ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα ανά κλάδο (πίνακες) Κύριο

14:46 - 19 Δεκ 2022 | Επιχειρήσεις
Οι πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα ανά κλάδο (πίνακες)
Σε ανοδική τροχιά κινήθηκε η ελληνική οικονομία το 2021, μετά τη βαθιά ύφεση που υπέστη το 2020 εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης (Covid – 19). Ειδικότερα, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε (σε όρους όγκου) κατά 8,4% το 2021, έναντι πτώσης 9,0% το προηγούμενο έτος.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις, παρά τις αντιξοότητες και τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισαν ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες του 2021, επανήλθαν δυναμικά εντείνοντας τις προσπάθειές τους προκειμένου να καλύψουν τις απώλειες που κατέγραψαν το 2020. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται στα οικονομικά αποτελέσματα που εμφάνισε μία σημαντική “ομάδα” επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν βασικό πυλώνα του ελληνικού εταιρικού τομέα. Οι επιχειρήσεις αυτές κατέγραψαν αξιόλογες επιδόσεις στα οικονομικά τους μεγέθη το τελευταίο έτος.
 
Η ICAP CRIF αξιοποιώντας τα στοιχεία της ICAP CRIF Database αναδεικνύει, στα πλαίσια της έκδοσης αυτής, τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, καθώς και τους 200 πιο κερδοφόρους ομίλους εταιρειών, βάσει δημοσιευμένων ισολογισμών για τη χρήση του 2021. Το κριτήριο με βάση το οποίο γίνεται η κατάταξη των επιχειρήσεων (και ομίλων αντίστοιχα) είναι τα κέρδη EBITDA (Earnings Before Interest, Tax, Depreciation and Amortization), δηλαδή τα κέρδη της επιχείρησης από λειτουργικές δραστηριότητες πριν την επίδραση των χρηματοοικονομικών και έκτακτων εσόδων-εξόδων, καθώς και των αποσβέσεων επί των παγίων στοιχείων.
 
Η συμμετοχή των επιχειρήσεων της παρούσας κατάταξης στα συνολικά μεγέθη των ελληνικών επιχειρήσεων το 2021 είναι ιδιαιτέρως εντυπωσιακή. Οι επιχειρήσεις αυτές εμφάνισαν σημαντική αύξηση σε βασικά οικονομικά μεγέθη το 2021, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
 
Δήλωση Νικήτα Κωνσταντέλλου, Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου ICAP CRIF
 
Σε τροχιά ανάπτυξης κινήθηκε η ελληνική οικονομία το 2021, καθώς το ΑΕΠ της χώρας ενισχύθηκε κατά 8,4%, μετά τη βαθιά ύφεση που υπέστη το 2020 λόγω της υγειονομικής κρίσης.
Με τη σταδιακή ομαλοποίηση της αγοράς το 2021 οι ελληνικές επιχειρήσεις επανήλθαν δυναμικά, εντείνοντας τις προσπάθειές τους προκειμένου να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος. Το γεγονός αυτό αντανακλάται στα οικονομικά αποτελέσματα που εμφανίζει ο ελληνικός εταιρικός τομέας για το 2021 και ειδικότερα μία “ομάδα” επιχειρήσεων οι οποίες συγκαταλέγονται στις πλέον κερδοφόρες της χώρας για το συγκεκριμένο έτος. Οι εταιρείες αυτές, παρά τις αντιξοότητες, κατάφεραν να πετύχουν αξιόλογες επιδόσεις.
Σύμφωνα με τους ισολογισμούς του έτους 2021, οι 500 πιο κερδοφόρες ελληνικές εταιρείες παρουσίασαν σημαντική αύξηση στα οικονομικά τους αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, τα συνολικά κέρδη EBITDA των 500 πιο κερδοφόρων εταιρειών της χώρας διπλασιάστηκαν το 2021 σε σχέση με το 2020 και ανήλθαν σε €21,4 δισ. Ο δε συνολικός κύκλος εργασιών τους ενισχύθηκε κατά 28,3% και διαμορφώθηκε σε €107,8 δισ.
Σχεδόν όλοι οι τομείς δραστηριότητας παρουσίασαν αύξηση στα κέρδη EBITDA το τελευταίο έτος, ωστόσο ιδιαίτερα υψηλή ήταν η διεύρυνση των κερδών στον τομέα των Τραπεζών-Factoring και στον τομέα των Λοιπών Υπηρεσιών με κυριότερους τους κλάδους των Υπηρεσιών Μεταφορών, της Ενέργειας και της Ακίνητης Περιουσίας.
Τα συνολικά προ φόρου κέρδη διαμορφώθηκαν σε €15,0 δισ. το 2021, αυξημένα σημαντικά κατά 10,6 δισ., έναντι του προηγούμενου έτους. Επίσης, θα πρέπει να τονισθεί ότι τα κέρδη των 500 εταιρειών υπερκάλυψαν το αντίστοιχο αποτέλεσμα του συνόλου των ελληνικών εταιρειών με διαθέσιμους ισολογισμούς για το 2021. Επίσης, άνοδο κατά 11,4% κατέγραψαν τα ίδια κεφάλαια των 500 επιχειρήσεων το τελευταίο έτος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, από τις 500 εταιρείες της φετινής κατάταξης οι 115 διακρίνονται ανελλιπώς ως "Business Leaders in Greece" την τελευταία δεκαετία (2012-2021), επομένως μπορούν να χαρακτηριστούν ως οι “πρωταθλητές” των πλέον κερδοφόρων επιχειρήσεων της χώρας.
Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το 2022 είναι θετικές, καθώς σύμφωνα με ελληνικούς και διεθνείς θεσμούς και οργανισμούς, εκτιμάται αύξηση του ΑΕΠ κατά 5% - 6% σε σχέση με το 2021, ενώ οι αντίστοιχες προβλέψεις για το 2023 κάνουν λόγο για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης (1%-2%).
Οι συνθήκες που επικρατούν στην αγορά την τρέχουσα περίοδο είναι ιδιαίτερα δυσχερείς και αποδυναμώνουν τη δυναμική ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας. Η εκτίναξη του κόστους της ενέργειας και οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις που ασκούνται στην αγορά, δημιουργούν σημαντικά και πολυδιάστατα προβλήματα στον επιχειρηματικό κόσμο.
 
Παρ όλα αυτά, θεωρώ ότι οι πλέον δυναμικές επιχειρήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς, αξιοποιώντας παράλληλα τυχόν ευκαιρίες, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τις αρνητικές συνέπειες της τρέχουσας συγκυρίας. Με την αποκλιμάκωση της υφιστάμενης κατάστασης και την υλοποίηση επενδύσεων ο “πυρήνας” των επιχειρήσεων που διακρίνονται ως Business Leaders, στοχεύοντας και πάλι σε υψηλές επιδόσεις, μπορούν να αποτελέσουν τον κινητήριο μοχλό για την ταχύτερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
 
“TOP 20” ΚΕΡΔΟΦΟΡΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
 
Η συμμετοχή των πρώτων 20 εταιρειών της κατάταξης στα συνολικά μεγέθη είναι αρκετά σημαντική, εφόσον μόνον αυτές κάλυψαν (το 2021) μερίδιο 54,2% επί των συνολικών κερδών EBITDA και 39,2% στο συνολικό κύκλο εργασιών των 500 εταιρειών της κατάταξης.
 
Εξετάζοντας την κορυφή της κατάταξης των πιο κερδοφόρων εταιρειών, προκύπτουν τα εξής: 
 
Η πλειοψηφία των εταιρειών στην πρώτη εικοσάδα (TOP 20) παρέμεινε ως επί το πλείστον σταθερή, με τις 14 από τις 20 εταιρείες να εμφανίζονται τόσο το 2021 όσο και το 2020, ενώ 16 από αυτές κατείχαν μία θέση στις πρώτες 20 και το 2019.
 
Κορυφαία κερδοφόρα εταιρεία αναδείχθηκε το 2021 η ΕΛΛΑΔΟΣ, ΤΡΑΠΕΖΑ, Α.Ε., επιστρέφοντας στην πρώτη θέση της κατάταξης (όπως το έτος 2019), ύστερα από τη 2η θέση που απέσπασε το 2020. Συγκεκριμένα, τα κέρδη EBITDA της Τράπεζας παρουσίασαν σημαντική άνοδο, καθώς διαμορφώθηκαν σε €3,279 δισ. το 2021 από €672,2 εκατ. το 2020.
 
Την δεύτερη θέση απέσπασε η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.
 
Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι εταιρείες ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. (3η ), ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. (4η ), και ΔΕΗ Α.Ε. (5η ).
 
icap1
ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΔΕΙΚΤΩΝ ΑΝΑ ΤΟΜΕΑ
 
Στη συνέχεια πραγματοποιείται σύγκριση των βασικών δεικτών για κάθε έναν από τους προαναφερθέντες τομείς.
 
Ακολουθώντας τη μεθοδολογία και των προηγουμένων εκδόσεων, υπολογίσθηκαν οι δείκτες βάσει των ενοποιημένων μεγεθών για κάθε τομέα και όχι οι μέσοι αριθμητικοί δείκτες (μέσοι όροι των επί μέρους δεικτών των εταιρειών).
• Όσον αφορά το δείκτη κερδοφορίας EBITDA, τις καλύτερες επιδόσεις το 2021 κατέγραψε ο κλάδος των Τραπεζών – Factoring (84,4%). Ακολουθούν οι τομείς των Λοιπών Υπηρεσιών (52,3%) και του Τουρισμού (51,5%).
• Με βάση την Αποδοτικότητα Ιδίων Κεφαλαίων (δείκτης ROE), στην πρώτη θέση βρίσκεται ο τομέας του Εμπορίου με 40,8% το 2021. Ακολουθεί, με πολύ μικρή διαφορά, ο τομέας των Λοιπών Υπηρεσιών με 40,2%. Έπεται ο κλάδος της Βιομηχανίας με 29,6% το ίδιο έτος.
• Την υψηλότερη (συγκριτικά) σχέση Ξένων προς Ίδια Κεφάλαια παρουσιάζει το 2021 ο τομέας του Εμπορίου (3,43) και τη χαμηλότερη ο τομέας της Βιομηχανίας (1,80).
 
iap2
 
ΚΛΑΔΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΚΕΡΔΩΝ EBITDA
 
 
Οι κορυφαίες βιομηχανικές επιχειρήσεις για το 2021 με βάση τα κέρδη EBITDA είναι:
 
Οι πέντε (5) αυτές επιχειρήσεις πραγματοποίησαν από κοινού κέρδη EBITDA ύψους €1.347,5 εκατ., καλύπτοντας το 35,3% των συνολικών κερδών του τομέα. Η κατανομή των αντίστοιχων κερδών ανέδειξε τους πλέον κερδοφόρους βιομηχανικούς κλάδους της κατάταξης για το 2021, οι οποίοι ήταν οι εξής:
 
icap3
 
 
Στον τομέα του Εμπορίου στην κορυφή της κατάταξης με βάση τα κέρδη EBITDA ήταν οι εταιρείες: Οι πέντε (5) αυτές επιχειρήσεις εμφάνισαν κέρδη EBITDA ύψους €740,1 εκατ., αποσπώντας μερίδιο 33,8% επί των συνολικών κερδών των εμπορικών εταιρειών της κατάταξης.
 
Η κατανομή των αντίστοιχων κερδών ανέδειξε τους πέντε κορυφαίους εμπορικούς κλάδους:
 
icap4
➢ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΛΟΙΠΕΣ (εκτός Τραπεζών - Factoring, Ασφαλειών, Τουρισμού)
 
Στην κορυφή της κατάταξης με βάση τα κέρδη EBITDA για τον τομέα των «Λοιπών Υπηρεσιών», αναδείχθηκαν, το 2021, οι εταιρείες:
icap5
 
Οι πέντε (5) παρουσιαζόμενες επιχειρήσεις εμφάνισαν από κοινού συνολικά κέρδη EBITDA ύψους €2.971,9 εκατ. το 2021, αποσπώντας μερίδιο 36,5% επί των συνολικών κερδών του τομέα παροχής λοιπών υπηρεσιών. Οι πέντε (5) κορυφαίοι κλάδοι του τομέα των Λοιπών Υπηρεσιών για το 2021, βάσει της κλαδικής κατανομής κερδών, ήταν οι εξής:
 
icap6
 
➢ Τράπεζες – Εταιρείες Factoring
 
Στη φετινή κατάταξη των Business Leaders συμμετέχουν εννέα (9) τράπεζες, ωστόσο καθοριστική είναι η συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε.5 , η οποία κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των 500 Business Leaders. Εκτός αυτών, στην κατάταξη περιλαμβάνονται, επίσης, τρεις (3) εταιρείες factoring. Στην κορυφαία πεντάδα συμπεριλαμβάνονται οι παρακάτω επιχειρήσεις:
 
icap7
Οι πέντε (5) αυτές επιχειρήσεις εμφάνισαν από κοινού συνολικά κέρδη EBITDA ύψους €6.100,6 εκατ., καλύπτοντας μερίδιο 97,9% επί των συνολικών κερδών του εν λόγω τομέα το 2021.
 
Στον τομέα των Ασφαλειών, στην κορυφή της κατάταξης με βάση τα κέρδη EBITDA, το 2021, ήταν οι εταιρείες:
 
icap8
➢ Τουρισμός
 
Τέλος, στον τομέα του Τουρισμού, ως κορυφαίες επιχειρήσεις αναδείχθηκαν οι εξής:
 
icap9
 
Στα πλαίσια της έκδοσης αυτής, εκτός από τις κερδοφόρες εταιρείες παρουσιάζονται και οι 200 πιο κερδοφόροι όμιλοι εταιρειών στην Ελλάδα, βάσει των δημοσιευμένων ενοποιημένων ισολογισμών. H κατάταξη των ομίλων έγινε με βάση τα κέρδη EBITDA.
 
Κορυφαίοι όμιλοι (βάσει κερδών EBITDA) για το 2021 ανεδείχθησαν οι εξής:
 
icap10
Τελευταία τροποποίηση στις 14:53 - 19 Δεκ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.