ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΤΑΙΠΕΔ: «Αυλαία» στο διαγωνισμό για το 65% της ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ Κύριο

12:04 - 13 Οκτ 2023 | Επιχειρήσεις
ΤΑΙΠΕΔ: «Αυλαία» στο διαγωνισμό για το 65% της ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, σε συνεδρίασή του την Πέμπτη 12.10.2023, αποφάσισε να ματαιώσει τη διεθνή διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του 65% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ Α.Ε.»

Ο διαγωνισμός τελούσε υπό αναστολή από τις 19 Μαρτίου 2021 μετά από σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ.

Το Ταμείο θα εξετάσει τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην εγχώρια και τις διεθνείς αγορές φυσικού αερίου και θα αξιολογήσει τις εναλλακτικές δυνατότητες αξιοποίησης του εν λόγω περιουσιακού στοιχείου.

Η κατάληξη του διαγωνισμού ήταν προδιαγεγραμμένη εξαιτίας της δικαστικής διαμάχης με την βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας δικαιώθηκε στο εφετείο για τον τρόπο τιμολόγησης των ELFE κατά την περίοδο 2010-2015.

Για το λόγο αυτό, όμως, οι μεγάλοι επενδυτές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την ΔΕΠΑ Εμπορίας δεν φαίνονταν πρόθυμοι να συνεχίσουν στον διαγωνισμό με τους αστερίσκους της δικαστικής διαμάχης και ζητούσαν από το δημόσιο να καταβάλλει τις αποζημιώσεις σε περίπτωση δικαστικής ήττας.

Την ίδια ώρα η διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα της ΔΕΠΑ Εμπορίας, εξυπηρετεί περισσότερο και τον κυβερνητικό σχέδιο καθώς η επιχείρηση παροχής φυσικού αερίου, αποτελεί ένα βασικό πυλώνα υποστήριξης των μέτρων κατά της ακρίβειας, κάτι που δεν θα συνέβαινε αν η εταιρεία περνούσε σε ιδιωτικά χέρια. 

Η ενεργειακή κρίση επιμένει κι έτσι έπεσε οριστικά αυλαία στη διαδικασία.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:48 - 13 Οκτ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.