άνθρακα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.