ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Περαιτέρω πτώση κατά 8% προβλέπεται για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά

10:17 - 20 Νοε 2007 | Επιχειρήσεις
Την εκτίμηση ότι το ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να υποχωρήσει έως τις 4.600 μονάδες δηλαδή 8% χαμηλότερα από τις τρέχουσες τιμές διατυπώνουν στελέχη διεθνών επενδυτικών οίκων αιτιολογώντας αυτή τους την εκτίμηση αφενός στο διεθνές αρνητικό κλίμα αφετέρου στο γεγονός ότι οι ξένοι ρευστοποιούν με σημαντικά κέρδη από την Ελλάδα.

Αρχικά είχε προβλεφθεί ότι το ΧΑ μπορεί να υποχωρήσει έως και τις 4800 μονάδες ωστόσο οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται προς τις 4600 μονάδες.

Σύμφωνα με τραπεζίτες αλλά και στελέχη ξένων οίκων οι λόγοι της πτώσης είναι

1) Η κρίση με τα subprime που απέδειξε ότι είναι βαθύτερη από ότι αναμενόταν ενώ ταυτόχρονα τείνει να εξελιχθεί σε συστημική αν όντως ακόμη ο πυρήνας του προβλήματος δεν έχει αποκαλυφθεί

2) Οι ξένοι ελέγχουν σημαντικά ποσοστά στις ελληνικές τράπεζες π.χ. το 53% της Εθνικής , το 42% της Alpha και της Πειραιώς κ.α.

Από αυτές τους τις επενδυτικές θέσεις καταγράφουν σημαντικές υπεραξίες υψηλότερες του μέσου ευρωπαϊκού όρου άρα σε μια περίοδο ρευστοποιήσεων είναι εύλογο οι ξένοι να πωλούν πιο επιθετικά μετοχές από τις οποίες καταγράφουν υψηλά κέρδη.

3) Τραπεζίτες και εκπρόσωποι ξένων οίκων συγκλίνουν στην άποψη ότι τον Νοέμβριοπαραδοσιακά κλείνουν οι ξένοι τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια οπότε δικαιολογείται μια πίεση ενώ αντιθέτως ο Δεκέμβριος παραδοσιακά είναι θετικότερος για τα χρηματιστήρια.

4) Έως και τον Φεβρουάριο του 2008 οπότε και θα ανακοινωθούν οι ισολογισμοί των μεγάλων τραπεζών ανά τον κόσμο η αβεβαιότητα θα σκιάζει τις αγορές.

Π Λεωτσάκος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.