ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H «D-Day» για την επόμενη μέρα της Folli Follie Κύριο

11:55 - 28 Νοε 2023 | Επιχειρήσεις
H «D-Day» για την επόμενη μέρα της Folli Follie
Στα τέλη Ιανουαρίου 2024 θα κρίνει το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου αν θα προχωρήσει ή όχι η αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας Folli Follie και το πέρασμά του στο νέο δικαιούχο εταιρικό σχήμα FF OpsCo MAE, όπου βασικοί μέτοχοι είναι οι ομολογιούχοι.

Συγκεκριμένα, η εξέταση της υπόθεσης της αποδέσμευσης ή όχι των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας από τον Άρειο Πάγο έχει οριστεί για τις 23 Ιανουαρίου 2024. 

Αυτή η ημερομηνία χαρακτηρίζεται κομβική για το μέλλον εταιρείας, που ήδη εδώ και 5 χρόνια, παρά την καθυστέρηση που έχει καταγράψει η δικαιοσύνη, έχει κρατηθεί ζωντανή δίνοντας δουλειά σε 1200 εργαζόμενους, αλλά και 150 εκατ. στο δημόσιο ταμείο με φοροεισφορές, από τη προσωρινή διοίκηση που έχει οριστεί. Η απόφαση του Αρείου Πάγου, όπως αναφέρεται, έρχεται να σφραγίσει, το ήδη εγκεκριμένο σχέδιο εξυγίανσης με διάδοχο το νέο εταιρικό σχήμα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδια στελέχη, οι δικαστικές καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά  την αποδέσμευση των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων του Ομίλου, προκαλούν  σοβαρότατη εκκρεμότητα και θέτουν σε αμεσότατο κίνδυνο την επιβίωσή του, καθώς εταιρική περιουσία παραμένει δεσμευμένη για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα “φρενάροντας” επενδύσεις αλλά και πλάνα ανάπτυξης,  αλλά και απόδοση αξίας στο Δημόσιο. Όπως τονίζεται η ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας θα φέρει πολλαπλά οφέλη και για το Δημόσιο, αφού έτσι θα διευκολυνθεί η λειτουργία της εταιρίας άρα και η παραγωγή μακροχρόνιων αποτελεσμάτων σημαντικότερων από την αξία των δεσμευθέντων (φόροι, εισφορές, αποφυγή επιδομάτων ανεργίας, κοινωνική αναταραχή, δημόσια εικόνα, αποφυγή δυσπιστίας των επενδυτών στους θεσμούς κλπ.) 

«Πρόκειται για project μοναδικό διαγαλαξιακά, δεν υπάρχει και δεν θα ξανά υπάρξει» τόνισε εμφατικά ο Γιώργος Σάμιος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της FF Group, στη χθεσινή συνάντηση με τους δημοσιογράφους, αναφέροντας ότι η προσωρινή διοίκηση (σ.σ. είχε τοποθετηθεί με δικαστική απόφαση το 2020 ύστερα από αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς) ολοκλήρωσε το έργο της εξυγίανσης του ομίλου σε ό,τι της αναλογούσε.

Ο κ. Σάμιος κατέχει τη θέση του CEO στο Διοικητικό Συμβούλιο της FF OpsCo, η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της πριν λίγες μέρες, με πρόεδρο τον Θεμιστοκλή Καλαποθαράκο και μέλος τον Γερμανό Daniels Malte Cornelius.  Σημειώνεται ότι η FF OpsCo η οποία αναλαμβάνει την επιχειρηματική δραστηριότητα της πρώην Folli Follie, ήτοι τη δραστηριότητα σε κοσμήματα, λιανική ένδυσης και καλλυντικά, με ότι έχει απομείνει από το σχήμα της οικογένειας Κουτσολιούτσου, με τις 45 θυγατρικές σε 31 χώρες, συστάθηκε τον περασμένο Μάιο. 

Σημειώνεται ότι ότι το πλάνο εξυγίανσης του ομίλου, έτυχε μια μακράς δικαστικής διελκυστίνδας από τους παλαιούς μετόχους και κατηγορούμενους – μαζί με άλλα έξι άτομα – για ποινικά αδικήματα, όπως απάτη εις βάρος του επενδυτικού κοινού, ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, χειραγώγηση αγοράς, εγκληματική οργάνωση και πλαστογραφία. 

 Αξίζει να αναφερθεί ότι με την ολοκλήρωση της εξυγίανσης, το ποσοστό συμμετοχής της οικογένειας Κουτσολιούτσου στη νέα Folli Follie ουσιαστικά εξαϋλώνεται.  

Ωστόσο κατά την εκτίμηση του κου Σάμιου χωρίς την αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας (28 εκατ. ευρώ αποτίμηση ακινήτων και 3 εκατ. ευρώ σε μετρητά) η FF OpsCo και κατ’ επέκταση η NewCo, στην οποία θα εισφέρονταν όλα τα ακίνητα και πάγια στοιχεία της εταιρείας, προς αποπληρωμή των ομολογιούχων, δεν μπορούν να προχωρήσουν «ούτε εξάμηνο».  

Κι αυτό γιατί, όπως σημείωσε ο ίδιος, οι ομολογιούχοι ενδέχεται να υπαναχωρήσουν, θέτοντας σε αμεσότατο κίνδυνο την επιβίωση της εταιρείας.  «Είναι πέρα από κάθε απλή λογική η αξίωση να παραμένει μια τόσο σημαντική εταιρική περιουσία δεσμευμένη για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα αφού η δίκη, αντιλαμβανόμαστε, κινδυνεύει να ολοκληρωθεί μετά από χρόνια, τιμωρώντας έτσι τους πιστωτές που ήδη ζημιώθηκαν», επεσήμανε, συμπληρώνοντας ότι «οι απαιτήσεις του Δημοσίου ουδόλως κινδυνεύουν αφού έχει εγγράψει υποθήκες για την εξασφάλισή του».  

Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο της αξίας των ακινήτων – δεσμευμένων και αδέσμευτων – υπερβαίνει τα 80 εκατομμύρια ευρώ. Από τα ελεύθερα ακίνητα ήδη έχει πουληθεί το Μινιόν στη Dimand με το τίμημα να αγγίζει τα 26 εκατομμύρια ευρώ.  

Ανάπτυξη και νέες κινήσεις

Πάντως, παρά τις δυσκολίες, η εταιρεία αναπτύσσει δράση και με βάση όσα είπε ο κος Σάμιο, έχει συμφωνηθεί η ανάληψη αποκλειστικής αντιπροσωπείας νέου πολυεθνικού brand ένδυσης στην ελληνική αγορά, σηματοδοτώντας την μετάβαση σε πιο υγιείς βάσεις.  Σε πρώτη φάση θα ανοίξει ένα monobrand κατάστημα στην Αθήνα στις αρχές του 2024, με απώτερο στόχο τη δημιουργία δικτύου 15 σημείων πανελλαδικά.  Επιπλέον, στον κλάδο των καλλυντικών, ένα νέο κατάστημα Heaven on Earth θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες στην οδό Βουκουρεστίου, στον χώρο όπου βρισκόταν το Links of London.  

Επίσης, η FF Group έχει επανακτήσει το σύνολο των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της Links of London, διατηρώντας ένα κατάστημα στο εμπορικό κέντρο Golden Hall, ενώ επίσης προχώρησε στην εκούσια εκκαθάριση της θυγατρικής της Ασίας, που επί χρόνια συσσώρευε ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. 

Για φέτος αναμένεται ο τζίρος να κινηθεί μεταξύ 31 και 35 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία αυτή τη στιγμή διαθέτει 68 καταστήματα σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία και Ρουμανία από τα 630, που υπήρχαν στο δίκτυο, πριν ξεσπάσει το τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο και αποδειχθεί πως ο αριθμός των σημείων πώλησης ήταν λιγότερα από 290.  

Υπενθυμίζεται ότι από τον Μάιο του 2018 που ο Grego Gabriele, ιδρυτής της εταιρείας Quintessential Capital Management (QCM), αποκάλυψε το σκάνδαλο, η Folli Follie έχασε τις 42 μάρκες που αντιπροσώπευε με κυριότερη τη Nike, διατηρώντας μέχρι τον φετινό Οκτώβριο την εκμετάλλευση του κεντρικού καταστήματος της αμερικανικής φίρμας στην αρχή της Ερμού, που πλέον έχει περάσει στον νέο αντιπρόσωπο, τον όμιλο Percassi.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.