ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Viohalco: Εστιάζει σε νέα προϊόντα και αγορές-Οι επιδόσεις ανά τομέα Κύριο

09:00 - 10 Μαρ 2023 | Επιχειρήσεις
Viohalco: Εστιάζει σε νέα προϊόντα και αγορές-Οι επιδόσεις ανά τομέα
Με τον τζίρο να «αγγίζει» τα 7 δισ. ευρώ και με τα οικονομικά μεγέθη να είναι ενισχυμένα σε όλα τα επίπεδα, η Viohalco ολοκλήρωσε ένα επιτυχημένο 2022 με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικής της θέσης και την επέκτασή της σε νέες αγορές.

Οι εταιρείες της Viohalco συνεχίζουν να επικεντρώνονται στην περαιτέρω βελτιστοποίηση της παραγωγικής δυναμικότητάς τους, την οργανωμένη ανάπτυξη σε κλάδους νέων προϊόντων, καθώς και στην αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων τους. Αυτό, άλλωστε, αποτυπώθηκε και στα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας συμμετοχών για το περασμένο έτος.

Προοπτικές

Η παγκόσμια μακροοικονομική αβεβαιότητα συνεχίζεται και το 2023 και οι πληθωριστικές πιέσεις, το αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος και οι αυξημένες τιμές ενέργειας θα συνεχίσουν να αποτελούν προκλήσεις κατά στη διάρκεια του έτους.

Οι εταιρείες της Viohalco παραμένουν σε ισχυρή θέση για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις, μέσω συνετών επενδυτικών πολιτικών, συντηρητικής διαχείρισης κεφαλαίου κίνησης και χάρη στο διαφοροποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο τους και στο χαρτοφυλάκιο προϊόντων που είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με τις παγκόσμιες τάσεις βιώσιμης ανάπτυξης. Οι εταιρείες διατηρούν την εστίασή τους στην περαιτέρω βελτιστοποίηση της παραγωγικής δυναμικότητάς τους, την οργανωμένη ανάπτυξη σε κλάδους νέων προϊόντων και σε νέες αγορές, καθώς και στην αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων τους.

Σχετικά με τους εταιρικούς μετασχηματισμούς, στις 27 Δεκεμβρίου 2022 υπογράφηκε η τελική Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας για τη συγχώνευση με απορρόφηση της Εtem από την Cosmos Aluminium. Ως αποτέλεσμα της συναλλαγής, η ElvalHalcor, κατά τον χρόνο συντέλεσης της συγχώνευσης, θα κατέχει μειοψηφικό ποσοστό συμμετοχής 15% στο μετοχικό κεφάλαιο της Cosmos Aluminium, ενώ οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Cosmos Aluminium θα κατέχουν συνολικά ποσοστό συμμετοχής 85% στο μετοχικό κεφάλαιο της Cosmos Aluminium. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας της συγχώνευσης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023, τελεί υπό την αίρεση της λήψης των απαιτούμενων, σύμφωνα με τον νόμο, εγκρίσεων από τις Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων της Εtem και της Cosmos Aluminium, καθώς επίσης και υπό την αίρεση της λήψης των αναγκαίων εγκρίσεων από τις αρμόδιες Αρχές.

Επισκόπηση επιδόσεων ανά τομέα

1. Βιομηχανικός Τομέας

α) Αλουμίνιο

Το 2022, ο κύκλος εργασιών του κλάδου αλουμινίου αυξήθηκε κατά 38% σε 2.313 εκατ. ευρώ έναντι 1.678 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ τα κέρδη προ φόρου εισοδήματος διαμορφώθηκαν σε 179 εκατ. ευρώ (2021: 60 εκατ. ευρώ), καταδεικνύοντας την ευρωστία του χαρτοφυλακίου προϊόντων, το οποίο έδωσε ώθηση τόσο στους όγκους πωλήσεων, όσο και στα κέρδη.

Ο τομέας έλασης αλουμινίου της ElvalHalcor διατήρησε την ισχυρή του θέση σε όλες τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται, παρά τις ευμετάβλητες συνθήκες αγοράς και πέτυχε σημαντική αύξηση των όγκων πωλήσεων 8% έναντι του 2021 (2022: 392 χιλιάδες τόνοι, 2021: 362 χιλιάδες τόνοι).

Οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις του κλάδου ενισχύθηκαν από την επιτυχημένη εκτέλεση του επενδυτικού σχεδίου, τις δοκιμές λειτουργίας του ψυχρού έλαστρου έξι ράουλων και την έναρξη λειτουργίας της νέας γραμμής βαφής στη μονάδα έλασης στα Οινόφυτα, παράλληλα με την έναρξη λειτουργίας της νέας γραμμής βαφής στη μονάδα της Μάνδρας. Οι υψηλές επιχειρησιακές επιδόσεις, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της παραγωγικής δυναμικότητας των πρόσφατων επενδύσεων, έδωσαν τη δυνατότητα στον κλάδο να αξιοποιήσει με επιτυχία ευκαιρίες σε παγκόσμιο επίπεδο σε αγορές υψηλών προδιαγραφών, όπως η συσκευασία, οι μεταφορές, καθώς και ο τομέας θέρμανσης, ψύξης, κλιματισμού και αερισμού (HVAC&R).

Ο κλάδος αλουμινίου παραμένει προσηλωμένος στη συνεχή βελτίωση προϊόντων, υπηρεσιών και διαδικασιών, με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας του σε όλο τον κόσμο, αξιοποιώντας την αυξημένη παραγωγική του δυναμικότητα, προκειμένου να επιτύχει δυναμικές επιδόσεις εν μέσω απαιτητικών συνθηκών αγοράς. Στο μέλλον, παρά τη γεωπολιτική αστάθεια, τις προκλήσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες και τις πληθωριστικές τάσεις, οι εταιρίες του κλάδου αλουμινίου αναμένουν μακροπρόθεσμα ισχυρή ζήτηση για ελαφριές, ενεργειακά αποδοτικές λύσεις ανακυκλώσιμου αλουμινίου, χάρη στις παγκόσμιες τάσεις βιώσιμης ανάπτυξης, όπως οι πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η αυξημένη ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για το περιβάλλον. Στόχος της Elval είναι να ιεραρχήσει την επιχειρηματική της δραστηριότητα με βάση το πελατοκεντρικό της μοντέλο, διασφαλίζοντας ότι παραμένει ο προτιμώμενος πάροχος εξατομικευμένων και αξιόπιστων λύσεων έλασης αλουμινίου, συμβάλλοντας διαρκώς στην αλυσίδα αξίας του αλουμινίου των διεθνών πελατών και συνεργατών της. Όσον αφορά στη Symetal, παραμένει επικεντρωμένη στην αγορά των εύκαμπτων συσκευασιών, καθώς και στην αύξηση των πωλήσεων των λακαρισμένων προϊόντων μετά την εγκατάσταση ενός νέου μηχανήματος ανατύλιξης και κοπής. H Elval Colour θα συνεχίσει τις επενδύσεις στη βελτίωση των προϊόντων και των παραγωγικών διαδικασιών της, καθώς και στην έρευνα και ανάπτυξη, με στόχο την απόκτηση κορυφαίου μεριδίου της αγοράς στις αρχιτεκτονικές κατασκευαστικές εφαρμογές και τα προϊόντα σήμανσης.

Στην Bridgnorth Aluminium, η κερδοφορία αυξήθηκε σε σύγκριση με το περασμένο έτος λόγω της επιτυχημένης μετακύλισης του αυξημένου κόστους. Η εταιρία συνέχισε τις προσπάθειές ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου των προϊόντων της και αύξησε περαιτέρω τις παραδόσεις της, ιδίως στους τομείς των άκαμπτων συσκευασιών, των δομικών έργων και των κατασκευών, αντισταθμίζοντας τις μειωμένες παραδόσεις στην αγορά της λιθογραφίας. Σημειώνεται πως ένας σημαντικός πελάτης στην αγορά της λιθογραφίας θα διακόψει την παραγωγή στην Ευρώπη εντός του 2023, αλλά η εταιρία επικεντρώνεται στη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου προϊόντων της και στην εξασφάλιση νέων συμβάσεων για την ανάκτηση της ζήτησης.

Το 2022 ήταν ένα έτος με προκλήσεις για την Etem Gestamp, λόγω του αυξημένου κόστους και της μειωμένης ζήτησης. Το έτος ξεκίνησε δυναμικά με υψηλή ζήτηση για τα προϊόντα διέλασης βιομηχανικής εφαρμογής και θετικές προοπτικές για την αυτοκινητοβιομηχανία. Ωστόσο, οι συνθήκες επιδεινώθηκαν λόγω του αβέβαιου μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Η εταιρία αξιοποίησε το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο πελατών της, την αποτελεσματική διαχείριση αποθεμάτων και την παραγωγική αποδοτικότητα για να κινηθεί με επιτυχία σε αυτό το περιβάλλον, ενώ συνέχισε το επενδυτικό της πρόγραμμα για να μετασχηματιστεί σε υψηλών προδιαγραφών επιχειρηματικό εταίρο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Με ένα σημαντικό ύψος ανεκτέλεστων παραγγελιών και την παραγωγή νέων έργων προστιθέμενης αξίας και πρωτοτύπων, οι προοπτικές για το 2023 διαγράφονται ελπιδοφόρες.

β) Χαλκός

Στον κλάδο χαλκού, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 1.811 εκατ. ευρώ έναντι 1.564 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ τα κέρδη προ φόρου εισοδήματος διαμορφώθηκαν σε 40 εκατ. ευρώ (2021: 59 εκατ. ευρώ). Τα αποτελέσματα προ φόρων επηρεάστηκαν κυρίως από τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις σε σχέση με τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς, καταγράφοντας ζημιές απομείωσης 9,2 εκατ. ευρώ για τη συνδεδεμένη εταιρία NedZink S.A.

Η ισχυρή ζήτηση στις περισσότερες αγορές κατά την αρχή του έτους επιβραδύνθηκε κατά το δεύτερο εξάμηνο, ως αποτέλεσμα των προαναφερόμενων δυσμενών συνθηκών της αγοράς. Αυτό επηρέασε κυρίως τους σωλήνες χαλκού και τα προϊόντα διέλασης κραμάτων χαλκού, με κάμψη των πωλήσεων εντός του δεύτερου εξαμήνου. Από την άλλη πλευρά, οι συνθήκες της αγοράς και η θέση της Sofia Med στην αγορά επέτρεψαν τη συνεχή αύξηση των πωλήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους για τα προϊόντα διέλασης χαλκού και ένα πλήρες χαρτοφυλάκιο παραγγελιών για προϊόντα έλασης χαλκού και κραμάτων. Η ελαφρά κάμψη των όγκων πωλήσεων των προϊόντων έλασης κραμάτων οφείλεται εν μέρει στη σκόπιμη μετατόπιση σε προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας. Όσον αφορά στο μικρότερο τμήμα του κλάδου, τα σύρματα περιελίξεων, οι δυσχερείς συνθήκες της αγοράς επέφεραν σημαντική πτώση του όγκου των πωλήσεων.

Κατά τη διάρκεια του έτους, πραγματοποιήθηκε σημαντική αναβάθμιση της πρέσας διέλασης της μονάδας παραγωγής σωλήνων στα Οινόφυτα, με αποτέλεσμα αυξημένα αποθέματα. Η αναβάθμιση ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις αρχές Νοεμβρίου και τα επίπεδα αποθεμάτων μειώθηκαν έως τα τέλη του έτους. Παρά το ότι οι συνολικές ποσότητες ήταν χαμηλότερες και η διαθεσιμότητα σκραπ και οι τιμές χειροτέρεψαν κατά τη διάρκεια του έτους, ο κλάδος διατήρησε ισχυρή κερδοφορία στο χαρτοφυλάκιο των βασικών προϊόντων του, καθώς κατάφερε να μετακυλήσει αποτελεσματικά τις αυξήσεις κόστους. Ως επακόλουθο της τάσης των τιμών των μετάλλων, τα λογιστικά κέρδη από τα μέταλλα ήταν 17,7 εκατ. ευρώ υψηλότερα έναντι του 2021. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η μέση τιμή χαλκού ανήλθε σε 8.334 ευρώ/τόνο έναντι 7.881 ευρώ/τόνο το 2021.

Το 2023, οι συνθήκες της αγοράς στον κλάδο χαλκού αναμένεται να παραμείνουν υποτονικές, δεδομένης της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας σχετικά με τα επιτόκια, το κόστος της ενέργειας και τις επιπτώσεις τους στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Οι εταιρίες του κλάδου χαλκού έχουν εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να διατηρήσουν σταθερούς όγκους πωλήσεων και να αναπτύξουν τις γραμμές προϊόντων σε βασικούς τομείς που έχουν μεγάλη δυναμική. Συγκεκριμένα, η Sofia Med βρίσκεται σε στάδιο αύξησης της δυναμικότητας προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας με στοχευμένες επενδύσεις. Επιπλέον, αρκετές πρωτοβουλίες για τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών αρχίζουν να αποφέρουν καρπούς, γεγονός που θα στηρίξει τις επιδόσεις του 2023.

γ) Καλώδια

Ο κύκλος εργασιών για τον κλάδο καλωδίων ανήλθε σε 895 εκατ. ευρώ (2021: 757 εκατ. ευρώ), χάρη στην ανάπτυξη του τομέα καλωδιακών προϊόντων και στις σταθερές ροές εσόδων από τον τομέα των έργων. Τα κέρδη προ φόρου εισοδήματος ανήλθαν σε 64 εκατ. ευρώ (2021: 46 εκατ. ευρώ). Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, ο κλάδος κατέγραψε αυξημένη ζήτηση για καλωδιακά προϊόντα σε όλες τις βασικές γεωγραφικές περιοχές που δραστηριοποιείται, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση των όγκων πωλήσεων και των περιθωρίων κέρδους. Αυτή η αυξημένη ζήτηση, σε συνδυασμό με το βελτιωμένο μείγμα πωλήσεων, το πλήρες πρόγραμμα παραγωγής και τα σταθερά υψηλά περιθώρια από τα καλωδιακά έργα οδήγησαν σε υψηλή κερδοφορία.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, παραδόθηκαν με επιτυχία ορισμένα έργα, είτε εξ ολοκλήρου είτε τμηματικά. Μεταξύ άλλων, ολοκληρώθηκε η παραγωγή και η εγκατάσταση του υποβρύχιου καλωδίου μήκους 83 χλμ. για την ηλεκτρική διασύνδεση Νάξου, Σαντορίνης και Θηρασίας, ενώ ολοκληρώθηκαν, τόσο οι πρώτες παρτίδες inter-array καλωδίων για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα Doggerbank A και B στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και η παραγγελία inter-array καλωδίων μήκους 70 χλμ. για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα Vesterhav Nord / Syd στη Δανία. Ενισχυμένο από τα παραπάνω, το α-EBITDA του κλάδου καλωδίων ξεπέρασε το φράγμα των 100 εκατ. ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Ταυτόχρονα, η Hellenic Cables συνέχισε να συμμετέχει σε διαγωνισμούς και κέρδισε αρκετά νέα έργα στις αγορές των υπεράκτιων αιολικών πάρκων και των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, όπως τα έργα «με το κλειδί στο χέρι» της διασύνδεσης Λαύριο-Σέριφος/Σέριφος-Μήλος και Ζάκυνθος/Κυλλήνη, την ανάθεση σύμβασης για υποβρύχια export καλώδια μήκους 105 χλμ. για το έργο Ostwind 3 στη Γερμανία, την προμήθεια inter-array καλωδίων μήκους 360 χλμ. για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Sofia στο Ηνωμένο Βασίλειο και inter-array καλωδίων μήκους 140 χλμ. για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Hai Long στην Ταϊβάν, που σηματοδοτεί την πρώτη ανάθεση στην ασιατική αγορά. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, το χαρτοφυλάκιο ανεκτέλεστων παραγγελιών για τον κλάδο καλωδίων ανήλθε σε 1,35 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για τον κλάδο καλωδίων το 2022 ανήλθαν σε 70,9 εκατ. ευρώ και αφορούσαν κυρίως επιλεκτικές επενδύσεις για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας για υποβρύχια καλώδια και βελτιώσεις στον λιμένα του εργοστασίου στην Κόρινθο, την εξαγορά παρακείμενου ακινήτου στο εργοστάσιο Κορίνθου, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την επέκταση που έχει προγραμματιστεί για το 2023, την εξαγορά βιομηχανικού χώρου στη Θήβα Βοιωτίας και τις αρχικές δαπάνες που είναι απαραίτητες για την υποστήριξη της κατασκευής ενός εργοστασίου υποβρύχιων καλωδίων στις ΗΠΑ.

Όσον αφορά στο 2023, τα υψηλά επίπεδα ζήτησης, σε συνδυασμό μια σειρά από εξασφαλισμένες παραγγελίες έργων και την υψηλή αξιοποίηση της παραγωγικής δυναμικότητας σε όλα τα εργοστάσια θα διατηρήσουν τη δυναμική των θετικών επιδόσεων στον τομέα των καλωδιακών προϊόντων. Η στροφή προς τον εξηλεκτρισμό στην Ευρώπη και η αυξανόμενη ζήτηση για διασυνδέσεις με τα κεντρικά δίκτυα αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο παραγγελιών για χερσαία καλώδια. Για να καλύψει αυτή τη ζήτηση, η Hellenic Cables απέκτησε έναν βιομηχανικό χώρο κοντά στο εργοστάσιο της στη Θήβα, προκειμένου να τον χρησιμοποιήσει, τόσο ως μονάδα παραγωγής για χερσαία καλώδια χαμηλής τάσης και τηλεπικοινωνιακά καλώδια, όσο και ως αποθήκη πρώτων υλών και ημιέτοιμων προϊόντων.

Παράλληλα, τους τελευταίους μήνες, η μονάδα καλωδιακών έργων εξασφάλισε αρκετές νέες συμβάσεις. Η Hellenic Cables έχει ξεκινήσει ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα που έχει σκοπό να ενισχύσει περαιτέρω τον ρόλο της εταιρίας ως καθοριστικού παράγοντα στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Οι επενδύσεις αυτές θα δώσουν τη δυνατότητα στην εταιρία να εκτελέσει ένα υψηλό χαρτοφυλάκιο παραγγελιών, που βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς επίσης να εξυπηρετήσει την αυξανόμενη ζήτηση, αλλά και τις μεγαλύτερες προσδοκίες των πελατών και όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Τέλος, σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεων, συνεχίζονται οι συζητήσεις για τη συνεργασία με την Ørsted αναφορικά από την κατασκευή εργοστασίου υποβρυχίων καλωδίων στο Maryland των ΗΠΑ.

δ) Σωλήνες χάλυβα

Στον κλάδο των σωλήνων χάλυβα, ο κύκλος εργασιών διπλασιάστηκε από το περασμένο έτος, αγγίζοντας τα 457 εκατ. ευρώ έναντι 225 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ τα κέρδη προ φόρου εισοδήματος διαμορφώθηκαν σε 8 εκατ. ευρώ (2021: ζημιές 15 εκατ. ευρώ).

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, η αγορά μεταφοράς φυσικού αερίου βελτιώθηκε λόγω των υψηλότερων τιμών ενέργειας και της ανάγκης για αυξημένη ενεργειακή ασφάλεια που αντιμετώπισαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες λόγω της γεωπολιτικής αναταραχής στην Ουκρανία. Κατά συνέπεια πολλά έργα αγωγών που είχαν αναβληθεί στο παρελθόν επανήλθαν σε τροχιά υλοποίησης και ολοκληρώθηκαν χάρη στην αύξηση της ζήτησης.

Ως αποτέλεσμα της ανάθεσης νέων έργων, το τρέχον χαρτοφυλάκιο ανεκτέλεστων παραγγελιών στον κλάδο σωλήνων χάλυβα υπερβαίνει τα 670 εκατ. ευρώ, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2018.

Σε αυτό το περιβάλλον, η Σωληνουργεία Κορίνθου εδραίωσε τη θέση της στην αγορά και πλέον θεωρείται κατασκευαστής σωλήνων Tier 1 και κορυφαία εταιρία στις νέες τεχνολογίες ενεργειακής μετάβασης, όπως οι αγωγοί μεταφοράς υδρογόνου και δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS). Κατά τη διάρκεια του 2022, η εταιρία εκτέλεσε με επιτυχία μια σειρά από έργα αγωγών και κέρδισε σημαντικές νέες αναθέσεις.

Αξίζει να επισημανθούν οι ακόλουθες αναθέσεις:

▪ Συμβόλαιο από την Collahuasi για 201 χλμ. αγωγού αφαλατωμένου νερού στη Χιλή.

▪ Ανάθεση από τη ΔΕΣΦΑ για 163 χλμ. αγωγού στη Δυτική Μακεδονία, που θα είναι πιστοποιημένος για μεταφορά έως και 100% υδρογόνου.

▪ Ανάθεση από την Jemena στην Αυστραλία για 13 χλμ. πιστοποιημένων σωλήνων για τη μεταφορά υδρογόνου.

▪ Νέα σύμβαση από τη Saipem S.p.A για την ανάπτυξη αγωγού 28 χλμ. από την Gastrade για την Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (FSRU) της Αλεξανδρούπολης.

▪ Νέα ανάθεση από την TotalEnergies για 40 χλμ. αγωγού για το υποθαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου Fenix στην Αργεντινή.

Επιπλέον, στη Σωληνουργεία Κορίνθου ανατέθηκαν επιπρόσθετες συμβάσεις στην Ιταλία, στην περιοχή της Μεσογείου, τη Βόρεια και τη Νορβηγική Θάλασσα, καθώς και σε Αυστραλία, Νότια Αφρική και ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια του έτους, η Σωληνουργεία Κορίνθου συνέχισε το εκτεταμένο πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης αναφορικά με τη μεταφορά πράσινου υδρογόνου, τις τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) και τις δυνητικές ευκαιρίες στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής προσήλωσης της εταιρίας στην καινοτομία, η οποία περιλαμβάνει επίσης έναν οδικό χάρτη ψηφιοποίησης των διαδικασιών, πιστοποιήσεις από εταιρίες ενέργειας και γεωγραφική διαφοροποίηση, με στόχο ένα ισχυρότερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Μελλοντικά, η Σωληνουργεία Κορίνθου προβλέπει ότι ο τομέας του φυσικού αερίου θα συνεχίσει να αποτελεί βασικό κομμάτι του ενεργειακού μίγματος, σύμφωνα με τους πυλώνες ενεργειακής μετάβασης. Όσο βελτιώνονται οι συνθήκες της αγοράς, τόσο θα ενισχύεται το χαρτοφυλάκιο ανεκτέλεστων παραγγελιών και αυτή η δυναμική της αγοράς θα διαμορφώνει θετικές προοπτικές για τον κλάδο σωλήνων χάλυβα της Viohalco.

ε) Χάλυβας

Το 2022, ο κύκλος εργασιών του κλάδου χάλυβα ανήλθε σε 1.392 εκατ. ευρώ, έναντι 1.068 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ τα κέρδη προ φόρου εισοδήματος διαμορφώθηκαν σε 88 εκατ. Ευρώ (2021: 109 εκατ. ευρώ).

Κατά τη διάρκεια του έτους, ο κλάδος χάλυβα διατήρησε την ηγετική θέση του στις αγορές της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της Κύπρου. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των επενδύσεων για την αναβάθμιση των παραγωγικών διαδικασιών και της ποιότητας των προϊόντων, παράλληλα με την είσοδο σε νέες αγορές, είχε ως αποτέλεσμα αυξημένες τιμές και αυξημένα περιθώρια κέρδους σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων. Όσον αφορά στο χονδρόσυρμα, καταγράφηκε σημαντική αύξηση του όγκου πωλήσεων, κυρίως στη Δυτική Ευρώπη, ενώ οι πωλήσεις του χάλυβα οπλισμού σκυροδέματος και πλεγμάτων αυξήθηκαν κατά 15% στην Ελλάδα. Επίσης, αυξήθηκαν οι πωλήσεις των προϊόντων μορφοσίδηρου, ιδίως στην Κεντρική Ευρώπη, ενώ οι λαμαρίνες θερμής έλασης με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα εισήλθαν με επιτυχία σε πέντε νέες ευρωπαϊκές αγορές. Αξιοσημείωτη επίσης ήταν η έναρξη συνεργασίας με μία από τις μεγαλύτερες ναυπηγοεπισκευαστικές μονάδες στη Μεσόγειο, καθώς και η ολοκλήρωση των επενδυτικών προγραμμάτων στην παραγωγική διαδικασία των ειδικών χαλύβων, που θα επιτρέψει την εμπορική διάθεση του συγκεκριμένου προϊόντος σε νέες αγορές. Παρά τον αντίκτυπο των μακροοικονομικών προκλήσεων, ο κλάδος χάλυβα διατήρησε σταθερή την προμήθεια σκραπ, χωρίς καμία διαταραχή στις παραδόσεις προϊόντων στους πελάτες, διατηρώντας σταθερά το υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης.

Το 2022, πραγματοποιήθηκαν σημαντικές επενδύσεις και προγράμματα μετασχηματισμού, τα οποία επικεντρώθηκαν στην αναβάθμιση των διαδικασιών παραγωγής και της βελτίωσης της ποιότητας των προϊόντων, στον αυτοματισμό, καθώς και στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Στο εργοστάσιο της Σιδενόρ, εφαρμόστηκαν ειδικές ψηφιακές τεχνολογίες για την αξιολόγηση της ποιότητας του σκραπ και τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών κλιβάνου ηλεκτρικού τόξου. Στη Stomana Industry, οι επενδύσεις στη νέα μονάδα έλασης διευκόλυναν την επέκταση του φάσματος παραγωγής ειδικών χαλύβων (SBQ) και βελτίωσαν την ποιότητα των προϊόντων. Επιπρόσθετα, η εταιρία έλαβε την περιβαλλοντική δήλωση προϊόντος (EPD) για τα προϊόντα χάλυβα οπλισμού σκυροδέματος SD με τη μορφή ράβδων και λαμαρινών θερμής έλασης, ειδικών χαλύβων και χαλύβδινων σφαιρών άλεσης. Στην Dojran Steel εγκαταστάθηκαν φωτοβολταϊκά πάνελ στη στέγη του εργοστασίου σε μια προσπάθεια μείωσης των έμμεσων εκπομπών άνθρακα, αντικαθιστώντας υψηλής έντασης σε άνθρακα ενέργεια από το δίκτυο της χώρας με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

Το 2023, οι εταιρίες του κλάδου χάλυβα θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για αποτελεσματική προσαρμογή στις διακυμάνσεις των αγορών, ενισχύοντας περισσότερο την ανταγωνιστικότητα και τη λειτουργική αποδοτικότητά τους.

2. Τομέας Ακινήτων

Ο κύκλος εργασιών για τον τομέα ακινήτων ανήλθε σε 30 εκατ. ευρώ το 2022 (2021: 19 εκατ. ευρώ), ενώ οι ζημιές προ φόρου εισοδήματος ανήλθαν σε 2 εκατ. ευρώ (2021: κέρδη 15 εκατ. ευρώ). Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η Viohalco εφαρμόζει το ιστορικό κόστος στις επενδύσεις σε ακίνητα, ενώ η Noval Property, η κύρια θυγατρική του τομέα ακινήτων εφαρμόζει το μοντέλο εύλογης αξίας. Με βάση το μοντέλο εύλογης αξίας, τα αποτελέσματα προ φόρων της Noval Property για το 2022 ανήλθαν σε κέρδη 25,3 εκατ. ευρώ.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2022, το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο της Noval Property περιλάμβανε 62 ακίνητα (το ένα έμμεσα, μέσω κοινής εταιρίας με επενδυτική εταιρία ακίνητης περιουσίας), κυρίως στην Ελλάδα και επιλεκτικά στη Βουλγαρία. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει συγκροτήματα γραφείων, εμπορικά κέντρα, κέντρα logistics, οικιστικά και τουριστικά ακίνητα συνολικής δομημένης επιφάνειας περίπου 465.000 τ.μ.

Η Noval Property κατέγραψε αύξηση 17,7% σε ετήσια βάση στην εύλογη αξία του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της στα 486,4 εκατ. ευρώ (σύμφωνα με την Κατάσταση Επενδύσεων της 31ης Δεκεμβρίου 2022), παρά τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς με υψηλό πληθωρισμό και αυξανόμενα επιτόκια, απόρροια της γεωπολιτικής αστάθειας. Αυτή η αύξηση επιτεύχθηκε μέσω νέων αγορών, της ενεργής και αποτελεσματικής διαχείρισης ακινήτων, των έργων ανάπτυξης ιδίων ακινήτων και της ωρίμανσης νέων αναπτυξιακών έργων που ακολούθησαν την επιτυχημένη έκδοση πράσινου ομολογιακού δανείου ποσού 120 εκατ. ευρώ (εισηγμένου στο Χρηματιστήριο Αθηνών) τον Δεκέμβριο του 2021.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2022, η Noval Property ενίσχυσε το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο με την απόκτηση 18 νέων ακινήτων στην Ελλάδα, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με εισφορά σε είδος.

Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022, η Noval Property απέκτησε 3 επιπλέον ακίνητα στο Μαρούσι (Αττική): ένα υφιστάμενο κτίριο γραφείων, το οποίο ανακαινίζεται και αναβαθμίζεται περιβαλλοντικά και δύο ακίνητα στα οποία θα αναπτυχθεί ένα σύγχρονο, περιβαλλοντικά βιώσιμο («πράσινο») και έξυπνο κτίριο γραφείων που θα ενσωματώνει τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Στόχος είναι και τα δύο έργα να επιτύχουν περιβαλλοντική πιστοποίηση κατά LEED.

Η ενεργή και αποτελεσματική διαχείριση ακινήτων οδήγησε, όχι μόνο σε πρόσθετες μισθώσεις (κυρίως σε σχέση με την επέκταση του εμπορικού κέντρου River West), αλλά και στην αντικατάσταση υφιστάμενων συμβάσεων μίσθωσης με νέες μισθώσεις με πιο ευνοϊκούς όρους που αποτυπώνουν την αυξημένη ζήτηση για υψηλής ποιότητας, βιοκλιματικά, περιβαλλοντικά πιστοποιημένα και βιώσιμα κτίρια από περιβαλλοντικής πλευράς.

Στο μέλλον, η Noval Property θα συνεχίσει την ενεργή διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της και την υλοποίηση των επενδυτικών της σχεδίων επί αυτών. H εταιρία εξακολουθεί να αναπτύσσει δυναμικά το χαρτοφυλάκιο ακίνητης περιουσίας της, επενδύοντας, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη υψηλής ποιότητας, σύγχρονων και περιβαλλοντικά πιστοποιημένων κτιρίων γραφείων σε προνομιακές περιοχές, κέντρων logistics, ξενοδοχείων, κατοικιών, εμπορικών συγκροτημάτων και έργων αστικής ανάπλασης μικτής χρήσης. Επιπλέον, η Noval Property θα συνεχίσει να προετοιμάζει την προγραμματισμένη εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.