ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι διαδηλώσεις πλήττουν τα κέρδη των καταστημάτων

14:50 - 19 Μαϊ 2008 | Επιχειρήσεις
Ισχυρό πλήγμα στα κέρδη και τις πωλήσεις των καταστημάτων επιφέρουν οι απεργίες και οι διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο κέντρο της Αθήνας. Χαρακτηριστικό είναι ότι η συνολική απώλεια τζίρου από τις διαδηλώσεις και τις απεργίες του Διμήνου Φεβρουάριος - Μάρτιος ήταν 25.374.220 ευρώ και συνολική απώλεια κερδών ήταν 6.343.555,14 ευρώ.

 

Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα που διενήργησε για το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ελλάδος η ΚΑΠΑ RESEARCH.  Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος τόνισε την ανάγκη να τεθούν ορισμένα πλαίσια, σύμφωνα με τα οποία και το δικαίωμα της απεργίας να γίνεται σεβαστό αλλά και παράλληλα να μη παραλύει το κέντρο της Αθήνας σεβόμενοι και οι απεργοί το δικαίωμα των επιχειρήσεων να λειτουργούν και να εξυπηρετούν το καταναλωτικό κοινό.

«Στα πλαίσια αυτά θεωρώ ότι ήρθε η ώρα να καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου ΕΒΕΑ, ΕΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕ και ΓΣΣΕ, ΑΔΕΔΥ και να καταθέσουμε κοινή πρόταση προς την Πολιτεία για το κρίσιμο αυτό θέμα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας:

- 12,5% των επιχειρήσεων στο κέντρο της Αθήνας έχουν υποστεί φθορές στην βιτρίνα του καταστήματος μία ή περισσότερος φορές

- 7,5% των επιχειρήσεων στο κέντρο της Αθήνας έχουν υποστεί σημαντικές κλοπές μία ή περισσότερες φορές.

- 6,5% έχει δει να καταστρέφεται σημαντικό τμήμα της επιχείρησης τους.

- 4,5%έχει δει να καταστρέφεται ολοσχερώς η επιχείρησης τους.

- 28,4% των επιχειρήσεων έχει υποχρεωθεί, με αφορμή τα επεισόδια που λαμβάνουν χώρα κάποιες φορές στις κινητοποιήσεις, να προχωρήσει σε πρόσθετη επένδυση για την ασφάλεια της επιχείρησης.

- 1.462 επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν να δαπανήσουν κατά μέσο 5.337 ευρώ, συνολικά δηλαδή 7.356.327 ευρώ, προκειμένου να ενισχύσουν την ασφάλεια τους από τα επεισόδια που γίνονται στο κέντρο της Αθήνας.

- 35,5% των επιχειρήσεων στο κέντρο της Αθήνας θεωρούν ως το μεγαλύτερο μειονέκτημα για μία επιχείρηση που λειτουργεί στο κέντρο τις συνεχείς πορείες και διαδηλώσεις, έναντι 30,5 που θεωρεί το κυκλοφοριακό, 12,5% το λειτουργικό κόστος και 12,5% τον μεγάλο ανταγωνισμό κ.α..

- 53,3% των επιχειρήσεων στο κέντρο της Αθήνας αναγκάσθηκε να κλείσει, έστω και λίγες ώρες, κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων του τελευταίου διμήνου.

- 2.936 επιχειρήσεις έκλεισαν ή υπολειτούργησαν το δίμηνο Φεβρουάριος -Μάρτιος του 2008 κατά μέσο όρο 4,11 ημέρες.

- 1.035 επιχειρήσεις πλήρωσαν κατά μέσο όρο 9 ημερομίσθια, χωρίς να εργασθεί το προσωπικό τους. Συνολικό κόστος 403.005,21ευρώ

- Το 75,5% των επιχειρήσεων είχαν μείωση του τζίρου τους κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων.

- Για κάθε μέρα γενικής απεργίας, ημέρα που κλείνουν όλα, μετρό, λεωφορεία κ.λ.π.οι επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας έχουν συνολικά απώλεια τζίρου 5.935.483,93 ευρώ και 1.483.870,98 ευρώ απώλεια κερδών.

- Η συνολική απώλεια τζίρου από τις διαδηλώσεις και τις απεργίες του Διμήνου Φεβρουάριος - Μάρτιος ήταν 25.374.220 ευρώ και συνολική απώλεια κερδών ήταν 6.343.555,14 ευρώ.

- Το 90,5% των επιχειρήσεων πιστεύει ότι σε κάθε πορεία θα πρέπει να είναι ελεύθερη η λεωφορειολωρίδα για τη διέλευση των Μέσων Μεταφοράς και έκτακτων περιστατικών.

- Το 87,1% των επιχειρήσεων πιστεύει ότι οι πορείες με 200 άτομα θα πρέπει να κινούνται υποχρεωτικά ή στο πεζοδρόμιο ή σε μια λωρίδα κυκλοφορίας.

- Το 85,1% των επιχειρήσεων πιστεύει όταν απεργούν τα Μέσα Μεταφοράς να υπάρχουν υποχρεωτικά κάποια δρομολόγια για την εξυπηρέτηση του κοινού.

- Το 76,6% σε όλες τις πορείες να υπάρχουν 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανοιχτές.

- Το 68,2% θεωρεί ότι οι πορείες να πραγματοποιούνται μόνο σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια και όχι όλες τις ώρες της ημέρας.

- Το 67,2% θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να κλείσει και να πεζοδρομηθεί το ιστορικό κέντρο της Αθήνας για τα ΙΧ και να επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς και σε οχήματα ανεφοδιασμού των καταστημάτων σε συγκεκριμένες ώρες.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.