ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο μικροσκόπιο της Επ. Ανταγωνισμού οι προμήθειες των τραπεζών

14:57 - 07 Φεβ 2008 | Επιχειρήσεις
Ανοιξε σήμερα από την Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο φάκελος των διατραπεζικών συναλλαγών, ύστερα από εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού. Η τελευταία διεξήγαγε αυτεπάγγελτη έρευνα για τις συνθήκες ανταγωνισμού που επικρατούν στον τομέα των διατραπεζικών προμηθειών για διαπίστωση τυχόν παράβασης του Ν. 703/77. Ύστερα από την έρευνά της, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού διαπίστωσε ότι υπάρχει μετακύλιση της διατραπεζικής προμήθειας και της αμοιβής στη ΔΙΑΣ Α.Ε., στον καταναλωτή.

Σημειώνεται ότι το ύψος των διατραπεζικών προμηθειών στα ως άνω συστήματα καθορίζεται από διατραπεζικές συμφωνίες, στις οποίες συμμετέχουν 25 περίπου τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή Ανταγωνισμού προτίθεται να εξετάσει την Ανοιξη ειδικώς τις πληρωμές των συντάξεων του ΙΚΑ μέσω των διατραπεζικών συστημάτων.
Η έρευνα της ΓΔΑ εστιάστηκε στις διατραπεζικές προμήθειες τριών συστημάτων.

- Το Διατραπεζικό Σύστημα Μαζικών Εισπράξεων (DIASDEBIT), το οποίο εξυπηρετεί τις μαζικές εισπράξεις των απαιτήσεων των φορέων και των επιχειρήσεων με χρέωση των τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών / πελατών τους.

- Το Διατραπεζικό Σύστημα Διασύνδεσης ΑΤΜ (DIASATM) το οποίο προσφέρει στους καταθέτες των τραπεζών τη δυνατότητα ανάληψης μετρητών και την ερώτησης υπολοίπου από οποιοδήποτε ΑΤΜ, οποιασδήποτε τράπεζας.

- Το Διατραπεζικό Σύστημα Κίνησης Κεφαλαίων (DIASTRANSFER) το οποίο εξυπηρετεί εντολές πελατείας των τραπεζών για τη μεταφορά κεφαλαίων από την τράπεζα του εντολέα στην τράπεζα του δικαιούχου, για πίστωση λογαριασμού ή πληρωμή σε μετρητά.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.