ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΥπΕΕ: ''Μπαράζ'' φορολογικών ελέγχων σε επιχειρήσεις

10:01 - 22 Φεβ 2008 | Επιχειρήσεις
«Μπαράζ» φορολογικών ελέγχων σε επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 700.000 ευρώ αλλά και σε αυτές που «κλέβουν» τον ΦΠΑ από το ελληνικό δημόσιο εξαπολύει η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) του υπουργείου Οικονομικών με στόχο την ανάκαμψη των φορολογικών εσόδων.

Αφορμή του νέου ελεγκτικού «πρέσινγκ» που θα υποστούν οι επιχειρήσεις,  αποτέλεσαν τα υψηλά ποσοστά παραβατικότητας που εντόπισαν τα αρμόδια κλιμάκια της ΥΠΕΕ κατά τους ελέγχους που πραγματοποίησαν στις μικρομεσαίες εταιρίες (με τζίρο έως 300.000 ευρώ) τα οποία άγγιξαν το 40%!  

Το υψηλό αυτό ποσοστό παραβάσεων αποτέλεσε σύμφωνα με πληροφορίες αντικείμενο σύσκεψης του ειδικού γραμματέα της ΥΠΕΕ Σ. Κλαδά με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη όπου αποφασίσθηκε να τεθεί σε άμεση εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο της ΥΠΕΕ για το φετινό έτος.

Αυτό προβλέπει ότι το 2008 θα πραγματοποιηθούν μόνο 12.000 φορολογικοί έλεγχοι, έναντι περίπου 60.000 το 2007. Οι ελεγκτές θα αρχίζουν τον φορολογικό έλεγχο από τα γραφεία τους. Μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών θα ελέγχουν τις δηλώσεις απόδοσης ΦΠΑ, τις συγκεντρωτικές καταστάσεις και το οικονομικό προφίλ κάθε ελεγχόμενης επιχείρησης. Αν προκύπτουν ύποπτα στοιχεία τότε οι ελεγκτές θα συνεχίζουν το φορολογικό έλεγχο στους χώρους των επιχειρήσεων. Κριτήρια αξιολόγησης των προς έλεγχο επιχειρήσεων θα είναι η ύπαρξη μεγάλων πιστωτικών υπολοίπων ΦΠΑ, η ύπαρξη παραβάσεων του ΚΒΣ ή ΦΠΑ, οι συχνές μεταβολές δραστηριοτήτων αλλά και το ύψος των κερδών.

Αναλυτικότερα, όμως οι έλεγχοι της ΥΠΕΕ θα εστιασθούν:   

1. Στην απόδοση του ΦΠΑ. Επιδίωξη των φοροελεγκτών αποτελεί ο περιορισμός της απώλειας εσόδων από την αποφυγή καταβολής του ΦΠΑ στην εγχώρια παραγωγή, κατανάλωση, παροχή υπηρεσιών και ενδοκοινοτικές συναλλαγές. Από έλεγχο θα περάσουν όλοι οι επιτηδευματίες που αποδίδουν ΦΠΑ ο οποίος είναι μικρότερος από το 1,5% του τζίρου τους. Για παράδειγμα, αν μια επιχείρηση έχει τζίρο 150.000 ευρώ και πληρώνει στην εφορία ΦΠΑ μικρότερο από 2.250 ευρώ (1,5% του τζίρου) τότε αυτομάτως μπαίνει στο ελεγκτικό στόχαστρο. Παράλληλα από ψιλή κρισάρα θα περάσει η ΥΠΕΕ και τις επιχειρήσεις που εμφανίζουν συχνά πιστωτικά υπόλοιπα του φόρου. Κι αυτό γιατί όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες, πίσω από αυτά τα κριτήρια μπορεί να κρύβεται:

* Μη έκδοση φορολογικών στοιχείων από τις επιχειρήσεις.
* Ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων
* Μη καταχώρηση της αξίας των στοιχείων του ΚΒΣ στα βιβλία
* Ανακριβή καταχώρηση της αξίας των στοιχείων
* Μη ορθή μεταφορά των δεδομένων των βιβλίων και στοιχείων στις οικίες δηλώσεις ΦΠΑ.                          

2. Στα πλαστά, εικονικά και νοθευμένα στοιχεία. Με την επισήμανση ότι είναι «ιδιάζουσα φορολογική παράβαση» που θίγει ευθέως τα δημόσια έσοδα και στην ουσία αποτελεί φοροκλοπή με χαρακτηριστικά υπεξαίρεσης συνιστάται στους ελεγκτές να δοθεί προτεραιότητα στις πληροφορίες για λήπτες τέτοιων στοιχείων.

Στο επιχειρησιακό σχέδιο συνιστάται στα ελεγκτικά όργανα να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις επιχειρήσεις που εκδίδουν πλαστά και εικονικά τιμολόγια προκειμένου να αποφύγουν τον ΦΠΑ. Όπως έχει διαπιστωθεί αυτές οι επιχειρήσεις δεν εκδίδουν αποδείξεις κατά τη διάρκεια της χρήσης και για να μειώσουν ή να μηδενίσουν τον ΦΠΑ που έχει προκύψει από την απόκρυψη εσόδων και εκδίδουν εικονικά τιμολόγια προς άλλες που με τη σειρά τους θέλουν να μειώσουν τον ΦΠΑ που οφείλουν.

3. Στον τομέα παροχής υπηρεσιών. Ο μεγάλος αριθμός παραβατών και παραβάσεων των προηγούμενων ετών καθιστά αναγκαίο τον έλεγχο όσων δραστηριοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών (ελεύθεροι επαγγελματίες), με έμφαση στη μη εμφάνιση εσόδων και στην υποτιμολόγηση των υπηρεσιών.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.